Τα γραμματόσημα που δημιούργησαν μια επανάσταση

   
 Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης    

       Το 1882 το Σουδάν ανακηρύχθηκε από την Αγγλία και την Αίγυπτο Αγγλο-αιγυπτιακό προτεκτοράτο. Λίγο νωρίτερα ο αγγλικός στρατός είχε αποβιβασθεί στην Αίγυπτο για να καταστείλει την επανάσταση του Οραμπί και στην συνέχεια έθεσε την χώρα υπό τον έλεγχό της. Στο Σουδάν είχε αρχίσει να αναπτύσσεται το πολιτικό-θρησκευτικό κίνημα των μαχντιστών. Μαχντί στα αραβικά σημαίνει μεσσίας. Ηγέτης του κινήματος ήταν ο Μοχαμάντ Άχμεντ Άλ Μαχντί.
      Ο στρατηγός Τσαρλς Τζωρτζ Γκόρντον επί κεφαλής ενός εκστρατευτικού σώματος εισβάλλει στο Σουδάν για να καταστείλει το κίνημα, το 1885 φθάνει στο Χαρτούμ, πρωτεύουσα του Σουδάν. Όμως εκεί εγκλωβίζεται στα σοκάκια του Χαρτούμ. Χιλιάδες μαχντιστές περικυκλώνουν τους Άγγλους. Ο Γκόρντον και οι στρατιώτες πέφτουν νεκροί από τα σπαθιά των μαχντιστών στις 26 Ιανουαρίου 1885.
      Το 1896 ο λόρδος Κίτσενερ ξεκινάει με νέο εκστρατευτικό σώμα να καταλάβει το Σουδάν και να αποκαταστήσει το λαβωμένο αγγλικό γόητρο.
Το 1898 φθάνει έξω από το Χαρτούμ όπου δίνει την μάχη του Ομντουρμάν στις 2 Σεπτεμβρίου, στην οποία συντρίβει τον στρατό των μαχντιστών. Δεν κάνει το λάθος του Γκόρντον να εγκατασταθεί μέσα στην πόλη αλλά δημιουργεί ένα στρατόπεδο έξω από την πόλη. Εκεί λοιπόν αρχίζει η δημιουργία της αγγλικής διοίκησης του Σουδάν. Οι Άγγλοι δημιουργούν βέβαια και ταχυδρομείο. 

Η πρώτη σειρά γραμματοσήμων που κυκλοφορούν είναι η επισήμανση SOUDAN σε γραμματόσημα Αιγύπτου. Από το Λονδίνο ζητάνε από τον λόρδο Κίτσενερ να τους στείλει μακέτες για να ετοιμάσουν μία σειρά γραμματοσήμων.
       Στο στρατόπεδο ένας Άγγλος αξιωματικός βρίσκεται κάτω από μια χουρμαδιά και σκιτσάρει. Ένας άλλος αξιωματικός ντυμένος σαν Άραβας έχει καβαλήσει μια καμήλα και καλπάζει μέσα στο στρατόπεδο. Ο άλλος κάτω από την χουρμαδιά σκιτσάρει την εικόνα. Είναι φανερό πως μήνες απραξίας έχουν δημιουργήσει κατάσταση ανίας στο στράτευμα. Ο λόρδος Κίτσενερ περνάει και βλέπει το σκίτσο κάτω από την χουρμαδιά. Να η μακέτα για τα γραμματόσημα σκέφτεται.

       Τα γραμματόσημα ετοιμάζονται και τυπώνονται στο Λονδίνο σε υδατογραφημένο χαρτί με ένα υδατόσημο που μοιάζει σαν σταυρός.
Το υδατόσημο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες εκδόσεις.
       Τα γραμματόσημα, μια σειρά 8 γραμματοσήμων με παράσταση αυτό που θα ονομαστεί «Άραβας ταχυδρόμος» φθάνουν στο Σουδάν και αρχίζει η διάθεσή τους στα ταχυδρομεία.
       Μια ημέρα κάποιος ντόπιος παίρνει το γραμματόσημο και όπως το γυρίζει από την πίσω πλευρά για να το σαλιώσει και να το κολλήσει στο γράμμα βλέπει το υδατόσημο. Αρχίζει να ουρλιάζει «Κοιτάξτε τι σκέφτηκαν οι άπιστοι για να μας κάνουν να φιλήσουμε τον σταυρό». Η είδηση μεταδίδεται με αστραπιαία ταχύτητα σε όλη την χώρα. Ο λαός επαναστατεί, ο στρατός ξεφεύγει από την όμορφη ανία του και καταστέλλει τελικά την επανάσταση.

Τα γραμματόσημα αποσύρονται βέβαια αμέσως και ετοιμάζεται άλλη σειρά στο Λονδίνο με την ίδια παράσταση σε άλλο όμως χαρτί, με υδατόσημο την ημισέληνο. Τα γραμματόσημα αυτά κυκλοφόρησαν για πολλά χρόνια χωρίς βέβαια κανένα πρόβλημα. Το Σουδάν έγινε ανεξάρτητο το 1954 και αραβική δημοκρατία το 1956.  

      
Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου