Ώντρεϋ Χέμπορν – Μια μεγάλη σύγχρονη σπανιότητα


Στις 13 Νοεμβρίου 2001 τα Γερμανικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν μία σειρά με πέντε γραμματόσημα στα οποία εικονίζονται μεγάλοι ηθοποιοί του κινηματογράφου. Η σειρά αυτή καθιερωμένη σε ετήσια βάση έχει πλέον της αξίας της και ένα πρόσθετο τέλος υπέρ της «φροντίδας κοινωνικής προνοίας» και όπως τα περισσότερα γερμανικά γραμματόσημα τυπώθηκε σε μικρά φύλλα των 10 γραμματοσήμων. 
Ένα από τα γραμματόσημα όμως δεν εικονίζει κανέναν ηθοποιό αλλά ένα κινηματογραφικό φιλμ που ξετυλίγεται από την μπομπίνα.

Η σειρά είχε ετοιμαστεί με την εικόνα της διάσημης ηθοποιού Ώντρεϋ Χέμπορν στην θέση του γραμματοσήμου με το φιλμ. Λίγο πριν κυκλοφορήσει η σειρά, τα ταχυδρομεία ζήτησαν την συγκατάθεση των δυο γιών της ηθοποιού και  τους έστειλαν από ένα φυλλαράκι για να δούνε το γραμματόσημο. Ο ένας από τους γιούς, ο Σων Φερέ αρνήθηκε να δώσει την συγκατάθεσή του, θεώρησε πως ο τρόπος που εικονίζεται η μητέρα του είναι μη αποδεκτός και δήλωσε πως δεν επιτρέπει την έκδοση του γραμματοσήμου αυτού. Ο ίδιος είναι γνωστός για τον αγώνα του κατά του καπνίσματος και κατά του αλκοόλ και θεώρησε απαράδεκτο να εικονίζεται η μητέρα του να καπνίζει. Εξ άλλου η ίδια η μητέρα του είχε πεθάνει από καρκίνο. Κράτησε το φυλλαράκι που έλαβε και το έστειλε στην UNICEF για να βγει σε δημοπρασία και τα έσοδα να πάνε υπέρ των σκοπών της οργάνωσης, υπέρ της βοήθειας στο παιδί.
Πράγματι, στο γραμματόσημο εικονίζεται σκηνή από την ταινία «Πρόγευμα στο Τίφαννυς» με την ‘Ωντρεϋ Χέμπορν να καπνίζει τσιγάρο με μία μακριά πίπα.
14 εκατομμύρια γραμματόσημα έκαψαν τα Γερμανικά Ταχυδρομεία μετά την άρνηση του Φερέ.

Τουλάχιστον πέντε φυλλαράκια των 10 βρέθηκαν σε άλλα χέρια. Το 1ο του Φερέ, το έβγαλε η UNICEF σε δημοπρασία και πουλήθηκε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ. Το 2ο είναι στα χέρια του αδελφού του. Τρία ακόμα φυλλαράκια είχαν σταλεί στο γερμανικό υπουργείο οικονομικών, αυτά ποτέ δεν επεστράφησαν στα ταχυδρομεία και αγνοείται που βρίσκονται.
Στα τέλη του 2004 άρχισαν να εμφανίζονται σφραγισμένα γραμματόσημα της Χέμπορν, χρησιμοποιημένα για ταχυδρόμηση, βρέθηκαν μέσα σε ποσότητες σφραγισμένων γραμματοσήμων που πουλιούνται με το κιλό!!

Συνολικά 5 σφραγισμένα έχουν γίνει γνωστά τα οποία ίσως προέρχονται από τα εξαφανισμένα φυλλαράκια του υπουργείου των οικονομικών.
Τα 1ο από τα πέντε πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Ντύζελντορφ και απέφερε 53.000 ευρώ. Το 2ο που βρέθηκε επίσης πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Βισμπάντεν. Με εκτίμηση 20.000 ευρώ τελικά έφτασε να πουληθεί 69.437 ευρώ και 60 πφένιγκ. Το 3ο σφραγισμένο κομμάτι της Χέμπορν πουλήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2005 και έφτασε στην τιμή τα 135.000 ευρώ !!!
Βλέπουμε πως κάθε φορά που εμφανίζεται ένα ακόμα η τιμή που κατακυρώνεται είναι πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη φορά.
Τι μπορεί λοιπόν να κάνει ένα τσιγάρο!


Δημήτρης Περδίκης    
Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου