2016 Έτος Ελλάδας στη Ρωσία


        Στις 18 Απριλίου κυκλοφόρησε από τα ΕΛ.ΤΑ σειρά με τίτλο «2016 Έτος Ελλάδας στη Ρωσία». Αποτελείται από 4 γραμματόσημα, τα τρία των € 0.80 και ένα € 0.90. Συνολική ονομαστική αξία € 3.30. Οι παραστάσεις είναι Λογότυπο, Πολιτισμός, Τουρισμός, Επικοινωνία. Σχεδιάστηκαν από τον Νέστωρα Τυροβούζη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η προσαρμογή είναι της Ελένης Αποστόλου και τυπώθηκαν στην Αθήνα από την εταιρεία VERIDOS ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ ΑΕ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ σε φύλλα των 25 τεμαχίων και σε ποσότητες 500.000 γραμματοσήμων έκαστο εκτός του γραμματοσήμου € 0.80 Τουρισμός το οποίο κυκλοφόρησε σε 100.000 τεμάχια. 

Κυκλοφόρησαν επίσης και 7.000 μπλοκ (φεγιέ) ή φυλλαράκια (όπως αναφέρονται) με την σειρά (€ 3.30). Ακόμα κυκλοφόρησαν και 2000 τευχίδια που περιέχουν 10 τεμάχια σε αυτοκόλλητο από το γραμματόσημο των € 0.80 (Τουρισμός) αξία πωλήσεως € 8. 
Η φιλοτελική υπηρεσία προσφέρει ακόμα φακέλους Α’ ημέρας κυκλοφορίας, σειρές σε τυποποιημένη συσκευασία και σε λευκώματα.

Τα σχόλια μας
         Το θέμα της σειράς είναι τέτοιο που θα ήταν ευκαιρία να απεικονιστούν τόσα και τόσα. Από πού να αρχίσω, αγιογραφίες του Θεοφάνη του Έλληνα που διέπρεψε στην Ρωσία, Καποδίστριας, Λάμπρος Κατσώνης, Βαρβάκης, Έλληνες Πατριάρχες και κληρικοί, Φιλική Εταιρεία, Ναυμαχία Ναυαρίνου, Αρχαίες ελληνικές πόλεις στη Κριμαία, Μαριούπολις, Ορλώφ, Συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή, Ρωσικός ναύσταθμος στον Πόρο, Ρωσικά μοναστήρια στο Άγιο Όρος, Άγιος Ιωάννης Ρώσος και πολλά ακόμα.
Αντ΄αυτού βλέπουμε γραμματόσημα με κάποιες συμβολικές παραστάσεις που δεν μεταφέρουν το ουσιαστικό μήνυμα πως το έτος της Ελλάδας στην Ρωσία έχει τέτοιες βάσεις αιώνων, βάσεις συνεργασίας, φιλίας, ομόθρησκου. Χίλια χρόνια κρατάει η φιλία των δυο λαών. Μεγάλος ο σεβασμός της Ρωσίας προς τον ελληνικό πολιτισμό, μεγάλη και η προσμονή του υπόδουλου γένους πως θα κατέβει ο Μόσκοβος για να μας ελευθερώσει. Το ανωτέρω ετέθη προς τα ΕΛ.ΤΑ και η απάντηση ήταν πως οι παραστάσεις εδόθησαν από την Ρωσία. Η ταπεινή μου γνώμη είναι πως στις διμερείς και ιδιαίτερα στις διεθνείς σχέσεις οι λύσεις βρίσκονται με διάλογο, ο οποίος δεν είμαι σίγουρος ότι έγινε.
Τα γραμματόσημα αυτά είναι τα πρώτα της Ελλάδας με κείμενο και στα ρωσικά, το ίδιο και το προσπέκτους της σειράς. Όμως, στο προσπέκτους διαβάζουμε «Τευχίδια 10 αυτοκόλλητων γραμματοσήμων Α’ μονάδας βάρους εξωτερικού» και το συγκεκριμένο γραμματόσημο είναι κλάσεως € 0.80. Λίγο πιο κάτω διαβάζουμε «… που να καλύπτουν την πρώτη μονάδα βάρους εσωτερικού, σήμερα 0.72€. Τελικά ποιο είναι σήμερα τέλος πρώτου βάρους και πρώτης προτεραιότητας εσωτερικού;
        Ένα άλλο σημείο είναι το «φυλλαράκι». Ονομάζουμε το μπλοκ φυλλαράκι, και το φεγιέ «φυλλαράκι», όμως και το μικρό φύλλο πχ στα EUROPA και αυτό «φυλλαράκι» αναφέρεται. Θα πρέπει επιτέλους να εξεταστεί ο ορισμός των διαφόρων φιλοτελικών όρων και ιδιαίτερα των ανωτέρω ώστε να λέμε το κάθε τι με το όνομά του. Παρατηρούμε ακόμα και στο προσπέκτους αυτής της σειράς τον τίτλο να τον συνοδεύει το «Επέτειοι Γεγονότα». Έχει λοιπόν θεσμοθετηθεί σε κάθε αναμνηστική σειρά να αναφέρονται και οι λέξεις αυτές; Έχουμε και στο παρελθόν σχολιάσει το θέμα αυτό, όπως και το θέμα «φυλλαράκι». Θα συνεχίσουμε μέχρι να δούμε να διορθώνονται κάποια κακώς κείμενα.
Δημήτρης Περδίκης

  
Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου