Ιμπραήμ Πασάς, ο ανελέητος αντίπαλος.

      Μορφωμένος, άριστα εκπαιδευμένος, γενναίος, σκληρός, αδίστακτος, αιμοβόρος.
Αυτός ήταν ο Ιμπραήμ Πασάς, γιος (πιθανότερα θετός γιος) του χεδίβη της Αιγύπτου Μοχάμεντ - Άλη και μίας χριστιανής Καβαλιώτισσας, χήρας κάποιου Τουρματζή. Την χήρα την παντρεύτηκε ο Μοχάμεντ - Άλη και μάλλον υιοθέτησε και το παιδί της.         
       
Ο Ιμπραήμ γεννήθηκε στην Καβάλα το 1789, έλαβε εξαιρετική μόρφωση και στρατιωτική εκπαίδευση από Γάλλους δασκάλους. Ήθελε να μοιάσει στον Μέγα Αλέξανδρο και από νωρίς φάνηκαν οι στρατιωτικές ικανότητές του όταν εκστράτευσε κατά των Βαχαβιτών της Αραβίας. Όμως αυτός, ο γιος της Ρωμιάς και του Τουρκαλβανού Καβαλιώτη ηγεμόνα της Αιγύπτου έγινε ο πιο ανελέητος διώκτης των επαναστατημένων Ελλήνων στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στην Κάσο, στο Μεσολόγγι. Όπου περνούσε άφηνε καμένη γη, δεν σεβάστηκε ούτε μοναστήρια, ούτε εκκλησίες, όλα στην φωτιά. Τα γυναικόπαιδα που έβρισκαν καταφύγιο σε σπηλιές, τα έκαιγε ζωντανά εκεί μέσα στις σπηλιές. Γέμισε όλη την Βόρειο Αφρική με πολλές χιλιάδες σκλάβους, αιχμαλωτισμένους Έλληνες και Ελληνίδες, πουλημένους στα σκλαβοπάζαρά του. Στον σύγχρονο με Γάλλους αξιωματικούς, στρατό του, δεν μπόρεσε σχεδόν κανείς να αντισταθεί. Μία από τις εξαιρέσεις ήταν στην Μάνη όπου στην μάχη του Πολιαράβου τον σταμάτησαν μία χούφτα αποφασισμένες Μανιάτισσες. Η πανωλεθρία του όμως στην ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827 από τον ενωμένο στόλο της Βρετανίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας έσωσε την Ελλάδα και άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησίας της. Στα σχέδιά του ήταν ο πλήρης αφανισμός των Ελλήνων του Μωριά και ο εποικισμός του με Αιγύπτιους φελάχους. Διετέλεσε για λίγους μήνες χεδίβης της Αιγύπτου μετά την παραίτηση του υπέργηρου πατέρα του. Πέθανε από φυματίωση στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1848, λίγους μήνες πριν από τον θάνατο του πατέρα του Μοχάμεντ - Άλη.
Η Αίγυπτος τον τίμησε με ένα γραμματόσημο, αναμνηστικό των 100 χρόνων από των θάνατό του που κυκλοφόρησε το 1948. Είναι το μοναδικό γραμματόσημο στο οποίο εικονίζεται.


Δημήτρης Περδίκης 
Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου