Ορφέας και Μαινάδες


 


Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης 

Το φετινό κοινό θέμα των γραμματοσήμων ΕUROPA είναι οι ιστορίες και οι μύθοι. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία λοιπόν έφεραν τον μύθο του Ορφέα και των Μαινάδων στις απεικονίσεις των ελληνικών γραμματοσήμων.

Από κάποιους αρχαίους συγγραφείς μας μεταφέρεται πως οι Μαινάδες θανάτωσαν τον Ορφέα, σε μεγάλη ηλικία, του οποίου ο τάφος βρίσκεται στην αρχαία πόλη Λείβηθρα, στον Όλυμπο, ανάμεσα στην Σκοτίνα και την Παλαιά Λεπτοκαρυά, στην θέση Αλώνια. Τα γραμματόσημα της σειράς απεικονίζουν τον Ορφέα και τις Μαινάδες, παραστάσεις αρχαίου αργυρού κάνθαρου

(420-410 πΧ) που βρίσκεται στην Σόφια, Βουλγαρία, στην συλλογή Vassil Bojkov.

Η σειρά αποτελείται από 2 γραμματόσημα με πλήρη οδόντωση, ενωμένα, που τυπώθηκαν σε φύλλα των 16 γραμματοσήμων, 8 σειρών και σε 2 γραμματόσημα χωρίς οδόντωση οριζοντίως, ενωμένα, σε λωρίδες των 4 γραμματοσήμων, δηλαδή 2 σειρών που  κυκλοφόρησαν σε τευχίδια.

Τα τευχίδια αυτά με τα τέσσερα γραμματόσημα δεν είναι με κανέναν τρόπο «φιλοτελικά προϊόντα»  αλλά αξιόγραφα, όπως όλα τα γραμματόσημα.  Συνήθεις μορφές που κυκλοφορούν τα γραμματόσημα είναι σε φύλλα, σε τευχίδια, σε μπλοκ, σε φυλλαράκια και σε δεσμίδες. Όλα αυτά είτε γομμαρισμένα στην πίσω πλευρά με κόλλα, συνθετική ή αραβική, είτε αυτοκόλλητα, είτε κάποιες φορές και σε κάποιες χώρες χωρίς γόμμα. 

Οι αξίες της σειράς, οι παραστάσεις και οι ποσότητες έχουν ως εξής:                                                                                              

2 €      Μαινάδα                  σε 50.000 τεμάχια

4.50 €  Ορφέας και Μαινάδα σε 50.000 τεμάχια


Σειρές χωρίς οδόντωση οριζοντίως, 12.000 τεμάχια από κάθε αξία, ενωμένα σε 12.000 σειρές, σε 6.000 τευχίδια.

Τα γραμματόσημα σχεδιάστηκαν από την Μυρσίνη Βαρδοπούλου και τυπώθηκαν στο Ίλιο Αττικής από την VERIDOS – ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

Κυκλοφόρησαν στις 26 Μαϊου 2022 και θα κυκλοφορούν ως τις 25 Μαϊου 2023, εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα.

 

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου