Ευάγγελος Σπαδαγάκης, ένας έμπορος γραμματοσήμων στο Ρέθυμνο του 1898


Eυάγγελος Κ. Σπανδάγος (1878-1941). Στους σύγχρονους συλλέκτες φωτογραφιών  (καρτ-ποστάλ) από την Κρήτη είναι γνωστός ως Ε. Σπαδαγάκης. Δεν είχε συμπληρώσει ακόμα τα 20 χρόνια του όταν με την άφιξη στο Ρέθυμνο των πρώτων Ρώσων στρατιωτικών (1898) διείδε πως ένα κατάστημα με βιβλία, χαρτικά. κάρτες, ταχυδρομικά δελτάρια και γραμματόσημα θα είχε στο εξής περισσότερα κέρδη από ένα λαδάδικο. Βάλθηκε τότε να αξιοποιήσει μια αποθήκη του πατέρα του στη σημερινή οδό Αρκαδίου και φαίνεται πως η επιλογή του τον δικαίωσε. Ο Ευάγγελος Σπανδάγος ή Σπαδαγάκης υπήρξε ίσως ο πρώτος έμπορος γραμματοσήμων για συλλέκτες στην Κρήτη. Το βιβλιοπωλείο με τις , τότε , νεοφανείς αυτές ειδικεύσεις λειτούργησε αποδοτικά μέχρι και το 1920 (αναφέρεται και στον επαγγελματικό οδηγό για το έτος 1920). Λίγο αργότερα άρχισε να μετατρέπεται σε κατάστημα ειδών πολυτελείας. Καταστράφηκε με την είσοδο των Γερμανών στο Ρέθυμνο, το 1941. Οι καρτ-ποστάλ έκδοσης Σπανδαγάκη, με θέματά τους κυρίως από το Ρέθυμνο, είναι πράγματι ωραιότατες και περιζήτητες σήμερα από τους συλλέκτες.


Σημ. Συντ. Τις πληροφορίες αυτές τις πήραμε από τον εγγονό του Ευάγγελου Κ. Σπαδαγάκης Ευάγγελο Σπανδάγο, διαπρεπή μαθηματικό και λογοτέχνη, ο οποίος διατηρεί στην Αθήνα εκδοτικό οίκο και βιβλιοπωλείο ειδικευμένο στις μαθηματικές εκδόσεις.
Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου