Τρίτη 9 Απριλίου 2019

100 χρόνια Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων



Στις 29 Μαρτίου 2019 κυκλοφόρησε από τα ΕΛ.ΤΑ μία νέα σειρά γραμματοσήμων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η σειρά αποτελείται από 10 γραμματόσημα ονομαστικής αξίας € 0.72 έκαστο, δηλαδή συνολικά € 7.20. Τα γραμματόσημα είναι αυτοκόλλητα και διατίθενται σε τευχίδιο των 10 τεμαχίων, ένα από κάθε αξία.

Για την σφράγιση της 1ης ημέρας κυκλοφορίας δημιουργήθηκε η σχετική αναμνηστική σφραγίδα.
Η συνολική ποσότητα ήταν 2500 σειρές (τευχίδια) από τις οποίες οι 1500 χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία διαφόρων «φιλοτελικών προϊόντων» και οι υπόλοιπες 1000 σειρές διετέθησαν στους φιλοτελιστές από το φιλοτελικό γραφείο στην Λυκούργου 5 καθώς και στα ταχυδρομεία της Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και Πατρών, με μέγιστη ποσότητα ανά άτομο τις 2 σειρές. Από έγκυρη πηγή πληροφορηθήκαμε πως στο γραφείο της οδού Λυκούργου μόνο 50 σειρές – τευχίδια δόθηκαν.
Όπως είναι φυσικό μέχρι το μεσημέρι της 1ης ημέρας κυκλοφορίας δεν υπήρχε πλέον τίποτα!
Εκτός από τα τευχίδια, τα ΕΛ.ΤΑ δημιούργησαν αναμνηστικούς εικονογραφημένους φακέλους 1ης ημέρας κυκλοφορίας καθώς και αντίστοιχους φακέλους που περιέχουν και το αναμνηστικό νόμισμα των 5 ευρώ που είχε κυκλοφορήσει.
Για την έκδοση αυτή όπως και για τις άλλες παρόμοιες που έχουν κυκλοφορήσει δεν κυκλοφόρησε προσπέκτους και ούτε ανακοινώθηκε ο χαράκτης καλλιτέχνης και η εκτυπωτική εταιρεία.
Όλες οι πληροφορίες που ανακοινώθηκαν περιέχονται σε μία «ειδική εγκύκλιο» με ημερομηνία 26.03.2019, δηλαδή 3 ημέρες πριν από την κυκλοφορία, με θέμα «Αναμνηστικές σφραγίδες» και από κάτω «κυκλοφορία διαφόρων φιλοτελικών προϊόντων». Κάπου πιο κάτω παρουσιάζονται και τα γραμματόσημα που αναφέρονται ως «αυτοκόλλητα ειδικά προσωπικά γραμματόσημα.
Χρειάζεται προσοχή γιατί τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, παρά το ότι όπως σχεδόν παντού, έχουν γίνει εταιρεία, οι εκδόσεις γραμματοσήμων και η εν γένει εικόνα τους, αντικατοπτρίζει την Ελληνική Δημοκρατία η οποία βεβαίως τα ελέγχει μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Έτσι παρατηρούμε τα εξής: Τα γραμματόσημα αυτά δεν είναι ειδικά. Ειδικά γραμματόσημα νοούνται αυτά που είναι ειδικής διαχείρισης όπως τα πρόσθετα τέλη Προνοίας και Περίθαλψης, τα αεροπορικά γραμματόσημα και τα Εισπρακτέα Τέλη. Τα γραμματόσημα αυτά δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ειδικά, ακριβώς επειδή με αυτά μπορεί κάποιος να ταχυδρομήσει την αλληλογραφία του ελεύθερα.
Δεν είναι προσωπικά γραμματόσημα επειδή τα προσωπικά γραμματόσημα κυκλοφορούν σε φύλλα με λευκή βινιέτα παραπλεύρως όπου κάθε ιδιώτης, εταιρεία, οργανισμός ή σωματείο μπορεί να τυπώσει τον εαυτόν του, την οικογένειά του, τα έργα του σωματείου ή του οργανισμού ή το λογότυπο της εταιρείας.
Η πολύ μικρή ποσότητα που κυκλοφορούν δημιουργούν τεχνητές σπανιότητες και κατά συνέπεια μεγάλη κερδοσκοπία. Αυτές οι εκδόσεις είναι διεθνώς καταδικαστέες ως κερδοσκοπικές και καταχρηστικές. Η Ελλάδα δεν είναι πχ η Γουινέας Μπισάου. Θεωρούμε πως είναι μια ανεπτυγμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να προσέχει κάποιες συμπεριφορές της. Αν κάποιος θελήσει να αναφερθεί στο προηγούμενο της Γαλλίας θα του απαντήσω πως όσα πράττουν τα Γαλλικά Ταχυδρομεία δεν έχουν καμία σχέση με τις πρακτικές των ΕΛ.ΤΑ.
Είναι απόλυτα θεμιτό τα ΕΛ.ΤΑ. να προσπαθούν να βρουν έσοδα που θα βοηθήσουν στον ισοσκελισμό των εσόδων – εξόδων τους. Όμως οι εφαρμοζόμενες πρακτικές μακροπρόθεσμα θα φέρουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Οι δυνατότητες αύξησης των εσόδων από τα γραμματόσημα υπάρχουν και είναι σημαντικές, όμως οι τρόποι για την επίτευξη τέτοιων στόχων είναι τελείως διαφορετικοί.
Δημήτρης Περδίκης        

1 σχόλιο:

  1. ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΔΑΝΕΙΟ, Ή ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ, ΧΡΕΩΣΤΕ ΧΡΕΩΣΕΙΣ, ΕΞΕΧΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ 3% ΕΠΙΤΟΚΙΑ; ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Via: peterheymannloanoffer@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή