Οι πέντε πρωθυπουργοί από το Μεσολόγγι



Με την ευκαιρία της επετείου της Εξόδου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν προσωπικό γραμματόσημο στο οποίο εικονίζονται οι πέντε πρωθυπουργοί, τέκνα της Ιεράς Πόλεως:

Δημήτριος Ι. Βάλβης (1814-1886)
Ζηνόβιος Ι. Βάλβης (1800-1886)
Επαμεινώνδας Δ. Δεληγιώργης  (1829-1889)
Σπυρίδων Ι. Τρικούπης (1788-1873)
Χαρίλαος Σ. Τρικούπης  (1832-1896)

Η αναγραφή γίνεται κατά αλφαβητική σειρά. Οι δυο πρώτοι ήσαν αδέλφια, οι δυο τελευταίοι πατέρας και γιός. Αυτά βεβαίως δεν τεκμηριώνουν την ανυπόστατη άποψη πως στον ελληνικό πολιτικό βίο κυριαρχεί η οικογενειοκρατία.


Στο Μεσολόγγι, στο μουσείο της οικογένειας Τρικούπη, την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 έγινε η παρουσίαση της έκδοσης ενώ την ίδια ημέρα στο Κεντρικό Ταχυδρομείο Μεσολογγίου χρησιμοποιήθηκε η αναμνηστική σφραγίδα για την έκδοση και παράλληλα γινόταν η διάθεση των φύλλων και των φακέλων.
Το προσωπικό γραμματόσημο ονομαστικής αξίας € 0.72 διατίθεται μεμονωμένο. Διατίθενται ακόμα φύλλα των 5 προσωπικών γραμματοσήμων όπου εικονίζονται στις πέντε βινιέτες, οι πέντε πρωθυπουργοί, ξεχωριστά ο κάθε ένας. Κυκλοφόρησαν 300 φύλλα που διατίθενται σε εικονογραφημένο δίφυλλο, προς € 7 έκαστο.
Κυκλοφόρησαν ακόμα και αναμνηστικοί φάκελοι σφραγισμένοι με την αναμνηστική σφραγίδα και στον φάκελο ένθετο αναμνηστικό μετάλλιο. Ποσότητα 2000 φάκελοι με τιμή διάθεσης τα € 8 έκαστος.
Έχουμε ακόμα σετ πέντε φακέλων που εικονίζουν στις βινιέτες τους πέντε πρωθυπουργούς, χωριστά τον κάθε έναν, σφραγισμένοι και αυτοί με την αναμνηστική σφραγίδα, χωρίς μετάλλια όμως. Ποσότητα 350 σετ, με τιμή διάθεσης € 15 έκαστο.
Δημιουργήθηκαν ακόμα πολυσέλιδα συλλεκτικά λευκώματα πολυτελείας όπου ένθετα υπάρχουν, το φύλλο προσωπικού γραμματοσήμου και οι αναμνηστικοί φάκελοι. Τα κείμενα του λευκώματος είναι γραμμένα σε 3 γλώσσες, ήτοι ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά. Τα λευκώματα (ποσότητα 150 αντίτυπα) από τα οποία τα 100 προορίζονται για τον δήμο της Ι.Π. Μεσολογγίου και μόνο 50 αντίτυπα για τους ενδιαφερόμενους συλλέκτες. Τιμή διάθεσης € 60 έκαστο.

Δημήτρης Περδίκης            


Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου