Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Ο μαραθωνοδρόμος Στέλιος Κυριακίδης



Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

Ο Στέλιος Κυριακίδης γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1910 στο χωριό Στατός της Πάφου, στην Κύπρο. Γιός αγροτών, του Γιάννη και της Ελένης Κυριακίδη. Του άρεσε από μικρός να τρέχει. Συνήθιζε να τρέχει ως τα γειτονικά χωριά, 15 ή 20 χιλιόμετρα με έστω την ελάχιστη αφορμή. Τελείωσε το γυμνάσιο στην Πάφο και την ίδια εποχή λάβαινε μέρος σε τοπικούς αγροτικούς αγώνες.
Το 1930 γράφτηκε στον Γυμναστικό Σύλλογο Ολύμπια Λεμεσού. Το 1933 έλαβε την πρώτη διάκριση, παγκυπριονίκης. Μετακόμισε στην Αθήνα όπου το επόμενο έτος, 1934, στέφθηκε πανελληνιονίκης και βαλκανιονίκης μετέχοντας στην εθνική Ελλάδος. Στην συνέχεια γράφηκε στον Παναθηναϊκό. Το 1936 έλαβε μέρος στους ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου τερματίζοντας 11ος τον μαραθώνιο. Στην κατοχή συνελήφθη από τους Γερμανούς ως όμηρος και επρόκειτο να εκτελεστεί. Στην έρευνα που έγινε ένα λεύκωμα των αγώνων όπου υπήρχε η φωτογραφία του Χίτλερ, που του είχε δωριθεί, καθώς και άλλα ενθυμήματα, του χάρισε την ζωή.
Το 1946 ο Στέλιος Κυριακίδης δέχεται τιμητική πρόσκληση των οργανωτών και μεταβαίνει στην Βοστώνη για να λάβει μέρος στον 50ο Διεθνή Μαραθώνιο.
Είναι αποφασισμένος να νικήσει για να προβάλει την Ελλάδα η οποία κατεστραμμένη από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο προσπαθεί να συνέλθει. Ο ίδιος όμως είναι αγύμναστος, απροπόνητος 5 χρόνια, 36 χρονών ήδη, αδύναμος και υποσιτισμένος. Όμως ήταν αποφασισμένος να αγωνιστεί και να νικήσει. Το αεροπορικό εισιτήριο το αγόρασε εξ ιδίων, πουλώντας συσκευές από τον οικιακό εξοπλισμό του. Τελικά η Δ.Ε.Η. όπου εργαζόταν του έδωσε χίλια δολάρια για τα έξοδα του. Ο αδύναμος και καχεκτικός Κυριακίδης τρέχει στην Βοστώνη ενάντια σε όποια προγνωστικά όμως γεμάτος με ψυχικά αποθέματα. Οι ομογενείς έχουν μαζευτεί και τον ενθαρρύνουν. Τερματίζει νικητής. Οι πάντες, ομογενείς και Αμερικανοί τον αποθεώνουν. Χάρη στη νίκη του δημοσιεύονται πολλά στοιχεία για την οικτρή κατάσταση στην Ελλάδα. Οι ομογενείς μαζεύουν αυτό που ονόμασαν πακέτο Κυριακίδη. Επιστρέφει φέρνοντας 250.000 δολάριο, τεράστιο ποσό την εποχή εκείνη, τα οποία παραδίδει στην ελληνική κυβέρνηση. Μετά από έναν χρόνο φθάνουν ακόμα 400.000 δολάρια έκτακτη ενίσχυση από την αμερικανική κυβέρνηση.
Η υποδοχή του στην Αθήνα έγινε με τιμές ήρωα. Τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικος. Τιμήθηκε από τους δήμους Αθηναίων, Παρισίων, κοινότητα Φιλοθέης και Πατρών, από τον κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, από την Ολυμπιακή Επιτροπή και πολλούς άλλους φορείς. Στο αθλητικό μουσείο της Μασαχουσέτης υπάρχει μόνιμη έκθεση προς τιμήν του. Στην Βοστώνη έχει τιμηθεί με άγαλμα που βρίσκεται στην διαδρομή του μαραθωνίου, ένα μίλι από την εκκίνηση. Το άγαλμα παρουσιάζει τον Στέλιο Κυριακίδη να τρέχει δίπλα στον Σπύρο Λούη. Ακόμα ο Στέλιος Κυριακίδης έλαβε την θέση του επιστάτη στο γυμναστήριο Φιλοθέης.
Εκεί είχα την τιμή να τον γνωρίσω, μαθητής εγώ στο γυμνάσιο Φιλοθέης, μεταβαίναμε στο γειτονικό γυμναστήριο για το μάθημα της γυμναστικής και για αγώνες και επιδείξεις. Αργότερα συνέχισα να τον συναντώ, πάντα τιμώμενο πρόσωπο σε διάφορες εκδηλώσεις στην Φιλοθέη.
Ήταν παντρεμένος με την Ιφιγένεια και απέκτησε τρία παιδιά, την Ελένη, την Μαίρη και τον Δημήτρη. Πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου 1987 και ετάφη στον Πύργο Κορινθίας όπου είχε εξοχικό σπίτι.
Μετά θάνατο τώρα μία ακόμα τιμή στον μεγάλο αθλητή από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία. Έκδοση σειράς δυο γραμματοσήμων.


Τα γραμματόσημα κυκλοφόρησαν στις 19 Μαρτίου. Και τα δύο γραμματόσημα με ονομαστική αξία € 0.34 έκαστο. Τέσσερις σειρές (οκτώ γραμματόσημα) σε κάθε φύλλο. Τα γραμματόσημα σχεδίασε και επιμελήθηκε ο Μανώλης Εμμανουήλ. Τυπώθηκαν στην Λετονία από την Baltic Banknote High Security Printing, με μέθοδο την λιθογραφία – όφσετ, σε ποσότητα 110.000 σειρών των 2 ενωμένων γραμματοσήμων (27.500 φύλλα).

Τα ταχυδρομεία ετοίμασαν και 5000 φακέλους 1ης ημέρας κυκλοφορίας που διαθέτουν προς € 1.04 έκαστο.  


2 σχόλια:

  1. Μπράβο στα κυπριακά ταχυδρομεία, ένας Έλληνας που σήκωσε τη σημαία ψηλά, και του αξίζει η αναγνώριση από τις νεώτερες γενιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή