Γεφύρια της Ελλάδας



Το κοινό θέμα για τα γραμματόσημα EUROPA αυτή την χρονιά είναι τα γεφύρια. Έτσι και η ελληνική έκδοση που κυκλοφόρησε στις 24 Μαΐου εικονίζει γεφύρια, ή αν προτιμάτε γέφυρες. Τα γραμματόσημα είναι δυο και οι γέφυρες το ίδιο.
Η αξία των € 0.90 εικονίζει την γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Το καύχημα και ταυτόχρονα  πνοή ανάπτυξης και προόδου για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ιδέα του Χαρίλαου Τρικούπη από τα τέλη του 19ου αιώνα, που υλοποιήθηκε λίγο μετά την είσοδο του 21ου αιώνας και της νέας χιλιετίας. Τυπώθηκαν 352.000 τεμάχια.
Η αξία των €3.40 εικονίζει το γεφύρι της Πλάκας. Ένα πέτρινο μονότοξο γεφύρι. Το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι σε όλα τα Βαλκάνια. Βρίσκεται στα Τζουμέρκα, στην δήμο Πραμάντων, 50 χμ από τα Ιωάννινα. Κτισμένο το 1866 πάνω από τα νερά του Άραχθου, στη θέση ενός παλαιότερου που είχε καταρρεύσει. Το γεφύρι της Πλάκας κατάρρευσε το 2015 συνέπεια ισχυρής νεροποντής. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει αναλάβει την μελέτη και την ανακατασκευή του, κάτι που αναμένεται να τελειώσει το 2019. Τυπώθηκε σε 552.000 τεμάχια.
Από τον σύνολο των γραμματοσήμων 52.000 τεμάχια από κάθε αξία εκδόθηκαν σε μικρά φύλλα των 8 σειρών, ενωμένων σε σειρά 0.90 + 3.40, καθώς και σε τευχίδια αριθμημένα 2 σειρών το κάθε ένα ενωμένων οριζόντια, χωρίς οδόντωση στις οριζόντιες πλευρές. 

Εκδόθηκαν 8.000 τευχίδια, ήτοι 16.000 σειρές χωρίς οδόντωση οριζοντίως.
Η υπόλοιπη ποσότητα κυκλοφόρησε σε χωριστά μικρά φύλλα των 8 τεμ. ανά κλάση.
Η σχεδίαση των γραμματοσήμων έγινε από την Μυρσίνη Βαρδοπούλου και η εκτύπωση από την VERIDOS – ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. Εκτυπώσεων Ασφαλείας.
Θα κυκλοφορούν για έναν χρόνο ως τις 23 Απριλίου 2019, εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα.

Δημήτρης Περδίκης
  

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου