Γραμματοκιβώτια για τα 190 χρόνια των Ελληνικών Ταχυδρομείων



Στις 9 Οκτωβρίου τα ΕΛ.ΤΑ κυκλοφόρησαν μία αναμνηστική σειρά για τα 190 χρόνια των Ελληνικών Ταχυδρομείων με 4 γραμματόσημα που εικονίζουν γραμματοκιβώτια διαφόρων εποχών. Γιατί τα ΕΛ.ΤΑ διάλεξαν να εορτάσουν τα 190 χρόνια αντί για τα 200, όπως είναι σε όλον τον κόσμο καθιερωμένο, αυτό είναι ένα σοβαρό ερώτημα. Σε όλον τον κόσμο οι επέτειοι που τιμούνται ιδιαίτερα και φιλοτελικά είναι της 25ετίας και των πολλαπλάσιων του 25 καθώς και οι 100ετίες. Είναι χαρακτηριστικό των απολυταρχικών και προσωποπαγών καθεστώτων να εορτάζουν στο έπακρο κάθε χρόνο την επέτειο από την «επανάσταση», όπως κατά κανόνα αναφέρονται τα πραξικοπήματα που φέρνουν δικτατορίσκους στην εξουσία, ή και ακόμα τα γενέθλια του «λαοπρόβλητου» ηγέτη των.
Τέλος πάντων, κυκλοφόρησαν οι αξίες € 0.10 (500.000 τεμ.), € 0.50 (1 εκατομ. τεμ.), € 0.72 (500.000 τεμ.), € 2.62 (1 εκατομ. τεμ.).
Η συνολική αξία της σειράς είναι € 3.94.
Δυστυχώς τα ΕΛ.ΤΑ δεν μας αναφέρουν ποιάς εποχής είναι κάθε γραμματοκιβώτιο, περιγράφοντας το κάθε ένα ως «ελεύθερη σύνθεση».
Άλλη παρατήρηση είναι ότι στο βάθος κάθε γραμματοσήμου υπάρχουν κάποια στοιχεία της εποχής που ήταν σε  χρήση το αντίστοιχο γραμματοκιβώτιο. Το γραμματόσημο των € 0.72 που εικονίζει ένα σύγχρονο γραμματοκιβώτιο στο βάθος δείχνει ουρανοξύστες σε πυκνή δόμηση. Αυτό είναι κάτι που βλέπει κάποιος στην Νέα Υόρκη κυρίως, και όχι στην Αθήνα ή κάποια άλλη ελληνική πόλη.
Τα γραμματόσημα τα σχεδίασε η Μυρσίνη Βαρδοπούλου και τα τύπωσε με μέθοδο την πολυχρωμία – όφσετ η VERIDOS ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. Εκτυπώσεων Ασφαλείας, στο Ίλιο Αττικής, σε φύλλα των 25 τεμαχίων.
Στις 15 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσουν ακόμα φυλλαράκια των 2 σειρών από την σειρά αυτή. Λίγο καθυστερημένα, σε ποσότητα 10.000 φυλλαράκια.

Δημήτρης Περδίκης







































Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου