Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

300 χρόνια από την πολιορκία της Κέρκυρας


Το 1716 η Κέρκυρα, που τότε ήταν, όπως όλα τα Επτάνησα βενετική κτήση, δέχεται επίθεση από ένα πολύ ισχυρό τουρκικό εκστρατευτικό σώμα στρατού και ναυτικού δύναμης 50.000 ανδρών. Οι Βενετοί διαθέτουν στο νησί δύναμη 2245 μάχιμων ανδρών. Τα φρούρια είναι σε κακή κατάσταση και το ηθικό των στρατιωτών  και των κατοίκων πολύ χαμηλό. Την προηγούμενη χρονιά, το 1715 οι Τούρκοι είχαν καταλάβει την Πελοπόννησο από τους Βενετούς με μεγάλη ευκολία. Η παρακμή της γαληνοτάτης δημοκρατίας της Βενετίας ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής. Ενθουσιασμένοι από την ευκολία της κατάληψης της Πελοποννήσου οι Τούρκοι καταστρώνουν ένα σχέδιο κατάληψης της Κέρκυρας και στην συνέχεια της ίδιας της Βενετίας, με απώτερο στόχο από την Βενετίας να επιτεθούν στο κέντρο της «άπιστης» Ευρώπης. Η Βενετοί στην Κέρκυρα έχουν μόνο ένα θετικό στοιχείο, τον στρατηγό τους , τον Σαξώνο Γιόχαν Ματίας Φον Σούλενμπερκ.
      Οι Τούρκοι αποβιβάζονται στις 8 Ιουλίου 1716 στα βόρεια της πόλεως, αρχίζουν μάχες σκληρές και ανελέητες. Οι δυνάμεις είναι άνισες. Οι Τούρκοι πολιορκούν την πόλη της Κέρκυρας την οποία βομβαρδίζουν ασταμάτητα.
Οι Κερκυραίοι προστρέχουν και ενισχύουν τις θέσεις των Βενετών. Πολεμούν ηρωικά και απεγνωσμένα.
      Στις 20 Αυγούστου 1716 ξεσπάει μεγάλη καταιγίδα. Το πρωί της 21ης Αυγούστου οι τουρκικές δυνάμεις εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και αποχωρούν αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς μεταξύ των οποίων και τον Μουχτάρ, παππού του τόσο γνωστού μας Αλή Πασά Τεπελενλή.
       Ο Άγιος Σπυρίδωνας, μεγάλη η χάρη του, έκανε λοιπόν το θαύμα του και έσωσε την Κέρκυρα από τον σίγουρο αφανισμό. Στα ουράνια φθάνουν οι ευχαριστίες προς τον προστάτη Άγιο για το καλό.
       Κάτι που δεν ξέρανε ακόμα τότε οι Κερκυραίοι είναι πως η καταστροφή της τουρκικής στρατιάς από τον Ευγένιο της Σαβοΐας στην μάχη του Πετερβάρνταϊν, που είχε γίνει εκείνες τις ημέρες, είχε βοηθήσει τον Άγιο να μπορέσει να κάνει και αυτός το θαύμα του.
       Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τιμώντας τα 300 χρόνια της πολιορκίας της Κέρκυρας, κυκλοφόρησαν ένα γραμματόσημο αξίας 2 ευρώ στις 20 Οκτωβρίου 2016. Το γραμματόσημο εικονίζει παλαιό χάρτη της Κέρκυρας καθώς και την πόλη και το κάστρο την εποχή εκείνη, από υλικό που διέθεσε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Την σχεδίαση πραγματοποίησε η Μυρσίνη Βαρδοπούλου. Η εκτύπωση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από την Veridos - Ματσούκης Α.Ε. εκτυπώσεων ασφαλείας, σε 2 εκατομμύρια γραμματόσημα, τυπωμένα σε φύλλα των 20 τεμαχίων με πολυχρωμία - όφσετ.
       

Δημήτρης Περδίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου