Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

.ΕΛ.ΤΑ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

  


Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

 

Πριν από τρείς εβδομάδες, στις 23 Αυγούστου 2021 δεχθήκαμε την πρώτη καταγγελία. Φιλοτελιστής έφτασε σε περιφερειακό ταχυδρομείο της Αθήνας για να ταχυδρομήσει τις συστημένες επιστολές του που ήσαν ήδη έτοιμες, με τα γραμματόσημα, τους αριθμούς και την απόδειξη . Εκεί άκουσε έκπληκτος την υπάλληλο να του λέει πως παύει η χρήση γραμματοσήμων για τις επιστολές ειδικής διαχείρισης, ήτοι συστημένα, ασφαλισμένα, επί αντικαταβολή. Του δήλωσε ακόμα πως «βρισκόμαστε στην ενεργοποίηση των μηχανοσήμων». Ζήτησε να δει την σχετική ανακοίνωση και η απάντηση ήταν πως «δεν υπάρχει ανακοίνωση, τηλεφωνικά μας πληροφορούν».

Μετά από αυτό δεχθήκαμε πάρα πολλές καταγγελίες για παρόμοια συμβάντα.

Παρόμοια όμως, όχι ίδια. Άλλοι υπάλληλοι αποδέχοντο τα γραμματόσημα αρκεί να τα αγόραζε ο πελάτης εκεί, από το ταχυδρομικό γραφείο. Σε κεντρικό ταχυδρομείο συνάντησα έναν φιλοτελιστή που ήθελε να ταχυδρομήσει έναν συστημένο φάκελο που είχε επικολλημένη την σειρά της EUROMED σε φίλο του στο εξωτερικό. Εξηγούσε στον υπάλληλο πως από το φιλοτελικό την αγόρασε και πως ο φίλος του συλλέγει συστημένα φάκελα με πλήρεις τις σειρές από την Ελλάδα. Ο υπάλληλος ήταν ανένδοτος, «πρέπει να τα αφαιρέσετε τα γραμματόσημα αυτά και να σας δώσω εγώ άλλα.

Σε μερικά γραφεία πληροφορούσαν πως «σήμερα για τελευταία φορά τα δεχόμαστε με γραμματόσημα, από αύριο όμως μόνο ψηφιακά».

Κάποιοι άκουσαν πως δόθηκε παράταση χρήσης γραμματοσήμων μέχρι την 31 Δεκεμβρίου.

Σε άλλα ταχυδρομικά γραφεία πελάτες συνέχιζαν να ταχυδρομούν συστημένα με γραμματόσημα όπως πριν χωρίς να έχουν την παραμικρή ενόχληση.

Επίσης ακούστηκαν και άλλα όπως «αν δεν στείλετε ψηφιακά τα γράμματά σας, αν χαθούν δεν θα μπορείτε να κάνετε αναζήτηση ούτε να ζητήσετε αποζημίωση για την απώλεια.

 

Στην Ελλάδα, όπως σε όλη σχεδόν την υφήλιο, από την ίδρυση του οργανισμού των ΕΛ.ΤΑ τα εκδιδόμενα γραμματόσημα ισχύουν για την επ’ άπειρον χρήση τους. Το 2002 με την νομισματική αλλαγή σε ευρώ, απαγορεύθηκε η χρήση γραμματοσήμων σε δραχμές, όσα όμως κυκλοφορούσαν πλέον σε ευρώ ήσαν προς χρήση επ’ άπειρον.

Το γραμματόσημο είναι όπως είναι γνωστό αξιόγραφο με ονομαστική αξία, αυτήν της καταβολής του ταχυδρομική τέλους. Εχει όμως αξία ως συλλεκτικό φιλοτελικό αντικείμενο με αξίες πλέον οριζόμενες από την εκάστοτε προσφορά και ζήτηση.

Οι φιλοτελιστές, οι έμποροι γραμματοσήμων και οι επενδυτές αγοράζουν σειρές γραμματοσήμων και με σκοπό το κέρδος από μελλοντικές ανατιμήσεις της αξίας των. Σημαντικό δέλεαρ σε αυτό είναι η χωρίς χρονικά όρια κυκλοφορία τους. Έτσι διαμορφώνεται η εμπορική πίστη πως και αν ακόμα δεν αποδώσει η αγορά σαν επένδυση υπάρχει η δυνατότητα της διάθεσης στην ονομαστική αξία για ταχυδρομική χρήση.

Οι περισσότερες χώρες προσπαθούν να αυξήσουν την χρήση των γραμματοσήμων αντιλαμβανόμενες τα οφέλη του φιλοτελισμού αλλά και την σημασία τους ως επικοινωνιακό εργαλείο.

Στο συνέδριο της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, το 2017, υπήρξε θέμα: «Ταχυδρομεία και Φιλοτελισμός τον 21ον αιώνα» όπου αναφέρεται πως τα φιλοτελικά έσοδα των ταχυδρομικών υπηρεσιών παγκοσμίως αναμένεται να φέρουν το 25% των εσόδων τους από φιλοτελικές πωλήσεις.

Η χώρα μας έχει την δυνατότητα χάρη στα μοναδικά μνημεία της, τα υπέροχα τοπία της, την ιστορία και την πολιτιστική της κληρονομιά. Τις επιστήμες, τα γράμματα, τους θεσμούς που ξεκινούν σχεδόν όλα από την Ελλάδα, να πρωταγωνιστήσει σε φιλοτελική ζήτηση παγκοσμίως. Για να γίνει αυτό χρειάζεται πολύ δουλειά και άριστη γνώση του αντικειμένου.

Μετά την  εισαγωγή αυτή θελήσαμε να θέσουμε προς τα ΕΛ.ΤΑ τις καταγγελίες των τόσων φιλοτελιστών και πελατών των ΕΛ.ΤΑ.

Έτσι απευθύναμε την πιο κάτω επιστολή στον κύριο Λάζαρο Λαζαρίδη, διευθυντή φιλοτελισμού και εταιρικής επικοινωνίας των Ελληνικών Ταχυδρομείων:

 

      Stamps – philatelic.blogspot.gr

 

13.09.2021 Α.Π. Εξερχ. 01.13.09.21

 

Κύριο Λάζαρο Λαζαρίδη

Διευθυντή Επικοινωνίας & Φιλοτελισμού ΕΛ.ΤΑ.

 

Αξιότιμε κύριε Λαζαρίδη

Οι πρόσφατες αλλαγές από τα ΕΛ.ΤΑ. στους τρόπους διαχείρισης των επιστολών ειδικής διαχείρισης έχουν φέρει ανησυχία και αναταραχή στον φιλοτελικό κόσμο της χώρας μας.

Σας παρακαλούμε όπως μας στείλετε (ψηφιακά) τις ανακοινώσεις και τις εγκυκλίους πάνω σε αυτό το θέμα ώστε να μπορέσουμε να ενημερώσουμε σωστά τους αναγνώστες του ενημερωτικού φιλοτελικού ιστολογίου μας.

Στο θέμα αυτό παρακαλώ πολύ όπως έχω ακόμα απάντησή σας στα πιο κάτω ερωτήματα.

 

Οι πρόσφατες αυτές αλλαγές είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής ψηφιακής πολιτικής στην οποία πρέπει να συμμορφωθούν τα ΕΛ.ΤΑ ή είναι απλά πρωτοβουλίες της διοίκησης των ΕΛ.ΤΑ.;

 

Είναι νοητή η έκδοση γραμματοσήμων τα οποία δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ταχυδρόμηση;  

 

Οι περισσότερες ταχυδρομικές υπηρεσίες της υφηλίου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ενθαρρύνουν την χρήση γραμματοσήμων ακόμα και σε δέματα ή σε ομαδικές καταθέσεις. Αναγνωρίζοντας τα οφέλη του φιλοτελισμού αλλά και του γραμματοσήμου ως μεταφορέα μηνυμάτων προς κάθε γωνιά της υφηλίου.

 

Εσείς λόγω της θέσεώς σας και των σπουδών σας ασφαλώς το γνωρίζετε αυτό.

 

Εν αναμονή μιας γρήγορης απαντήσεώς σας

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

 

Δημήτρης Περδίκης

Stamps-philatelic.blogspot.gr

 

Μέσα σε 26 λεπτά της ώρας από την αποστολή του email μας λάβαμε την  απάντηση από τον κύριο Λαζαρίδη:

 

Καλησπέρα σας

 

Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των επιστολών ειδικής διαχείρισης.

Σε περίπτωση αλλαγής των διαδικασιών θα εκδοθούν Δελτία τύπου και επίσημες ανακοινώσεις από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και τις αρμόδιες υπηρεσιακές λειτουργείες.

 

Σας διαβεβαιώνω πάντως ότι δεν πρόκειται τα ΕΛΤΑ να εκδώσουν γραμματόσημα τα οποία δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ταχυδρομική χρήση.

 

Στην διάθεση σας

 

Λάζαρος Λαζαρίδης

 

Διευθυντής Φιλοτελισμού

Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας

 

Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε.     

Απελλού 1, 101 88 Αθήνα

 


Καταθέτω λοιπόν με το άρθρο αυτό ότι ήταν δυνατό, τα σχόλια δικά σας. Όμως όλους εμάς, τους χιλιάδες Έλληνες φιλοτελιστές, που ζήσαμε μία ζωή παράλληλη με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Γνωρίζοντας και μελετώντας το ελληνικό γραμματόσημο και την ιστορία της Ελληνικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας από τότε που ιδρύθηκε, το 1828 μέχρι σήμερα. 193 χρόνια προσπάθειας για να γίνουν τα ταχυδρομεία καλλίτερα, ταχύτερα, πιο αξιόπιστα, πιο σύγχρονα. Κάτι που αποτυπώνεται στο μνημειώδες έργο του αείμνηστου Μωυσή Κωνσταντίνη. Η σημερινή κατάσταση αφήνει μια βαθειά γεύση πίκρας για το σήμερα.




  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου