Ο Cecil Rhodes και η κατάκτηση της Ροδεσίας


Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που με ελάχιστες δυνάμεις κατορθώνουν μυθικά αποτελέσματα γράφοντας ιστορία χάρη στην ευφυΐα και την γενναιότητά τους. Ο Cecil John Rhodes (Σέσιλ Τζων Ρόουντς) ήταν ένας τέτοιος άνθρωπος.
Ευπατρίδης ή τυχοδιώκτης, ευφυής και αδίστακτος, γενναίος και πονηρός.
Γεννήθηκε στο Στρότφορντ της Αγγλίας το 1853. Η κακή κατάσταση της υγείας του που χειροτέρευε από το αγγλικό υγρό κλίμα τον ανάγκασε στην ηλικία των 17 ετών να φτάσει στο Νατάλ της Νοτίου Αφρικής όπου εργαζόταν ένας μεγαλύτερος αδελφός του. Ήταν η χρονιά που ανακαλύφθηκαν τα αδαμαντωρυχεία στο Κίμπερλι. Μέσα σε έναν χρόνο κατόρθωσε να σχηματίσει μια τεράστια περιουσία. Γύρισε στην Αγγλία όπου τελείωσε τις σπουδές του στην Οξφόρδη. Στην Νότιο Αφρική όπου γύρισε οριστικά το 1881 οι επιχειρήσεις του μεγάλωναν χρόνο με τον χρόνο. Δημιουργεί την εταιρεία De Beers και φθάνει να ελέγχει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής διαμαντιών. Στην συνέχεια επεκτείνει τις επιχειρήσεις του και στα χρυσορυχεία. Ικανότατος και αδίστακτος είναι οι χαρακτηρισμοί για αυτόν. Ασχολείται με την πολιτική και γίνεται υπουργός της κυβέρνησης της αποικίας του Ακρωτηρίου, Το όραμά του είναι πλέον η βρετανική κυριαρχία από το Κέηπ Τάουν ως το Καϊρο και για την υλοποίησή του διακινδυνεύει την κολοσσιαία περιουσία του. Το 1889 δημιουργεί την Βρετανική Εταιρεία της Νοτίου Αφρικής και αποκτά το προνόμιο της εξερεύνησης και κατάκτησης της ανεξερεύνητης ακόμα αφρικανικής ενδοχώρας στα βόρεια της Νοτίου Αφρικής. Το 1890 γίνεται πρωθυπουργός της αποικίας του Ακρωτηρίου. 

Τον ίδιο χρόνο στέλνει μια φάλαγγα αποίκων βαθειά στην χώρα των Ζουλού όπου δημιουργείται το φρούριο Σόλσμπερυ, σημερινό Χαράρε. Τον επόμενο χρόνο ανακηρύσσει τα εδάφη των Ζουλού ως βρετανικό προτεκτοράτο της Ματαμπέλελαντ και της Μασόναλαντ. Με την κάλυψη της διεθνούς εντολής ο Ρόουντς προσπαθεί να επεκτείνει την βρετανική κυριαρχία και την εγκατάσταση αποίκων σε όλη την περιοχή. Ιδρύει το βρετανικό προτεκτοράτο της Μπεσουαναλάνδης όπου ο ίδιος διορίζεται επίτροπος. Ο βασιλιάς των Ζουλού Λομπενγκούλα συγκεντρώνει το 1893 τον στρατό του από 80.000 λογχοφόρους  και 20.000 τυφεκιοφόρους. 

Οι Βρετανοί στρατιώτες του Ρόουντς είναι μόλις 670 με επιπλέον περίπου χίλιους ιθαγενείς, έχουν όμως σύγχρονο οπλισμό με πολυβόλα Μαξίμ τα οποία θερίζουν τους Ζουλού σε μια πραγματική σφαγή. Ο βασιλιάς Λομπενγκούλα όμως κατορθώνει να διαφύγει και συνεχίζει τον πόλεμο για έναν ακόμα χρόνο με κάποιες νίκες μέχρι τον θάνατό του. Το 1896 ο ηγέτης των ιθαγενών Μλίμο ξεκινάει δεύτερο πόλεμο που όμως και αυτός θα τελειώσει μετά από μερικούς μήνες με πολλούς ιθαγενείς νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Μλίμο.

Τον Οκτώβριο του 1896 φθάνει ο Σέσιλ Ρόουντς άοπλος στο οχυρό των ιθαγενών στους λόφους Ματόμπο, κάθεται σε έναν βράχο και τους κοιτάζει διαπεράστικα, τους ζητάει να παραδώσουν τα όπλα. Οι ιθαγενείς τελικά πείθονται και αφήνουν μπροστά του τα όπλα τους. 

Η αντίσταση έχει τελειώσει, η βρετανική αποικία που θα ονομαστεί Ροδεσία είναι γεγονός.
Ο Σέσιλ Τζων Ρόουντς πέθανε το 1902 σε ηλικία 49 ετών στο Μουίζενμπεργκ του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδος.  


  
Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου