Ελληνικά Χριστούγεννα 2017


Στις 5 Δεκεμβρίου τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν μια σειρά 4 γραμματοσήμων για τα Χριστούγεννα. Αν μου λέγανε να χαρακτηρίσω την σειρά θα έλεγα «Η χαρά του παιδιού». Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή για τα παιδιά, όμως η σειρά αυτή τα έχει όλα και φέρνει μπροστά μας τα Χριστούγεννα σαν να βγήκαν από μία παιδική ψυχή. Να ο σκίουρος, μαζί και ο πιγκουίνος, να και το ελάφι και δίπλα ένας αρκούδος, και χιόνι, πολύ χιόνι. Μαζί και παιδάκια που παίζουν, στολίζουν δέντρο, χαίρονται το χιόνι και παίζουν χιονοπόλεμο. Η χαρά του παιδιού λοιπόν είναι αυτή η σειρά. Σκέφτομαι πως τα γραμματόσημα αυτά σε μεγέθυνση θα μπορούσαν να γίνουν τα πιο ωραία πόστερ για κάθε παιδικό δωμάτιο.

Τα γραμματόσημα της σειράς λοιπόν είναι 4 και οι αξίες, παραστάσεις και ποσότητες έχουν ως εξής:


0.72 €  Σκίουρος         500.000 τεμ.
0.72 €  Πιγκουίνος      500.000
0.72 €  Ελάφι             500.000
0.90 €  Αρκούδος        250.000

Η σειρά λοιπόν αυτή, με συνολική ονομαστική αξία 3.06 € σχεδιάστηκε από την Ανθούλα Λύγκα και τυπώθηκε σε φύλλα των 25 γραμματοσήμων με πολυχρωμία όφσετ από την VERIDOS – ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. Εκτυπώσεων Ασφαλείας. Θα διατίθεται μέχρι 31 Ιανουαρίου 2019 εκτός αν εξαντληθεί νωρίτερα.

Έχουμε όμως συνέχεια, η σειρά κυκλοφόρησε και σε φυλλαράκια των 2 σειρών (σε οριζόντια διάταξη), τα οποία είναι αριθμημένα και, για πρώτη φορά σε ελληνική έκδοση έχουν αυτό που βλέπουμε κυρίως στα γαλλικά γραμματόσημα, και οι φίλοι μας οι Γάλλοι το ονομάζουν COIN DATE, δηλαδή γωνία με ημερομηνία. Η αναγραφόμενη ημερομηνία είναι 23.11.2017 και είναι η ημερομηνία που τυπώθηκαν. Η πάνω αριστερή γωνία λοιπόν γράφει το όνομα του εκτυπωτή, η πάνω δεξιά έχει την ημερομηνία εκτύπωσης, η κάτω αριστερή τις γραμμούλες ή αν προτιμάτε το “barcode”. Η δε κάτω δεξιά γωνία έχει την αρίθμηση. Τέτοια φυλλαράκια κυκλοφόρησαν μόνο 5.000, το οποίο σημαίνει 10.000 σειρές ενωμένες.

Συνεχίζουμε. Έχουμε και αυτοκόλλητα γραμματόσημα τα οποία κυκλοφόρησαν σε δυο τευχίδια. Το πρώτο τευχίδιο περιέχει το ελάφι 0.72 € με 10 τεμ. ήτοι 7.20 €. Το δεύτερο είναι με τον αρκούδο 0.90 € Χ10 = 9 €.
Ακόμα τα ΕΛ.ΤΑ. ετοίμασαν φακέλους α’ ημέρας κυκλοφορίας και κάρτες μάξιμουμ, καθώς και συσκευασμένες σειρές σε καρτέλες η σε λευκώματα ιδανικά για δώρα. Είναι αυτά που οι Άγγλοι φίλοι μας ονομάζουν PRESENTATION PACKS και όχι SETS OF STAMPS IN PACK όπως προφανώς από άγνοια της συγκεκριμένης ορολογίας ο μεταφραστής έγραψε. Και ακόμα όταν στο PACK υπάρχει σε πληθυντικό το SETS o αγγλόφωνος πελάτης θα αναρωτηθεί «δηλαδή πόσες σειρές έχετε στο PACK;» .
Θα με αντικρούσετε βέβαια λέγοντας πως κανείς δεν είναι τέλειος, και θα συμφωνήσω μαζί σας, συμπληρώνοντας όμως πως αυτός εδώ ο τόπος είχε φτάσει στην τελειότητα πριν από 2500 χρόνια.

Δημήτρης Περδίκης


Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου