Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών


   Στις 24 Απριλίου 2017 τα ΕΛ.ΤΑ. κυκλοφόρησαν ένα νέο μπλοκ (φεγιέ) για την διάσκεψη του «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» που εγκαινιάσθηκε στην Αθήνα την ίδια ημέρα.
Το μπλοκ περιλαμβάνει ένα γραμματόσημο ονομαστικής αξίας 2 ευρώ και σχεδιάστηκε από τους Στράτο Ευθυμίου και την Ανθούλα Λύγκα, η οποία πραγματοποίησε και την προσαρμογή. Τυπώθηκε σε πολυχρωμία όφσετ στην Αθήνα από την VERIDOS – MATΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ σε 30.000 αριθμημένα τεμάχια. Θα διατίθεται για ένα έτος, εκτός αν εξαντληθεί νωρίτερα.
    Διαβάζουμε στο σχετικό φυλλάδιο των ΕΛ.ΤΑ. πως αυτή είναι η πρώτη υπουργική διάσκεψη με την συμμετοχή των 10 χωρών που το αποτελούν.
Έχουμε λοιπόν έναν νέο διεθνή θεσμό. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Βολιβία, η Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, η Ιταλία, το Μεξικό και το Περού. Δέκα κράτη, στην σημερινή επικράτεια των οποίων μεγαλούργησαν σπουδαίοι αρχαίοι πολιτισμοί. Το «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» αποσκοπεί σε κοινές δράσεις για την καλλίτερη συνεργασία στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των συμμετεχόντων προς όφελος των λαών τους και όλης της ανθρωπότητας, καθώς και στην  εξέταση τρόπων μέσω των οποίων η διεθνής πολιτιστική συνεργασία θα λειτουργήσει και ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης.
     Τα σχόλια μας τώρα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που πριν από λίγες εβδομάδες είχε κυκλοφορήσει το μπλοκ αυτό επρόκειτο να κυκλοφορήσει με την σειρά «Επέτειοι – Γεγονότα» στις 8 Νοεμβρίου 2017, όταν βέβαια οι περισσότερες ή όλες οι σχετικές εκδηλώσεις θα ήταν ήδη παρελθόν. Έτσι αποφάσισαν να ανασύρουν το μπλοκ ή φεγιέ αν προτιμάτε, και να το φέρουν στις 24 Απριλίου. Σωστά; Σωστότατα. Δεν θα ήταν εξαρχής καλλίτερα όμως αν κυκλοφορούσε αυτόνομη κάθε έκδοση για κάθε επέτειο ή γεγονός αντί για το καλάθι που ονομάζεται «σειρά επέτειοι – γεγονότα» με το εντελώς ετερόκλητο περιεχόμενο. Έτσι εξάλλου πράττουν σχεδόν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, χώρες. Όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ κλπ. Όμως εδώ έχουμε συνέχεια. Στο σχετικό φυλλάδιο (προσπέκτους) που κυκλοφόρησε αναγράφει «Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων – Φεγιέ» !!! και συνεχίζει «Επέτειοι Γεγονότα Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» !!!!
Αφού αφαιρέθηκε λοιπόν από την σειρά το φεγιέ ή μπλοκ και αυτονομήθηκε, συνεχίζει να κουβαλάει και το «Επέτειοι Γεγονότα» δημιουργώντας ένα συντακτικό αλλά και εννοιολογικό αλαλούμ.
    Στο αγγλικό κείμενο τα πράγμα γίνονται χειρότερα. Διαβάζω Commemorative Set of Stamps – Feuillet”. H λέξη Feuillet είναι γαλλική και σημαίνει «φυλλαράκι». Ο αντίστοιχος αγγλικός όρος είναι miniature sheet ή και souvenir sheet. Εδώ γελάνε και οι ξένοι, ρεζίλι international.
Στο γερμανικό κείμενο διαβάζω Die Serie besteht aus einem Feuillet”. To Feuillet βέβαια είναι στα γαλλικά το φυλλαράκι ενώ το συγκεκριμένο αντικείμενο στην γερμανική γλώσσα είναι Block. Όταν έχουμε ένα σκέτο μπλοκ έχουμε μια έκδοση, δεν έχουμε όμως σειρά. Οι αρμόδιοι των ΕΛ.ΤΑ. αν άνοιγαν έναν αγγλικό ή έναν γερμανικό κατάλογο γραμματοσήμων θα βλέπανε πως είναι η σωστή διατύπωση στις γλώσσες αυτές. Το θέμα όμως τι είναι φεγιέ, τι φυλλαράκι και τι μπλοκ, θα μας απασχολήσει σε ένα προσεχές άρθρο.


Δημήτρης Περδίκης
Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου