Το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων



Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν στις 16 Μαΐου 2018 μία αναμνηστική έκδοση γραμματοσήμων, αποτελούμενη από 3 μπλοκ για το «Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων» με την ευκαιρία της ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων στην Θεσσαλονίκη.

Τα 3 μπλοκ είναι αριθμημένα και πωλούνται μόνο σε σετ των 3.

Οι κλάσεις, οι παραστάσεις και οι ποσότητες είναι οι εξής:

1.50 € Μνημείο Ολοκαυτώματος         25.000 μπλοκ (φεγιέ)
1.50 € Συναγωγή Μοναστηριωτών      25.000      
1.50 € Μουσείο Ολοκαυτώματος         25.000

Η σχεδίαση και η προσαρμογή της έκδοσης έγινε από την Ελένη Αποστόλου και η εκτύπωση σε πολυχρωμία – όφσετ από την VERIDOS – ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. Εκτυπώσεων Ασφαλείας. Θα διατίθενται ως τις 15 Μαΐου 2019 εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα.

Στις 31 Μαρτίου 1492 οι βασιλείς της Ισπανίας Φερδινάνδος και Ισαβέλλα υπέγραψαν το διάταγμα της Αλάμπρας βάσει του οποίου εκδιώκοντο οι Εβραίοι της Ισπανίας, εκτός αν ασπάζοντο τον Καθολικισμό.
Στις 31 Ιουλίου 1492 άρχισε η εκδίωξη των Εβραίων. Κάποιοι κατευθύνθηκαν προς την Βρετανία και την Ολλανδία, άλλοι πέρασαν τα σύνορα της Γαλλίας και της Πορτογαλίας, από όπου επίσης εκδιώχθηκαν μετά από πέντε χρόνια. Πολλοί κατέφυγαν στους Άραβες του Μαρόκου, όπου εξακολουθούν να κατοικούν μέχρι σήμερα. Δύο ηγεμόνες προσφέρθηκαν να δεχθούν Εβραίους της Ισπανίας στο έδαφός  των. Έτσι πολλοί Σεφαραδίτες ή Σεφαραδίμ, όπως ονομάζοντο οι Εβραίου της Ισπανίας βρήκαν στέγη στην Πολωνία, με τότε πρωτεύουσα την Κρακοβία και βασιλέα τον Καζίμιρ 4ον Γιαγγέλων.
Ο δεύτερος ηγεμόνας ήταν ο σουλτάνος Βαγιαζήτ ο 2ος, ο οποίος έστειλε καράβια που παρέλαβαν περί τους 20.000 Σεφαραδίτες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν κυρίως στην Θεσσαλονίκη. Μετά 450 χρόνια η κατάληψη από της ναζιστικές δυνάμεις τόσο της Πολωνίας όσο και της Ελλάδας είχε τραγική συνέπεια την μεταφορά των Εβραίων σε στρατόπεδα συγκεντρώσεων όπου η συντριπτική πλειοψηφία αυτών εξοντώθηκαν από τους ναζί με φρικτούς τρόπους σε αυτό που ονομάστηκε ολοκαύτωμα.

Δημήτρης Περδίκης
 

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου