25 νέα παράτυπα γραμματόσημα από τα ΕΛ.ΤΑ



Στις 22 Ιουλίου 2019 κυκλοφόρησαν 25 ακόμα παράτυπα αυτοκόλλητα γραμματόσημα από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Τα γραμματόσημα αυτά σύμφωνα με τις πρόσφατες πρακτικές των ΕΛ.ΤΑ κυκλοφόρησαν σε 4 τευχίδια.


Το 1ο τευχίδιο περιέχει 5 διαφορετικά γραμματόσημα, από 2 φορές το κάθε ένα με τουριστικές απόψεις της Ακρόπολης. Ποσότητα 15.000 τευχίδια (30.000 σειρές)



Το 2ο τευχίδιο με 5 διαφορετικά γραμματόσημα από 2 φορές το κάθε ένα με νυκτερινές απόψεις της Ακρόπολης . Ποσότητα 15.000 τευχίδια (30.000 σειρές)



Το 3ο τευχίδιο περιέχει 10 διαφορετικά γραμματόσημα με τουριστικές απόψεις των Μυκηνών, μία σειρά στο κάθε ένα. Ποσότητα 5.000 τευχίδια ήτοι 5.000 σειρές.



Το 4ο τευχίδιο περιέχει 5 διαφορετικά γραμματόσημα με τουριστικές απόψεις της Κνωσού, από 2 το κάθε ένα. Ποσότητα 5.000 τευχίδια ήτοι 10.000 σειρές.



Όλα τα γραμματόσημα φέρουν ίδια ονομαστική αξία, ταχυδρομικού τέλους κάρτας στο εξωτερικό (σήμερα €0.80). Αυτό αναγράφεται ολογράφως μόνο στην αγγλική γλώσσα: Postcard worldwide. Αντίθετα στην αναγραφή άλλων στοιχείων υπάρχει πλήρης πλεονασμός: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ, HELLENIC POST, HELLAS. H ασημένια γραμμούλα σε κάθε γραμματόσημο, δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι ολόγραμμα λέηζερ ή απλό αλουμινόχαρτο, διαπιστώσαμε όμως πως αποχωρίζεται το γραμματόσημο όταν μπει στο νερό. Οι ποσότητες των δυο τουλάχιστον πρώτων από τα τευχίδια είναι σε αρκετά αυξημένη ποσότητα ώστε να μην κινδυνεύουν να εξαντληθούν από τις πρώτες ώρες της διάθεσής των.
Η διάθεσή τους εκτός από τα καθιερωμένα σημεία, θα διατίθενται ιδιαίτερα στα ταχυδρομικά γραφεία που βρίσκονται κοντά στα εικονιζόμενα μνημεία.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε πως μετά την απώλεια του συμβούλου σε θέματα φιλοτελισμού των ΕΛ.ΤΑ, αείμνηστου Μωυσή Κωνσταντίνη, τα ΕΛ.ΤΑ φιλοτελικά πλέουν χωρίς καπετάνιο. Διαπίστωσα την απερίγραπτη φιλοτελική άγνοια των αρμοδίων της φιλοτελικής υπηρεσίας. Έτσι εδώ και έναν χρόνο παρακολουθούμε ασκούμενους μαθητευόμενους μάγους να αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας στον φιλοτελικό κόσμο της υφηλίου.

Αναφέρθηκα σε παράτυπα γραμματόσημα και θα εξηγήσω για μια ακόμα φορά το γιατί:
Εκδίδονται με βάση μία ειδική εγκύκλιο και όχι με την κυκλοφορία εικονογραφημένου προσπέκτους όπου αναφέρονται όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και ενημερωτικά στοιχεία για το θέμα και τις παραστάσεις των.
Αναφέρονται ωσ «τουριστικά συλλεκτικά τευχίδια» που περιέχουν ειδικά προσωπικά γραμματόσημα. Οποία ανακρίβεια ή άγνοια!
Για κάθε φιλοτελιστή, για κάθε συλλέκτη, κάθε γραμματόσημο (χρεόγραφο) είναι εξ αντικειμένου συλλεκτικό, συλλέξιμο. Δεν υπάρχουν συλλεκτικά γραμματόσημα ή μη συλλεκτικά γιατί απλά όλα είναι συλλεκτικά και λαμβάνουν μία θέση σε όλους τους εθνικούς και διεθνείς καταλόγους γραμματοσήμων.
Το κάθε γραμματόσημο μπορεί να εκδοθεί σε φύλλα, σε μικρά φύλλα, σε μπλοκ, σε δεσμίδες, σε τευχίδια. Από όλες αυτές τις μορφές διάθεσης τα γραμματόσημα μπορούν να αποκοπούν ή να αποκολληθούν και να κολληθούν στα ταχυδρομικά αντικείμενα για να πιστοποιούν την πληρωμή του ταχυδρομικού τέλους.
Τα γραμματόσημα αυτά δεν είναι προσωπικά. Τα προσωπικά γραμματόσημα στα οποία, στην λευκή παράπλευρη βινιέτα μπορεί να τυπωθεί από έναν ειδικό ψηφιακό εκτυπωτή μία φωτογραφία ή άλλη παράσταση του πελάτη. Για αυτή την ιδιαίτερη υπηρεσία τα ΕΛ.ΤΑ εισπράττουν ένα επιπλέον ποσό το οποίο υπόκειται σε ΦΠΑ. Το γραμματόσημο, το ταχυδρομικό τέλος δεν υπόκειται σε ΦΠΑ (σε παγκόσμιο επίπεδο).
Τα γραμματόσημα που αναφέρονται ως προσωπικά στην εγκύκλιο των ΕΛ.ΤΑ πωλούνται στην ονομαστική αξία και δεν έχουν τα διακριτά χαρακτηριστικά των «προσωπικών γραμματοσήμων», άρα δεν είναι τέτοια.
Ειδικά είναι τα γραμματόσημα ειδικής διαχείρισης. Εισπρακτέα Τέλη, Πρόσθετα Τέλη Κοινωνικής Προνοίας, Επίδοσης δικογράφων, Επείγουσας αλληλογραφίας (εξπρές) και αρκετά άλλα. Στην περίπτωση είναι σαφές πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
Ας ελπίσουμε πως τα κακώς κείμενα θα διορθωθούν, μαζί και η εικόνα του ελληνικού γραμματοσήμου ανά την υφήλιο.
Δημήτρης Περδίκης    

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

5 σχόλια :

  1. Βαρέθηκα... Βαρέθηκα να βλέπω εκδόσεις επί εκδόσεων, παραλλαγές επί παραλλαγών, φυλλαράκια, τευχίδια και παρατευχίδια, προσωπικά τευχίδια και διαφημιστικά τευχίδια, αυτοκόλλητα και σαλιωτά, σειρές επί σειρών γιά το Αγιο Ορος, βιβλία (άχρηστα;) που περιέχουν μία σειρά και τον ΦΠΗΚ της, και δεν μπορώνα θυμηθώ τί άλλο.
    Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κατάντησαν να εκδίδουν οτιδήποτε σκαρφιστεί το μυαλό κάποιων υπαλλήλων τους (ή και των επι κεφαλής τους) με μόνο στόχο να μπουν λεφτά στο ταμείο. Εκμετάλλευση των Ελλήνων φιλοτελιστών, ιδιαίτερα των (όποιων έχουν απομείνει) νέων, κοροιδία των ξένων, που πολλοί δεν γνωρίζουν τί αξίζει και τί δεν κάνει ούτε γιά τα μπάζα, όλα γιά την μάσα.
    Λυπούμαι γιά αυτή την κατάσταση. Είναι ο βασικότατος λόγος που μετά από μιά συνδρομητική ιστορία που ξεκίνησε το 1976, με τον πρώτο τότε μισθό μου, έληξε άδοξα στο τέλος του 2018, μήν επιθυμώντας πλέον να ξοδεύω χρήματα γιά τα κάθε λογής γλιφιτζούρια και χρωματιστές πλαστικές χάντρες που μου προτείνουν τα (ξένης ιδιοκτησίας πλέον;) ΕΛΤΑ.
    Θα συνεχίσω στο υπόλοιπο μέλλον μου να προσπαθώ να συμπληρώσω τα κενά στην συλλογή μου με αγορές σειρών που έχουν αποδείξει την αξία τους, και που εξακολουθούν να γοητεύουν όλους όσους ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απο που αγοραζετε συνηθως παλιες σειρες του 1930-1950? Ποιος ειναι ο πιο αξιοπιστος εμπορος?

      Διαγραφή
    2. ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΤΗΝΟΥ 11 ΠΑΤΗΣΙΑ. ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ "ΒΟΛΤΑ".

      Διαγραφή
    3. Για εμας που ζουμε Θεσσαλονικη?

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα σε ολους τουσ φιλοτελιστες εγω προσωπικα εκτος απο δυο με τρεις σειρες αυτοκολλητα που ηταν στην λιστα του ελτα που ηταν επισημες ολες τις υπολοιπες που ηταν εκτος λιστας των επισημων δεν αγορασα καμια γιατι γραμματοσημο δεν ειναι το αυτοκολλητο.στην φιλοτελικη ενωση δωδεκανησου δεν συμφωνουμε με τα αυτοκολλητα και τους το εχουμε πει και οι πιο πολλοι δεν τα αγοραζουμε προσωπικα και ανεπισημα αυτοκολλητα ειναι κοροηδια δεν ειναι γραμματοσημο το αυτοκολλητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή