Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Άλλενσταϊν και Μαριενβέρντερ


       Το 1918, το τέλος του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε την Γερμανία ηττημένη. Η συνθήκη των Βερσαλλιών που ακολούθησε ασχολήθηκε με την χάραξη των συνόρων. Όπου διατυπώθηκαν αντιρρήσεις, η διάσκεψη απέστειλε διεθνείς επιτροπές οι οποίες ανέλαβαν την προσωρινή διοίκηση των επίμαχων περιοχών και διενήργησαν δημοψηφίσματα ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν ελεύθερα να αποφασίσουν που θέλουν να ενσωματωθούν. Αυτό συνέβη και σε περιοχές της Ανατολικής Πρωσίας. Στις περιφέρειες Άλλενσταϊν και Μαριενβέρντερ, με τις ομώνυμες πρωτεύουσες.
       Η περιοχή του Άλλενσταϊν βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του Ντάντσιγκ (Γκντανσκ), στην περιοχή των μεγάλων λιμνών (Μαζουρία), και συνορεύει προς τα δυτικά με την περιοχή του Μαριενβέρντερ.
Η ομώνυμη πόλη, παλαιά πόλη της Ανατολικής Πρωσίας, δημιουργήθηκε το 1353 από τον Γιόχαν Φον Λέυσεν με την τυπική αρχιτεκτονική της περιοχής και με το κάστρο και την εκκλησία του Αγίου Ιακώβου να δεσπόζουν.
       Στις 14 Φεβρουαρίου 1920 ανέλαβε η διεθνής επιτροπή την διοίκηση. Διενήργησε στις 11 Ιουλίου το δημοψήφισμα στο οποίο οι κάτοικοι με 98% ζήτησαν την παραμονή τους στην Γερμανία, ενώ μια μικρή μειοψηφία τάχθηκε με την ενσωμάτωση στην Πολωνία. Στις 12 Αυγούστου η διεθνής επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και απεχώρησε παραχωρώντας την διοίκηση στις γερμανικές αρχές (δημοκρατία της Βαϊμάρης).

       Η διεθνής επιτροπή κυκλοφόρησε δυο σειρές (28 γραμματόσημα) επισημασμένα σε παλαιότερα γερμανικά.
       Στις 22 Ιανουαρίου 1945 έφτασε στο Άλλενσταϊν ο σοβιετικός στρατός πυρπόλησε και κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό την πόλη, εξεδίωξε τους γερμανούς κατοίκους και παρέδωσε την περιοχή στις πολωνικές αρχές. Σήμερα η πόλη ονομάζεται Όλστυν και είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου βοεβοδάτου (νομού). 
        Στα Δυτικά του Άλλενσταϊν, στην περιοχή του Μαριενβέρντερ, η αντίστοιχη επιτροπή έφτασε στις 17 Φεβρουαρίου 1920.
        Στην περιοχή κυριαρχούσαν από τον 13ο αιώνα οι Τεύτονες ιππότες του τάγματος της Μαρίας παρθένου, στην χάρη της οποίας αφιερώθηκε η πόλη (1242). Ακολούθησαν εποχές πρωσικής κυριαρχίας καθώς και άλλες πολωνικής.
      Ιδρυτής της πόλεως του Μαριενβέρντερ υπήρξε ο Χέρμαν Μπαλκ.
      Στις 11 Ιουλίου 1920 διεξήχθη το δημοψήφισμα, στο οποίο το 93.73% ζήτησε την παραμονή στην Γερμανία.  Στις 16 Αυγούστου η επιτροπή παρέδωσε την διοίκηση στις γερμανικές αρχές και απεχώρησε. Κατά την διοίκηση της διεθνούς επιτροπής κυκλοφόρησαν 6 σειρές γραμματοσήμων  εκ των οποίων οι τέσσερις είναι επισημασμένες. (συνολικά 44 γραμματόσημα). Τα γραμματόσημα που κυκλοφόρησε η επιτροπή, συνέχισαν να κυκλοφορούν για μερικές εβδομάδες και με γερμανική διοίκηση λόγω έλλειψης γερμανικών γραμματοσήμων.

        Στις 30 Ιανουαρίου 1945 το Μαριενβέρντερ καταλήφθηκε από τον σοβιετικό στρατό. Τμήματα του ιστορικού κέντρου πυρπολήθηκαν. Οι Γερμανοί κάτοικοι εκδιώχθηκαν και σύμφωνα με τις αποφάσεις της διάσκεψης του Πότσνταμ δόθηκε στην Πολωνία. Πρόσφυγες από τις περιοχές της Ανατολικής Πολωνίας που δόθηκε στην Σοβιετική Ουκρανία εγκαταστάθηκαν τότε στην περιοχή. Σήμερα η πόλη ονομάζεται Κβιέντζυν.


Δημήτρης Περδίκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου