Οι 7 σοφοί της αρχαιότητας – νέα ελληνική σειρά γραμματοσήμων

Με ιδιαίτερη χαρά είδαμε να κυκλοφορεί από τα ΕΛ.ΤΑ στις 27 Ιουλίου η σειρά με θέμα τους «7 σοφούς της αρχαιότητας». Η πρόταση για την έκδοση της σειράς αυτής ήταν δική μας εισήγηση που είχε υποβληθεί 26 Νοεμβρίου 2016.
Η πρόταση πέρασε από την γνωμοδοτική επιτροπή, εγκρίθηκε και τελικά υλοποιήθηκε.
Φυσικά η σειρά αποτελείται από 7 γραμματόσημα με τις ακόλουθες:
Κλάσεις, παραστάσεις και ποσότητες

0.05 €  Χίλων ο Λακεδαιμόνιος    750.000 γραμματόσημα
0.10 €  Κλεόβουλος ο Ρόδιος       750.000
0.20 €  Περίανδρος ο Κορίνθιος  1.000.000 
0.50 €  Πιττακός ο Μυτιληναίος  1.000.000
0.80 €  Σόλων ο Αθηναίος          4.000.000
1.00 €  Θαλής ο Μιλήσιος           1.000.000
2.00 €  Βίας ο Πριηνεύς                 100.000

Τα γραμματόσημα σχεδίασε ο Γιάννης Γουρζής και τυπώθηκαν σε όφσετ από την VERIDOS ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. Εκτυπώσεων Ασφαλείας, σε φύλλα των 25 τεμαχίων. Θα διατίθενται για έναν χρόνο εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα.


Είχαμε εισηγηθεί διαφορετική την παρουσίαση των σοφών, η χαρακτική όμως εργασία του κ. Γουρζή είναι εξαιρετική.
Στην εισήγησή μας είχαμε εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θα ήταν επωφελής η έκδοση της σειράς αυτής. Ένα τμήμα αυτής που είχε αναρτηθεί και στον διαδικτυακό χώρο μας στις 26.11.2016 σας το παρουσιάζουμε πάλι:

«Οι ήδη χαρακτηρισμένοι από την κλασσική αρχαιότητα ως επτά σοφοί, έζησαν και δημιούργησαν στις αρχές της κλασσικής περιόδου και ουσιαστικά έβαλαν τις βάσεις του κλασσικού ελληνικού πολιτισμού των επόμενων αιώνων, που με την σειρά του είναι η βάση όλου του σύγχρονού δυτικού πολιτισμού.
     Σε μια εποχή κρίσης, κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής (Η οικονομική κρίση είναι απόρροια της κοινωνικής και πολιτικής τοιαύτης)  η αναζήτηση στέρεων βάσεων αναγέννησης θα πρέπει να γίνει εκεί, στις κοινωνίες και στα άτομα που δημιούργησαν το αρχαίο ελληνικό θαύμα.
     Ακόμα ο κάθε αρχαίος σοφός είναι και η αφετηρία της δημιουργίας θεματικών συλλογών ανά των κόσμο όπου η απαρχή της συλλογής θα είναι ένας συγκεκριμένος Έλληνας σοφός.
     Επίσης το κάθε γραμματόσημο θα στείλει το μήνυμα πως το «Παν μέτρον άριστον», το «μηδέν άγαν», το «γνώθι σαυτόν», το «χαλεπώτερον είναι φίλους διαφερομένους ήπερ εχθρούς», το «θεώρημα του Θαλή» είναι φράσεις και έργα κάποιων ιδιαίτερων μορφών που διέπρεψαν και για τον λόγο αυτό έχουν εδώ και 2500 χρόνια ονομαστεί σοφοί».

Δημήτρης Περδίκης


Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου