Η Φωνή των Επικούρων

 


Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

 

Πριν πολλά χρόνια είχα την τιμή να γνωρίσω τον Νίκο Μπακόλα, μου είπε κάποια καλά λόγια για την αρθρογραφία μου σε διάφορα φιλοτελικά περιοδικά και για το περιοδικό «Το Γραμματόσημο» που είχα για πέντε μόνο μήνες εκδώσει, το 1976. Μου είπε πως όταν ήταν νέος είχε και αυτός εκδώσει ένα φιλοτελικό περιοδικό. Άνοιξε την τσάντα του και μου έδωσε το εικονιζόμενο έντυπο. Είχε αναγραφόμενη ημερομηνία «1 Ιανουαρίου 1945», λίγο μετά το τέλος της κατοχής δηλαδή.

Ο Νίκος Μπακόλας ήταν 18 ετών, φιλοτελιστής και μέλος στα επίκουρα μέλη της Ε.Φ.Ε.Θ. Της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης. Τότε τα νεαρά μέλη εγγράφοντο ως επίκουροι στην ΕΦΕΘ η οποία κυκλοφορούσε περιοδικό με την ονομασία «Φιλοτελικά Νέα».

Ο νεαρός Νίκος Μπακόλας λοιπόν σκέφτηκε την έκδοση ενός περιοδικού για τα νέα μέλη και το ονόμασε «Η Φωνή των Επικούρων», μικρού σχήματος, 8 σελίδων, γραμμένο σε γραφομηχανή και τυπωμένο σε πολύγραφο.

Ο τίτλος στην πρώτη σελίδα ήταν γραμμένος με χρωματιστά μολύβια σε δυο χρώματα, προφανώς ένα-ένα.

Αναφέρει ότι είναι 15ήμερη έκδοση, τεύχος 1, χωρίς να γνωρίζω αν και πόσα άλλα τεύχη εκδόθηκαν. Στην ύλη του διαβάζω: Τιμαί Ελληνικών γραμματοσήμων, Τι επιδιώκουμε, Υδατόσημα, Υποβρυχιακά γραμματόσημα, Πολλά και διάφορα, Φιλοτελικές ημέρες, Η προστασία του παιδιού.

 

Ο Νίκος Μπακόλας υπήρξε ένας σημαντικός δημοσιογράφος και Συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1927 στην Θεσσαλονίκη και απεβίωσε το 1999.

Μετά τις νεανικές φιλοτελικές του δραστηριότητες υπηρέτησε την θητεία του στην αεροπορία. Απεφοίτησε από το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στα μαθηματικά. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες: Νέα Αλήθεια, Ελεύθερος Κήρυξ, Μακεδονία, Ελεύθερος Λαός, Θεσσαλονίκη και Ελληνικός Βορράς. Υπήρξε προϊστάμενος στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, Γραμματέας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Γενικός Διευθυντής στην  ΕΡΤ-3. Βιβλία του: Μην κλαίς αγαπημένη, ο κήπος των πριγκίπων, Εμβατήρια, Ύπνος θάνατος, Μυθολογία, η μεγάλη πλατεία, Καταπάτηση, Η κεφαλή, Η ατέλειωτη γραφή του αίματος, Μπέσα για μπέσα.

Στον μεγάλο κατάλογο των πεπραγμένων του υπήρξαν ακόμα πεζογραφήματα, μεταφράσεις ξένης πεζογραφίας, θεατρικά και πολλά άλλα.

‘Έλαβε πλήθος βραβεύσεων για τις εργασίες του.

 

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου