2400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ


     Συμπληρώνονται φέτος 2400 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη. Γεννήθηκε το 384 πΧ στα Στάγιρα της Μακεδονίας, υπήρξε μαθητής του Πλάτωνα και δάσκαλος του Μεγάλου Αλέξανδρου. Ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της υφηλίου, ίσως και ο μεγαλύτερος. Η ΟΥΝΕΣΚΟ ανακήρυξε την χρονιά αυτή «Επετειακό Έτος Αριστοτέλη». Αυτό ουσιαστικά σημαίνει μια πρόσκληση προς όλες τις χώρες του κόσμου να τιμήσουν και αυτές τον μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο  του οποίου το έργο είναι μία προσφορά του ελληνικού πνεύματος προς όλη την ανθρωπότητα. Σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει και άλλες χώρες να εκδώσουν αναμνηστικές σειρές γραμματοσήμων και να τιμήσουν έτσι τον μεγάλο φιλόσοφο. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει να δραστηριοποιηθούμε. Το υπουργείο εξωτερικών, οι ελληνικές πρεσβείες, άλλοι φορείς και ομογενειακές οργανώσεις πρέπει να προσπαθήσουν, γιατί στον τομέα αυτό υστερούμε. Το 1978, στην επέτειο των 2300 ετών από των θάνατό του, μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος τον είχαν τιμήσει, ενώ για την επέτειο της γέννησης του Κεμάλ Ατατούρκ είχαν εκδώσει σχετικά γραμματόσημα δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.
     Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στις 23 Μαΐου κυκλοφόρησαν μία σειρά αφιερωμένη στα 2400 χρόνια από την γέννηση του Αριστοτέλη. Η σειρά αποτελείται από 3 γραμματόσημα. € 0.72 Ο Αριστοτέλης και σε πλαίσιο γύρω τίτλοι από έργα του (και στα τρία γραμματόσημα) (1.000.000 τεμάχια). € 0.80 Ο Αριστοτέλης και στο βάθος ο μαθητής του, Αλέξανδρος (5.000.000 τεμ.).
€ 1.00 Ο Αριστοτέλης και στο βάθος ο δάσκαλός του Πλάτων (100.000 τεμ.).
Τα γραμματόσημα σχεδιάστηκαν από τον χαράκτη Γιάννη Γουρζή και τυπώθηκαν σε φύλλα των 25 τεμαχίων από την VERIDOS - ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. 

Κυκλοφόρησαν επίσης 3 μπλοκ (φεγιέ), ένα για κάθε γραμματόσημο, αριθμημένα, σε ποσότητα 20.000 το καθ’ ένα. Επίσης οι δύο μικρότερες αξίες της σειράς 0.72 και 0.80 κυκλοφόρησαν και αυτοκόλλητες σε τευχίδια 10 γραμματοσήμων για κάθε αξία. Ακόμα τα ΕΛ.ΤΑ κυκλοφόρησαν και τα εξής «φιλοτελικά προϊόντα»: Εικονογραφημένους φακέλους 1ης ημέρας, ειδικούς φακέλους με μετάλλιο, κάρτες μάξιμουμ, τυποποιημένες συσκευασμένες σειρές και απλά λευκώματα σειράς.

Δημήτρης Περδίκης 
Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου