ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ & ΔΙΑΤΑΣΣΟΥΜΕ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ & ΔΙΑΤΑΣΣΟΥΜΕ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ

 

Από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εκδόθηκε στις 3 Αυγούστου 2023, βρήκαν τις μέρες που ο κόσμος ήταν σε διακοπές, μία ΕΙΔΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ στην οποία αναφερότανε πως καταργείται η επικόλληση γραμματοσήμων και ετικετών συστημένων σε όλα τα συστημένα και ιχνηλατήσιμα ταχυδρομικά αντικείμενα.

Ακόμα πως τα ταχυδρομικά γραφεία εφοδιάζονται με κάποια ηλεκτρονικά  μηχανήματα Web Riposte που θα κάνουν όλη την διαδικασία διεκπεραίωσης της αλληλογραφίας και κάποιων ειδικών εκτυπωτών Zebra που θα επικολλά μία αυτοκόλλητη ετικέτα.

Ακόμα ανέφερε πως γραμματόσημα θα μπορούνε να χρησιμοποιηθούν για απλά γράμματα και κάρτες που τα ρίχνουν σε γραμματοκιβώτια.

Επίσης πως για όσους κατέχουν γραμματόσημα δίδεται διορία μέχρι τις 31.12.2023 να τα χρησιμοποιήσουν για ταχυδρόμηση αντικειμένων ειδικής διαχείρισης, που είναι τα συστημένα και τα νεόφερτα ιχνηλατήσιμα.

 

Η εγκύκλιος αυτή είναι σίγουρα εξωφρενική και έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση σε όλον τον φιλοτελικό κόσμο.

 

Σε πολλές χώρες χρησιμοποιείται ήδη η ηλεκτρονική αποστολή της αλληλογραφίας όμως παντού ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ και όχι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΆ.

Όποιος θέλει χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική αποστολή και όποιος επίσης θέλει χρησιμοποιεί γραμματόσημα. Αυτό πράττουν οι ταχυδρομικές υπηρεσίες που σέβονται το κοινό που εξυπηρετούν.

Στην Ελλάδα υπάρχουν μερικές δεκάδες χιλιάδων φιλοτελιστές και σε όλον τον κόσμο αρκετά εκατομμύρια. Ανερχόμενες δυνάμεις στον φιλοτελισμό είναι σήμερα η Κίνα και η Ινδία.

Οι φιλοτελιστές ανά τον κόσμο συλλέγουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις συστημένες επιστολές, με γραμματόσημα φυσικά, που φέρουν επικολλημένα τα σωστά τέλη.

Το γραμματόσημο είναι ένα αξιόγραφο, φέρει ονομαστική αξία, που με την επικόλλησή του στο αντικείμενο δείχνει την καταβολή των τελών μέχρι την παράδοσή του στον παραλήπτη. Υπάρχει λοιπόν υποχρέωση από την ταχυδρομική υπηρεσία να το δεχθεί.

Κάθε γράμμα με κολλημένα γραμματόσημα μεταφέρει τις παραστάσεις των γραμματοσήμων μέχρι τον πιο μακρινό τόπο. Τοπία, μνημεία, πρόσωπα, γεγονότα. Είναι λοιπόν ένας πρεσβευτής της πατρίδας μας στον κάθε παραλήπτη.

Είναι αλήθεια πως ήδη το 99% περίπου της αλληλογραφίας στην χώρα μας διακινείται χωρίς γραμματόσημα. Λογαριασμοί, έντυπα, επιστολές του δημοσίου κ.α. δεν φέρουν γραμματόσημα.

Αυτό το μικρό 1% λοιπόν κάνει τα ΕΛ.ΤΑ να θέλουν να σκοτώσουν τον φιλοτελισμό;

Ειπώθηκε πως με την νέα μέθοδο τα γράμματα θα παραδίδονται την επόμενη ημέρα. Φευ, οποία ανόητη τοποθέτηση. Τα γράμματα δεν επιδίδονται λόγω έλλειψης διανομέων. Αφού τα ΕΛ.ΤΑ. ανάγκασαν το προσωπικό σε «εθελουσία» έξοδο επειδή δεν είχαν χρήματα να πληρώσει μισθούς τώρα ξοδεύουν εκατομμύρια, από πού; για μηχανήματα άγνωστης απόδοσης.

Ας θυμηθεί κάποιος τις σφραγιστικές μηχανές που τώρα χαλασμένες, ποιος ξέρει που βρίσκονται; τις μηχανές FRAMA, με τα ρομποτάκια του κέντρου διαλογής τι γίνεται;

Δυστυχώς από τότε που αποδήμησε ο αείμνηστος Μωυσής Κωνσταντίνης ήλθε και η κάτω βόλτα στα ΕΛ.ΤΑ.

Θεωρώ πως η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων πρέπει να ασχοληθεί σε βάθος με το θέμα, που πρέπει να απασχολήσει και την Βουλή των Ελλήνων. Ίσως να πιάσουν και λαγό!

 

Δημήτρης Περδίκης

stamps-philatelic.blogspot.gr    

 

 

  


Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου