Η έκδοση γραμματοσήμων για την έκθεση NOTOS 2015


Κυκλοφόρησε στις 4 Νοεμβρίου αναμνηστική σειρά για την φιλοτελική έκθεση NOTOS 2015. Η σειρά αποτελείται από 2 γραμματόσημα και ένα φυλλαράκι - φεγιέ.
Τα γραμματόσημα είναι συνολικής αξίας 1.62 ευρώ, το ίδιο και το φεγιέ. Κυκλοφόρησαν 500.000 σειρές και 10.000 φεγιέ σε σχέδια και προσαρμογή της Μυρσίνης Βαρδοπούλου. Τυπώθηκαν από την εταιρεία Giesecke & Devrient Matsoukis S.A.
Την ίδια ημέρα κυκλοφόρησε και ένα γραμματόσημο ονομαστικής αξίας 1 ευρώ αναμνηστικό της 70ετίας από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών σε ποσότητα 100.000 τεμάχια, σχεδίαση - προσαρμογή και εκτύπωση τα ίδια ως ανωτέρω.

Το σχόλιό μας
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν την σειρά και το φεγιέ για την φιλοτελική έκθεση. Επίσης εγκατέστησαν προσωρινό ταχυδρομικό γραφείο στον χώρο της έκθεσης και γνωστοποίησαν την έκθεση στο κοινό στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους. Αυτά όλα είναι πολύ θετικά όπως είναι ιδιαίτερα θετικό πως επί τέλους τα ΕΛ.ΤΑ κατανόησαν πως το φυλλαράκι, όπως αυτό της έκδοσης αυτής είναι φεγιέ.
Η λέξη φεγιέ (feuillet) στα γαλλικά σημαίνει φυλλαράκι. Ακόμα δόκιμος όρος είναι
η λέξη μπλοκ. Πρέπει λοιπόν να διαφοροποιήσουμε τα «φυλλαράκια» πχ των 8 σειρών, όπως αυτά των εκδόσεων EUROPA, Τα οποία θα μπορούσαν να αναφέρονται καλύτερα ως «μικρά φύλλα» για να μην συγχέονται με τα φυλλαράκια - φεγιέ.
Κάτι όμως που δεν είναι θετικό και δεν είναι κατανοητό είναι η εμμονή ετερόκλητες και  ανόμοιες εκδόσεις γραμματοσήμων να μπαίνουν όλες μαζί και να ονομάζονται με έναν γενικό τίτλο «επέτειοι και γεγονότα». Ρώτησα τον λόγο που και αυτή η σειρά, όπως και η προηγούμενη για την ημέρα της θάλασσας και το συνέδριο για τα λιμάνια, έλαβαν την ονομασία «Επέτειοι  - Γεγονότα», τμήμα Α και Β αντίστοιχα.
Πήρα την απάντηση πως επειδή έγινε υπέρβαση του προγράμματος, για να μην φαίνεται αυτή τα βάζουμε όλα σε μία έκδοση και τα ονομάζουμε «επέτειοι - γεγονότα». Κατ’ αρχάς, φέτος δεν έχει εμφανιστεί πουθενά εκδοτικό πρόγραμμα των ΕΛ.ΤΑ. Κατά δεύτερο, δεν είναι λύση η ομαδοποίησης σειρών και με την ονομασία «επέτειοι - γεγονότα» να ξεμπερδεύουμε, όπως δεν είναι λύση οι μπριζόλες να βαφτίζονται ψάρια, η αποτυχία να βαφτίζεται επιτυχία και οι κομματικές παρεμβάσεις να ονομάζονται υπέρβαση προγράμματος.
Ναι, κάποιες χώρες έχουν εκδώσει γραμματόσημα σε σειρές «επέτειοι - γεγονότα». Ποιος λέει όμως πως αυτό είναι το σωστό; Κάθε έκδοση γραμματοσήμων πρέπει να φέρει ένα διακριτό όνομα και αυτό να είναι σύντομο, σαφές και να αναφέρεται στο θέμα της έκδοσης. Εκδόσεις ενός γραμματοσήμου δεν πρέπει να θεωρούνται απορριπτέες. Αντίθετα ένα και μόνο γραμματόσημο ως έκδοση περιέχει πολλά θετικά στοιχεία όπως έκδοση σε μικρά φύλλα με ιδιαίτερη διακόσμηση του περιθωρίου, ιδιαίτερος φάκελος α΄ημέρας, παρουσίαση της έκδοσης με παράλληλες εκδηλώσεις στον τόπο όπου το γεγονός της έκδοσης αναφέρεται, και άλλα πολλά. Ας σταματήσει λοιπόν η αρνητική, κατά την γνώμη μου,  αυτή πρακτική.


Δημήτρης Περδίκης     
Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου