Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

125 χρόνια Διώρυγα της Κορίνθου




Το Σάββατο 25 Αυγούστου κυκλοφόρησε από τα ΕΛ.ΤΑ ένα αναμνηστικό γραμματόσημο για τα 125 χρόνια από την διάνοιξη της Διώρυγας της Κορίνθου. Το γραμματόσημο είναι αυτοκόλλητο και έχει εκδοθεί σε τευχίδια των 10 τεμαχίων αξίας € 7.20. Η ονομαστική του αξία είναι 1ης κλάσης εσωτερικού, σήμερα 0.72.
Κυκλοφόρησε μόνο στον νομό Κορινθίας και η αναμνηστική σφραγίδα της 1ης ημέρας κυκλοφορίας χρησιμοποιήθηκε στο κεντρικό ταχυδρομείο Κορίνθου στις 25.08.2018 από ώρα 10.00 ως ώρα 13.00.

Τα ΕΛ.ΤΑ διαθέτουν εικονογραφημένους φακέλους 1ης ημέρας κυκλοφορίας με επικολλημένο το γραμματόσημο και σφραγισμένους με την σφραγίδα και με ένθετο αναμνηστικό μετάλλιο που κατασκευάστηκε από το Ίδρυμα Εκτύπωσης της Τραπέζης της Ελλάδος. Διατίθενται από τα ΕΛ.ΤΑ προς € 8.

Τυπώθηκαν 5000 τευχίδια (50.000 γραμματόσημα) από τα οποία 3000 επικολλήθηκαν σε ισάριθμους φακέλους, από τους οποίους οι 2.000 διατέθηκαν στην Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου.

Δεν κυκλοφόρησαν προσπέκτους παρά μόνο μία τρισέλιδος «ειδική εγκύκλιος» στην οποία δεν αναφέρεται ο καλλιτέχνης που επιμελήθηκε, ούτε ο εκτυπωτικός οίκος, ούτε η ποσότητα του γραμματοσήμου, ούτε τα χρονικά όρια διάθεσης.

Αντίθετα αναφέρεται πως τα τευχίδια περιέχουν 10 αυτοκόλλητα ειδικά προσωπικά γραμματόσημα (!!). Ακόμα αναφέρονται σε «ειδικούς αναμνηστικούς φακέλους με μετάλλιο και σφραγίδα. Επίσης αναφέρεται ως σημεία πώλησης, τα ταχυδρομικά γραφεία του νομού Κορινθίας, τα φιλοτελικά γραφεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης και από τα κεντρικά ταχυδρομεία Πειραιά και Πάτρας (από 27.08.2018).
Στις 27 Αυγούστου επισκέφτηκα το φιλοτελικό γραφείο (Λυκούργου 5) όπου μου ανέφεραν πως είχαν 25 τευχίδια και τα διέθεσαν όλα, ακόμα πως δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα.
Στην συνέχεια συναντήθηκα με τον διευθυντή της διεύθυνσης φιλοτελισμού, ο οποίος μου ανέφερε πως διετέθησαν 50 τευχίδια, και όχι 25. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει την κατάσταση.

Η προσωπική μου θέση είναι πως το γραμματόσημο είναι κανονικό και όχι προσωπικό. Εξ άλλου δεν έχει κανένα στοιχείο των προσωπικών γραμματοσήμων που έφτασαν στην Ελλάδα μαζί με ψηφιακά μηχανήματα που τύπωναν στην λευκή παράπλευρη βινιέτα.
Οι φάκελοι είναι αναμνηστικοί βεβαίως, όμως είναι και 1ης ημέρας κυκλοφορίας ενός κανονικού γραμματοσήμου.
Μπορεί και άλλες χώρες όπως η Γαλλία να ορίζουν ως 1η ημέρα κυκλοφορίας τον τόπο που έχει σχέση με το γραμματόσημο, και από εκεί να  αρχίζει η πώληση. Όμως μετά από μερικές ημέρες η διάθεση γίνεται καθολική στα ταχυδρομεία της χώρας και στα φιλοτελικά γραφεία.
Στην συνάντησή μου με τον διευθυντή της υπηρεσίας φιλοτελισμού και με δυο ακόμα στελέχη της υπηρεσίας άκουσα πολλά. Ενδιαφέροντα και περίεργα.
Ο κ. διευθυντής υπεραμύνθηκε πως πρόκειται για προσωπικό γραμματόσημο και πως τώρα τα πράγματα αλλάζουν, όπως είπε. Πρέπει να συγχρονιστούμε και όχι να ζούμε στο 1850. Να κάνουμε ότι κάνουν και άλλες χώρες. Πλέον, είπε τα προσωπικά γραμματόσημα έτσι θα κυκλοφορούν και όποιος θέλει δικό του γραμματόσημο θα το έχει. Ακόμα για να προσελκύσουμε την νεολαία πρέπει να κυκλοφορούμε ότι η νεολαία θέλει. Ακόμα άκουγα πως θα καταργηθούν τα γραμματόσημα από τις θυρίδες και θα αντικατασταθούν με ετικέτες αναγραφής του τέλους που θα εγκατασταθούν στις θυρίδες και πως τα γραμματόσημα θα βγαίνουν σε  5000 τεμάχια για τους φιλοτελιστές.
Εγώ αντέκρουσα και είπα πως αυτά οδηγούν την Ελλάδα σε μπανανία και πως η Ελλάδα θα περιέλθει σε ανυποληψία. Ακόμα τόνισα πως υπάρχουν άλλοι τρόποι αύξησης των πωλήσεων και επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί. Σίγουρα όμως δεν είναι αυτά που επιχειρούνται.

Σας εκμυστηρεύομαι τις σκέψεις μου. Έχουμε ξεφύγει σε μονοπάτια επικίνδυνα. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έπρεπε να είναι η κοινωφελής υπηρεσία και όχι η «επιχείρηση». Οι μπίζνες έξω από κώδικες ηθικής οδηγούν στην εκπόρνευση. Ο ειδικός σύμβουλος επί θεμάτων φιλοτελισμού εδώ και μήνες απέχει των καθηκόντων του λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας. Έτσι κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να γίνουν μαθητευόμενοι μάγοι που βαφτίζουν το κρέας ψάρι και το κάθε τι κατά το δοκούν, και αυτό είναι επικίνδυνο.

Δημήτρης Περδίκης



1 σχόλιο:

  1. Το Ελληνικό γραμματόσημο διολίσθησε σε ανυποληψία λόγω ακριβώς της εμπορευματοποίησης και της συνακόλουθης έλλειψης αίσθητικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή