Μύρτις, μετά 2500 χρόνια την βλέπουμε πάλι!



Τον δεύτερο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου οι Σπαρτιάτες πολιόρκησαν την Αθήνα, ήταν το 430 π.Χ. Κατά την διάρκεια της πολιορκίας εκδηλώθηκε εντός των τειχών μία φοβερή επιδημία, μίας άγνωστης ως τότε θανατηφόρου ασθένειας που είχε ως συνέπεια τον θάνατο του 1/3 των Αθηναίων, μεταξύ των οποίων και του ίδιου του Περικλή. Περί τους 100.000 υπολογίζονται τα θύματα του φοβερού αυτού λοιμού, του οποίου η τελευταία έξαρση εκδηλώθηκε το 426 π.Χ.
Ανάμεσα στα τόσα θύματα ήταν και ένα 11χρονο κοριτσάκι που ρίχτηκε βιαστικά σε έναν ομαδικό τάφο με κάπου 150 άλλους, ενήλικες και παιδιά.
Το 1994-95 οι εργασίες για την διάνοιξη του μετρό έφτασαν στον ομαδικό τάφο, χρονολογούμενο από το 430 – 426 π.Χ. Η ύπαρξή του ήταν γνωστή από το 1870 όταν τον είχε βρει η αρχαιολογική σκαπάνη της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρείας. Τώρα όμως οι εργασίες του μετρό έκαναν επιτακτική την ανάγκη συνολικής έρευνας σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ανάμεσα στα οστά ξεχώριζε ένα κρανίο κοριτσιού σε άριστη κατάσταση. Οι επιστήμονες αποφάσισαν να ασχοληθούν ιδιαίτερα με αυτό και να επιχειρήσουν μία ανάπλαση του προσώπου του, χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες ανακαλύψεις και ιδιαίτερα του DNA. Στην οδοντοστοιχία του κοριτσιού εντοπίστηκε το αίτιο του θανάτου της και το αίτιο του φοβερού λοιμού. Ήταν το βακτήριο της Salmonela enterica serovar Typhi ή απλά «τυφικής σαλμονέλας», η οποία είχε προκαλέσει τυφοειδή πυρετό. Έτσι μετά από 2448 χρόνια ανακαλύφθηκε η άγνωστη τότε ασθένεια της φοβερής επιδημίας.
Η επιστήμη του 21ου αιώνα μπόρεσε να αναπλάσει το πρόσωπο ενός κοριτσιού των Αθηνών της εποχής του Περικλέους, που πέθανε πριν από κάπου 2448 χρόνια και τώρα την βλέπουμε να «ζωντανεύει» μπροστά στα μάτια μας. Της δόθηκε το όνομα «Μύρτις» (Μυρτιά) εφόσον το παλιό της όνομα μας είναι άγνωστο.  
Να σημειώσουμε πως η Μύρτις ζητήθηκε και ονομάστηκε «φίλη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας του ΟΗΕ».
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τιμώντας το γεγονός της ανάπλασης της Μύρτιδος εξέδωσαν ένα αναμνηστικό μπλοκ (φεγιέ) ονομαστικής αξίας € 1.50
Η σχεδίαση και προσαρμογή του έγινε από την Ανθούλα Λίγκα και η εκτύπωση από την VERIDOS ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. Εκτυπώσεων Ασφαλείας, σε ποσότητα 25.000 τεμαχίων. Κυκλοφόρησε στις 15 Φεβρουαρίου 2018 και θα διατίθεται μέχρι την 14η Φεβρουαρίου 2019, εκτός αν εξαντληθεί νωρίτερα.

Δημήτρης Περδίκης
  

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου