800 χρόνια από την βράβευση της Κουμανδαρίας

Ένα όμορφο μπλοκ κυκλοφορεί στην Κύπρο στις 9 Οκτωβρίου 2024 με θέμα την βράβευση του περίφημου κυπριακού κρασιού, της κουμανδαρίας  πριν από 800 χρόνια, το 1224.

Το μπλοκ έχει ονομαστική αξίας € 1 και σχεδιάστηκε από τον Θεόδωρο Κακουλλή. Τυπώθηκε  σε 15.000 τεμάχια στην Λετονία από την Baltic Banknote High Security Printing.

H Κουμανδαρία αποτελεί ένα θησαυρό της κυπριακής γης, το πρώτο και μοναδικό κυπριακό κρασί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, που θεωρείται από τα παλαιότερα στον κόσμο. Ένας οίνος με μακρά ιστορία και παράδοση , που φέτος συμπληρώνει 800 χρόνια από το μεγάλο γεγονός βράβευσής του με το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου “La Bataille des Vins” που διεξήχθη το 1224 υπό την υψηλή προστασία του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.

Το κρασί αυτό αναφέρεται σε πολλά αρχαία κείμενα, όμως οι Ναϊτες ιππότες  ξεκίνησαν πρώτοι την συστηματική παραγωγή του ξακουστού αυτού ηδύποτου κατά τον Μεσαίωνα.

Η παραγωγή του συνεχίζεται και σήμερα στα 14 χωριά της Κουμανδαρίας.    

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου