Η αλληγορία της Ελληνικής Δημοκρατίας

Το σχέδιο που αρχικά υποβλήθηκε

   Το 1927 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία είχαν θέσει σε κυκλοφορία μια οριστική  σειρά διαρκούς χρήσεως αποτελούμενη από 14 γραμματόσημα (5λ. ως 25δρ.). Η σειρά αυτή στους φιλοτελιστές είναι γνωστή με το όνομα «Τοπία».
   Το 1930 αποφασίστηκε στην σειρά αυτή να προστεθούν ακόμα 3 μεγαλύτερες αξίες, των 50, 75 και 100 δραχμών. Τα τρία αυτά γραμματόσημα κυκλοφόρησαν στα τέλη του 1933. Στις 2 Νοεμβρίου το 75δραχμο και τα άλλα δύο στις 16 Δεκεμβρίου. Είναι η γνωστή σειρά της «Δημοκρατίας». Οι πλάκες χαράχτηκαν στο Λονδίνο στο εργοστάσιο της εταιρείας Thomas De La Rue & Co από χαράκτη της εταιρείας, που δεν ανακοίνωσε το όνομά του. Στην συνέχεια οι πλάκες εκτύπωσης στάλθηκαν στην Ελλάδα όπου τυπώθηκαν τα γραμματόσημα με την χαλκογραφική μέθοδο στο εργοστάσιο της εταιρείας «Ασπιώτη – ΕΛΚΑ».
Το γραμματόσημο που τελικά κυκλοφόρησε

    Το 75δραχμο είχε αποφασιστεί να εικονίζει την αλληγορική γυναικεία μορφή της Ελληνικής Δημοκρατίας. (Το 1924 ως 1935 στην Ελλάδα είχε εγκαθιδρυθεί το πολίτευμα της αβασιλεύτου δημοκρατίας). Αυτό ήδη είχε καθιερωθεί και σε άλλες χώρες,. Η Britannia στην Μεγάλη Βρετανία, η Germania στην Γερμανία, η Μαριάννα στην Γαλλία.



    















Το σχέδιο του καθηγητή Μπισκίνη που  υποβλήθηκε και υπάρχει στα αρχεία των ΕΛ.ΤΑ δεν είναι ίδιο με αυτό που τελικά τυπώθηκε. Η μορφή είναι εμφανές πως θέλει να ταυτίσει την αλληγορία της Ελληνικής Δημοκρατίας με την θεά της σοφίας, την Αθηνά. Στην τελική παράσταση που τυπώθηκε και κυκλοφόρησε η μορφή έχει πλέον ασπίδα και δόρυ, βρίσκεται ανάμεσα σε κίονες, η περικεφαλαία είναι αλλαγμένη, το ίδιο και η ενδυμασία, ενώ έχουν αφαιρεθεί οι λέξεις «Ελληνική Δημοκρατία». Στο πλαίσιο του γραμματοσήμου βλέπουμε πολλές αλλαγές στα διακοσμητικά στοιχεία και στα γράμματα.
    Το γραμματόσημο αυτό, όπως και το 100δραχμο, παρέμειναν στην κυκλοφορία για δυο περίπου χρόνια. Τον Νοέμβριο του 1935 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία για να επισημανθούν και να αποτελέσουν τμήμα της αναμνηστικής σειράς της «Παλινόρθωσης της Μοναρχίας».


Δημήτρης Περδίκης  
Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου