AZAD HIND Τα γραμματόσημα της Ελεύθερης Ινδίας

 

Το γραμματόσημο του 1a+1a εικονίζει στρατιώτη της Ελεύθερης Ινδίας σε  μάχη

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

 

Τον Απρίλιο του 1941 ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος μαίνεται σε όλη την Ευρώπη, ένας μελαμψός άντρας με επιβλητικό παρουσιαστικό φτάνει στο Βερολίνο της ναζιστικής Γερμανίας, προερχόμενος από την φασιστική Ιταλία όπου είχε συναντηθεί με στελέχη της φασιστικής και σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Μπενίτο Μουσολίνι.

Ο άντρας αυτός ονομαζότανε Σούμπας Τσάντρα Μπος και δεν ήταν ένα τυχαίο πρόσωπο. Είχε γεννηθεί στις 31 Ιανουαρίου 1897, στην Ινδία, στην πόλη Ορίσα από μία πλούσια αρχοντική οικογένεια. Έλαβε εξαιρετική εκπαίδευση στις τότε Βρετανικές Ινδίες και στην Μεγάλη Βρετανία. Εκεί κάποια στιγμή η εκπαίδευσή του διακόπηκε απότομα όταν σε μία έκθεσή του έγραψε πως «ο εθνικισμός είναι το ύψιστο κάλεσμα».

Το 1921 ο 24χρονος Σούμπας επιστρέφει στην Ινδία και στελεχώνει το εθνικιστικό κίνημα του μετέπειτα ειρηνιστή Μαχάτμα Γκάντι. Στις 22 Αυγούστου 1930 γίνεται δήμαρχος της Καλκούτα και στις 18 Ιανουαρίου 1939 πρόεδρος του Εθνικού Ινδικού Κογκρέσου.

Στην Γερμανία όπου έφτασε το 1941 ο Σούμπας αναμείχθηκε με τα κοινά, γνώρισε μία κοπέλα, την Έμιλι Σενκλ που έγινε η σύντροφός του και μητέρα του παιδιού του.

Συναντιέται με τον Χίμλερ στα τέλη Μαΐου του 1942 ο οποίος τον προωθεί στον Αδόλφο Χίτλερ. Ο Χίτλερ τον υποδέχθηκε προσφωνώντας τον «σεβαστέ ηγέτη». Ζητάει από τον Χίτλερ να βοηθήσει τη απελευθέρωση της Ινδίας από τον βρετανικό ζυγό. Ο Χίτλερ του δηλώνει πως μετά από την κατάληψη της Σοβιετικής Ένωσης θα επιτεθώ από τα βόρεια στις Ινδίες και τότε θα σας ελευθερώσω. Η εκστρατεία βέβαια κατά της ΕΣΣΔ κατέληξε στην γερμανική ήττα.

Συμφωνούν και σε άλλα που υλοποιούνται άμεσα. Ιδρύεται στο Βερολίνο το «Κέντρο της Ελεύθερης Ινδίας». Τρεις χιλιάδες Ινδοί στρατιώτες του βρετανικού στρατού που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους Γερμανούς στο μέτωπο της βορείου Αφρικής τίθενται στην διάθεση του Σούμπας. Δημιουργείται έτσι η Ινδική Λεγεώνα. Ο Σούμπας ζητάει ακόμα από τον Γερμανό φύρερ γραμματόσημα για τα εδάφη της Ελεύθερης Ινδίας (AZAD HIND).

Τα γραμματόσημα ετοιμάζονται, δύο σειρές  με ίδιες παραστάσεις. Μία σειρά για τα εδάφη της Ινδίας και μία άλλη για τα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ που βρίσκονται στο κόλπο της Βεγγάλης.

Ο γερμανικός κατάλογος Michel αναφέρει και τιμολογεί τα γραμματόσημα αυτά. Ως χρονολογία έκδοσης αναφέρει το 1943, 10 συνολικά γραμματόσημα, 7 γραμματόσημα για την Ινδία και 3 γραμματόσημα για τα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ.

Τα γραμματόσημα για την Ινδία έχουν πρόσθετο τέλος π.χ. 1 Α +1 Α, όχι όμως τα γραμματόσημα των νήσων Ανταμάν και Νικομπάρ

Βρίσκονται σε ποικιλία οδοντώσεων καθώς και χωρίς οδόντωση, επίσης πολλά βρίσκονται χωρίς γόμμα.  Η μεγάλη αξία της σειράς για την Ινδία υπάρχει σε τρία χρώματα. Οι ονομαστικές αξίες είναι σε νόμισμα των Βρετανικών Ινδιών της εποχής εκείνης, Anna & Rupies.

Τα γραμματόσημα αυτά εκδόθηκαν, όμως ποτέ δεν τέθηκαν σε ταχυδρομική χρήση πουθενά. Είναι λοιπόν «Μη κυκλοφορήσαντα». Αυτό μπορεί εύκολα να εξηγηθεί από τις αντικειμενικές δυσκολίες που είχαν το 19ι43 να μεταφερθούν σε εδάφη που έλεγχε η Ελεύθερη Ινδία

Έχουν τυπωθεί στο αυτοκρατορικό τυπογραφείο (Reichsdruckerei) στο Βερολίνο σε σχέδια του Άξτερ Χόϊντλας.

Αναλυτικά οι αξίες, τα χρώματα και οι ποσότητες είναι οι εξής:

Τα γραμματόσημα της Ελεύθερης Ινδίας σε τετράδες χωρίς οδόντωση

Σειρά για την Ινδία εκτός νήσων

Ι    1a+1a .. .. .. .. Καφέ σκούρο  Ποσότητα: 1.000.000      

II   2a+2a .. .. .. .. Καρμινόχρωμο Ποσότητα: 1.000.000

III  2½a+2½a .. .. Μπλε σκούρο  Ποσότητα: 1.000.000 

IV   3a+3a .. .. .. .. Κόκκινο          Ποσότητα: 1.000.000

V     8a+12a .. .. ..  Μπλε-βιολέ     Ποσότητα: 1.000.000

VI   12a+1r .. .. .. .. Λιλά ροζ         Ποσότητα: 1.000.000

VII    1r+2r .. .. .. .. Μαύρο Πορτοκαλί Σμαραγδί    7.000

                             Μαύρο                                  4.500               

                             Μαύρο πορτοκαλί                   2.000

 

Σειρά για τις νήσους Ανταμάν & Νικομπάρ

Ι      ½ a    Κιτρινοπράσινο     Ποσότητα:  500.000

II     1a      Κόκκινο βιολέ      Ποσότητα:  500.000

III    a   Λιλά ροζ               Ποσότητα:  500.000

 

Ένα υποβρύχιο αναχώρησε κάποια ημέρα από έναν ναύσταθμο της Γερμανίας, επιβάτης του ο Σούμπας Τσάντρα Μπος, το ταξίδι πολύ μεγάλο, διέσχισε την Βόρειο Θάλασσα, τον Ατλαντικό από βορρά στον νότο, πέρασε το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος, μπήκε στον Ινδικό ωκεανό και κάπου στα βόρεια της Μαδαγασκάρης έφτασε στο ραντεβού του με ένα υποβρύχιο του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού. Ο Σούμπας Τσάντρα Μπος μετεπιβιβάστηκε στο ιαπωνικό υποβρύχιο το οποίο διασχίζοντας τον Ινδικό ωκεανό έφτασε στην Σιγκαπούρη και στην συνέχεια στην Ιαπωνία. Στις 13 Ιουνίου βρίσκουμε τον Τσάντρα στο Τόκυο για επαφές με την Ιαπωνία, εκεί αποφασίζονται αυτά που θα ακολουθήσουν. Στις 2 Ιουλίου 1943 στην Σιγκαπούρη ο Τσάντρα ανακηρύσσει την κυβέρνηση της Ελεύθερης Ινδίας, με υπουργούς, σε στενή συνεργασία με την Ιαπωνία, με δικά της νομίσματα και χαρτονομίσματα, με αλύτρωτη πρωτεύουσα το Νέο Δελχί και ουσιαστική πρωτεύουσα την Σιγκαπούρη.

Τα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ είναι τα πρώτα εδάφη όπου ασκείται πραγματική εξουσία της Ελεύθερης Ινδίας, νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική. Η αστυνομία παραμένει όμως στα χέρια των Ιαπώνων.

Η σκλαβωμένη Ινδία, αλυσοδεμένη, στο γραμματόσημο των 12a+1r

Στις 4 Ιουλίου 1943 ο Σούμπας Τσάντρα Μπος ανακηρύσσεται αρχηγός του Ινδικού Εθνικού Στρατού. Γίνεται στρατολόγηση των Ινδών που βρίσκονται στα κατεχόμενα από τους Ιάπωνες εδάφη, ακολουθεί η εκπαίδευση και οι περισσότερες μονάδες που δημιουργούνται παρατάσσονται στο μέτωπο της Ινδοκίνας, πλάι στις μονάδες των Ιαπώνων, προωθούνται στην Βιρμανία, φτάνουν στο Ραγκούν.

Ο Σούμπας Τσάντρα Μπος τον Οκτώβριο του 1943 φτάνει στο Τόκυο καλεσμένος στο Μεγάλο Συνέδριο της Ανατολικής Ασίας που μετέχουν οι Ιάπωνες, οι σύμμαχες τους χώρες και οι κατεχόμενες. Από το Μαντσουκούο και την Κορέα, την Ινδοκίνα, τις Φιλιππίνες, την Σιγκαπούρη μέχρι το Βόρνεο και την Σουμάτρα.

Εν τω μεταξύ σκληρές μάχες δίνονται από τους Ελεύθερους Ινδούς και τους Ιάπωνες με τα βρετανικά αποικιακά στρατεύματα στην περιοχή της Κοσίμα, Το Ιμπάλ αμύνεται σθεναρά και πολιορκείται από τον στρατό του Τσάντρα. Η πιο επίλεκτη μονάδα των Ελεύθερων Ινδών, η Λεγεώνα Αυτοκτονίας, επιτίθεται, καταλαμβάνει την πόλη Μοϊράνγκ, φτάνοντας 400 χιλιόμετρα βαθιά μέσα σε Ινδικό έδαφος.

Αυτό που λείπει από τους Ιάπωνες και τους Ελεύθερους Ινδούς  είναι η αεροπορία, αυτή γίνεται και ο τάφος τους, ατέλειωτες σειρές από βρετανικά και αμερικανικά βομβαρδιστικά τους βομβαρδίζουν ανελέητα. Ταυτόχρονα αρχίζει και η χερσαία επίθεση από επίλεκτες βρετανικές μονάδες και όχι αποικιακά στρατεύματα επίστρατων Ινδών. Η συντριβή Ελεύθερων Ινδών και Ιαπώνων είναι ολοκληρωτική. Πίσω στην Ραγκούν οι Ιάπωνες και ο Τσάντρα με τους  Ελεύθερους Ινδούς του. Πρώτοι οι Ιάπωνες μόνοι τους οπισθοχωρούν και χάνονται προς τα ανατολικά Παραμένουν μόνοι οι Ελεύθεροι Ινδοί που ασκούν την διοίκηση της πόλης. Φτάνουν οι Βρετανοί και οι Ελεύθεροι Ινδοί τους παραδίδουν την πόλη. Ο Τσάντρα όμως έχει εξαφανιστεί.

Τον ξαναβρίσκουμε στην Ταϊβάν όπου στις 18 Αυγούστου 1945 απογειώνεται με ένα αεροπλάνο με κατεύθυνση την Σοβιετική Ένωση. Το αεροσκάφος αμέσως μετά την απογείωσή του συνετρίβη και εδώ είναι το τέλος του Σούμπας Τσάντρα Μπος.

Ο Σούμπας Τσάντρα Μπος σε γραμματόσημο της Ινδίας


Στην Ινδία ο Τσάντρα θεωρείται σήμερα, ένας ήρωας που προσπάθησε την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού από την Ινδία. Έχουν εκδοθεί και μερικά γραμματόσημα προς τιμή του.

 

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου