Ο Παπανδρέου, ο Μιτεράν και τα γραμματόσημα που δεν κυκλοφόρησαν



Στις 10 Μαϊου 1981 ο σοσιαλιστής Φρανσουά Μιτεράν κερδίζει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές απέναντι στον Βαλερύ Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν που διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας το 1974-81.
Ο Φρανσουά Μιτεράν έφερε πολλές αλλαγές στην Γαλλία. Την 1η Σεπτεμβρίου 1981 επανέφερε την αναγραφή Republique Francaise αντί του France που υπήρχε στα γαλλικά γραμματόσημα επί προεδρίας Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν.
Στις 18 Οκτωβρίου 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές και φέρνει την 1η σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ελλάδα. Αλλάζει και αυτός πολλά, βέβαια αλλάζει τους επικεφαλείς των ΔΕΚΟ.
Στα Ελληνικά Ταχυδρομεία νέος γενικός διευθυντής αναλαμβάνει ο πιστός του φίλος Κώστας Τσίμας.
Η προηγούμενη διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ είχε καταρτίσει μέσα στο 1981 το πρόγραμμα εκδόσεων γραμματοσήμων για το προσεχές έτος 1982, το οποίο είχε κυκλοφορήσει σε ένα ενημερωτικό 20σέλιδο φυλλάδιο.
Στις 15 Μαρτίου 1982 κυκλοφόρησε η πρώτη σειρά του νέου έτους. Εδώ εμφανίζεται για πρώτη φορά η αναγραφή ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ αντί της αναγραφής ΕΛΛΑΣ που υπήρχε μέχρι τότε. Ο νέος τρόπος αναγραφής υπάρχει πλέον συνεχώς μέχρι σήμερα. Είναι σαφής η επιρροή της Γαλλίας του Μιτεράν.
Όλα τα γραμματόσημα που τα αρχικά δοκίμια ανέγραφαν ΕΛΛΑΣ αντικαταστάθηκαν με την νέα γραφή. Μία σειρά 4 γραμματοσήμων και 2 ακόμα γραμματόσημα δεν κυκλοφόρησαν ενώ κυκλοφόρησαν τρείς σειρές, δυο μεμονωμένα γραμματόσημα και 2 φεγιέ επί πλέον του προγράμματος.

Ελληνικά Υφαντά, δεν κυκλοφόρησαν ποτέ.


Στρατευμένες Ελληνίδες και Σοφία Σλήμαν φέρουσα τα κοσμήματα των ανασκαφών της Τροίας, επίσης δεν κυκλοφόρησαν ποτέ.


Συνέδριο Ανθρωπολογίας και Χαρίλαος Τρικούπης όπως εμφανίζονται στα αρχικά δοκίμια (αριστερά) και όπως κυκλοφόρησαν (δεξιά).

Βυζαντινή βιβλιοδιακοσμητική στα δοκίμια (άνω) στα εκδοθέντα (κάτω)


Ευρώπη, τα δοκίμια (αριστερά) και τα κυκλοφορήσαντα (δεξιά).

Οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες, τα δοκίμια (άνω), τα εκδοθέντα (κάτω).

Τα Χριστούγεννα, δοκίμια (αριστερά) και τα κυκλοφορήσαντα (δεξιά)

Οι σειρές: Διεθνής Αμνηστία και Έτος Εξαφανισμένων, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Εθνική Αντίσταση και τα γραμματόσημα για τον Άγγελο Σικελιανό και την Έκθεση του Αιγαίου ήσαν αυτά που αποφασίστηκαν από την νέα ηγεσία.

Δημήτρης Περδίκης   


Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου