190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος – Ρωσίας




Στις 7 Δεκεμβρίου 2018 κυκλοφόρησε από τα ΕΛ.ΤΑ μία ακόμα έκδοση γραμματοσήμων. Όπως μας πληροφορεί η «ΕΙΔΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ» της 3ης Δεκεμβρίου 2018 με θέμα «Κυκλοφορία διαφόρων φιλοτελικών προϊόντων»
«Με την ευκαιρία της επετείου των 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας και της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα για το σκοπό αυτό, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν στις 07 Δεκεμβρίου 2018 τευχίδια 10 αυτοκόλλητων γραμματοσήμων με σχετική παράσταση».
Το κάθε τευχίδιο περιέχει 10 αυτοκόλλητα γραμματόσημα για ταχυδρόμηση επιστολής 1ης μονάδας βάρους (20 γρ.) προς το εξωτερικό, σήμερα € 0.90.
Τα γραμματόσημα είναι δύο. Το πρώτο εικονίζει τον πρώτο κυβερνήτη της νεωτέρας Ελλάδος και κάποτε υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας, Ιωάννη Καποδίστρια. Το 2ο γραμματόσημο εικονίζει σύμπλεγμα της ελληνικής και της ρωσικής σημαίας. Σε κάθε τευχίδιο ο «Καποδίστριας» υπάρχει 8 φορές και οι «σημαίες» 2.
Κυκλοφόρησαν 2500 τευχίδια που διατίθενται προς € 9 έκαστο.
Δηλαδή έχουμε τις εξής ποσότητες εκδοθέντων.
«Καποδίστριας» 20.000 γραμματόσημα
«Σημαίες»           5.000 γραμματόσημα.
Αυτή είναι μία ακόμα έκδοση αυτοκόλλητων γραμματοσήμων σε μορφή τευχιδίου που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες με διαφορετικές διαδικασίες από αυτές των «άλλων». Έτσι έχουμε εκδόσεις δύο ειδών και βέβαια εκτός όποιου προγράμματος.
Τα ερωτήματά μας, ίδια με τις προηγούμενες εκδόσεις αλλά και επιπλέον:
-         Ένα πρωθυπουργικό ταξίδι άξιο αναμνηστικής σειράς; Πουθενά στον κόσμο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
-         Επέτειος 190 ετών, 190ρις, προσπάθησα να εντοπίσω κάπου αλλού, όμως διαπίστωσα πως είναι εφεύρημα των ΕΛ.ΤΑ (ή μήπως όχι), κατά το σωτήριο έτος 2018.
-         Γιατί το ένα γραμματόσημο σε ποσότητα μόλις 5.000 τεμ. Δεν γίνεται αντιληπτό πως αυτή είναι μία τεχνητή δημιουργία σπανιότητας; Αυτό μήπως μπορεί να χαρακτηρίσει την έκδοση «κερδοσκοπική; Κάτι που διεθνών καταδικάζεται.
-         Πως μπορεί να εξακριβωθεί αν ή μήπως μεγάλο τμήμα των 2500 τευχιδίων φτάνει και σε ποια χέρια;
-         Γιατί να κυκλοφορούν άλλα γραμματόσημα σε φυσιολογικές ποσότητες και με πλήρη ενημέρωση (προσπέκτους, σχεδιαστής, εκτυπωτικός οίκος κλπ) και άλλα σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες και χωρίς επαρκή ενημέρωση;
-         Γιατί να κυκλοφορούν όλες αυτές οι εκδόσεις αυτοκόλλητες, εφόσον κάτι τέτοιο είναι μεν νεωτεριστικό αλλά μη αποδεκτό από τους περισσότερους των φιλοτελιστών;

         Δημήτρης Περδίκης

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου