Διακεκριμένοι Έλληνες


Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έθεσαν σε κυκλοφορία την 1η Σεπτεμβρίου σειρά 5 γραμματοσήμων με θέμα «Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες». Η έκδοση γίνεται με την ευκαιρία της απονομής των βραβείων του IFG για το 2016 στους πέντε εικονιζόμενους Έλληνες οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Το “International Foundation for Greece” (I.F.G.) ιδρύθηκε στο Λονδίνο από τους Γιώργο και Ασπασία Λεβέντη με στόχο τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου στήριξης των ομάδων του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την χώρα μας
Δημιουργεί παράλληλα ένα όχημα για όσους θέλουν να προσφέρουν, ώστε η βοήθεια να φτάσει έγκαιρα και αποτελεσματικά στον στόχο της.
Τα βραβεία του ιδρύματος, “IFG Awards”, τιμούν διακεκριμένους Έλληνες που βρίσκονται εν ζωή εκτός συνόρων, που όχι μόνο δεν ξέχασαν την Ελληνική τους υπόσταση, αλλά προβάλλουν και ζωντανεύουν ο καθένας με το δικό του έργο, την ιδέα της Ελλάδος, θυμίζοντας με τη δράση τους ότι η Ελλάδα ήταν και είναι η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού.
Αυτά αναφέρει το ενημερωτικό των ΕΛ.ΤΑ που συνοδεύει την έκδοση.

Τα γραμματόσημα της σειράς είναι τα εξής:

0.72 Ρίτα Γουίλσον (Θέατρο-Κινηματογράφος) τεμ. 250.000
0.80 Κώστας Γαβράς (Σκηνοθέτης) τεμ. 2.500.000
0.90 Ιωάννης Κατσιματίδης (Επιχειρηματίας) τεμ. 500.000
1.00 Γεώργιος Στεφανόπουλος (Κεντρ.Παρουσιαστής ABC news) τεμ.500.000
1.20 Δρ. Πνναγιώτης (Πήτερ) Διαμαντής (Πανεπιστημιακός, Συγγραφέας)

Τα γραμματόσημα σχεδιάστηκαν από την Ανθούλα Λύγκα και τυπώθηκαν από την Veridos - Ματσούκης Α.Ε. Εκτυπώσεων Ασφαλείας σε φύλλα των 25 τεμ.
Θα διατίθενται για τρία χρόνια, μέχρι την 31 Αυγούστου 2019.

Στην προηγούμενη ανάρτηση αναφερθήκαμε στις ενστάσεις, τόσο της Φιλοτελικής Εταιρείας Αθηνών όσο και δικές μας αλλά και πολλών ακόμα θεωρώ. Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο την απεικόνιση ζώντων σε γραμματόσημα. Εξαίρεση αποτελούν οι εστεμμένοι και οι λοιποί ανώτατοι άρχοντες κρατών, τελευταία και οι Ολυμπιονίκες.
Αυτά για τις χώρες με κύρος και σοβαρότητα. Σε κάποιες χώρες και κρατίδια του τρίτου κόσμου, κάποιες από αυτές αποκαλούνται και μπανανίες, εκδίδονται σειρές γραμματοσήμων με τραγουδιστές, ηθοποιούς, πολιτικούς, ποδοσφαιριστές και ότι άλλο θελήσει ο έχων το γενικό πρόσταγμα επιχειρηματίας που πρακτορεύει τα γραμματόσημα των χωρών και με αποικιακές συμβάσεις τυπώνει και πουλάει για λογαριασμό της χώρας ότι θέλει και ότι νομίζει πως θα πουληθεί καλά.
Η δεύτερη ένσταση, προσωπική του γράφοντα είναι για τους χρωματισμούς των γραμματοσήμων. Όλα γκρι - μαύρα εκτός από το μικρό σύμβολο της IFG.
Οι εικονιζόμενοι στα γραμματόσημα είναι λαμπροί και καταξιωμένοι που φωτίζουν με την ακτινοβολία τους. Οι ίδιοι ακόμα είναι ένα παράδειγμα πως στους Έλληνες δεν ταιριάζει η μιζέρια που ζουν τα τελευταία χρόνια αλλά μια λαμπρή παρουσία στο διεθνές στερέωμα σαν χώρα και σαν λαός και σαν την κληρονομιά που κουβαλάμε. Η απόδειξη των δυνατοτήτων μας είναι αυτοί οι άριστοι, οι πρώτοι, που εικονίζονται στα γραμματόσημα αυτά. Θα περίμενε κάποιος λοιπόν χρώμα και φως σε αυτά τα γραμματόσημα. Εκτός αν κάποιοι από τους κρατούντες της χώρας μας δεν μπορούν να ανεχθούν την αριστεία και την πρωτιά και θέλουν με κάποιο τρόπο να περάσουν τα άλλα, τα δικά τους μηνύματα.


Δημήτρης Περδίκης   
Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου