H έκδοση με την βορειοηπειρωτική σημαία (1914)

       
 Η Αυτόνομη Πολιτεία της Βορείου Ηπείρου ανακηρύχθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1914 στο Αργυρόκαστρο που υπήρξε και πρωτεύουσα του κράτους. Η αιτία της ανακήρυξης της αυτονόμου πολιτείας υπήρξε η εμμονή σημαντικών χωρών της Ευρώπης να περιλάβουν το βορειότερο τμήμα της Ηπείρου στο νεοσύστατο κράτος της Αλβανίας. Η Ελληνική κυβέρνηση απέσυρε τις δυνάμεις της και τις αρχές της μετά από πιέσεις και εκβιαστικά τελεσιγραφικά διλλήματα. Ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός όμως μη αποδεχόμενος την τύχη που του επιφύλασσαν οι τότε μεγάλες δυνάμεις αντέδρασε, δημιούργησε την αυτόνομη πολιτεία, πολέμησε, νίκησε παντού και τελικά στις 24 Οκτωβρίου 1914 παρέδωσε την διοίκηση στην Ελλάδα η οποία κατέλαβε πάλι την περιοχή την οποία σύντομα ενσωμάτωσε στο Ελληνικό Κράτος.
       Η Αυτόνομη Βόρειος Ήπειρος είχε διάρκεια οκτώ μηνών. Στο διάστημα αυτό κυκλοφόρησαν δύο σειρές γραμματοσήμων γενικής χρήσης για όλη την βορειοηπειρωτική επικράτεια και οκτώ τοπικές εκδόσεις (Αργυροκάστρου, Χειμάρρας, Ερσέκας, Μοσχοπόλεως, Κορυτσάς).
      Η εικονιζόμενη σειρά είναι η 2η γενική έκδοση, με την σημαία της αυτόνομης πολιτείας. Εκτυπώθηκε λιθογραφικά από τον οίκο των Αδελφών Ασπιώτη στην Κέρκυρα και κυκλοφόρησε στις 28 Αυγούστου 1914.
      Τα γραμματόσημα της Βορείου Ηπείρου συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον πολλών συλλεκτών ανά τον κόσμο αλλά και ιστορικών, μελετητών για τα ιστορικά γεγονότα με τα οποία είναι συνυφασμένα.


                                                                Δημήτρης Περδίκης  
Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου