Ένας μεγάλος έρωτας, το γαλάζιο αγόρι και ένα εκατομμύριο δολάρια



Είμαστε στις αρχές Νοεμβρίου του 1907 η κυρία Φόουσετ, χήρα του γιατρού Φόουσετ, είχε ανέβει στην σοφίτα του σπιτιού της, στην οδό Πρινς στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια. Σε ένα παλιό μπαούλο υπήρχαν πλήθος από αντικείμενα, φάκελα με χαρτιά και άλλα πολλά. Όλα ήσαν της μητέρας της, της Ζανέτ, η οποία πριν από τον γάμο της είχε το επώνυμο Μπράουν. Ψάχνοντας βρέθηκε μπροστά σε έναν παλιό φάκελο με ένα μεγάλο μπλε γραμματόσημο κολλημένο. Μέσα στο φάκελο υπήρχε ακόμα και το γράμμα που κάποτε είχε γράψει ο πατέρας της στην μητέρα της, πριν παντρευτούν ακόμα. Ήταν αυτό που έψαχνε, θυμόταν μικρή όταν είχε ξαναδεί τον φάκελο με το περίεργο γραμματόσημο.
Πριν λίγο καιρό είχε πουληθεί η συλλογή των γραμματοσήμων του κυρίου Λάμπερτ ο οποίος διέμενε στον ίδιο δρόμο με την ίδια, μερικά σπίτια πιο κάτω. Η συλλογή αυτή είχε αποφέρει ένα εξαιρετικά υψηλό ποσό. Η τοπική εφημερίδα είχε αφιερώσει ένα εκτενέστατο ρεπορτάζ, με κάθε λεπτομέρεια στην πώληση της συλλογής του κυρίου Λάμπερτ. Ακόμα η κυρία Φόουσετ είχε ακούσει πως κάποτε η πόλη της, η Αλεξάνδρεια είχε εκδώσει ιδιαίτερα γραμματόσημα τα οποία ήσαν ήδη πολύ σπάνια και περιζήτητα από τους συλλέκτες. Η χήρα Ζανέτ Φόουσετ βρισκόταν σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση και είχε σκεφτεί πως κάποιο ακριβό γραμματόσημο αν έβρισκε μπορεί να την έσωζε.
Θα μου επιτρέψετε τώρα να μεταφερθούμε 60 χρόνια πριν. Κάπου στους πρώτους μήνες του 1847. Εκεί στην Αλεξάνδρεια κατοικούσε ένας νέος 24 ετών, ο Τζέημς Γουάλας Χούφ, τρελά ερωτευμένος με μία κοπέλα 23 ετών που κατοικούσε σε μία κοντινή πόλη, το Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Ο έρωτάς του ονομαζόταν Ζανέτ Μπράουν και ήταν κόρη θρήσκων και πολύ αυστηρών ηθικά γονέων, αλλά και δεύτερη ξαδέλφη του. Ο Τζέημς έστελνε συνεχώς ερωτικά γράμματα στην αγαπημένη του. Τα γράμματα έφταναν με το ταχυδρομείο στον κοινό τους φίλο, Ουάσιγκτον Γκρέτερ, ο οποίος της τα παρέδιδε κρυφά. Κάθε γράμμα τελείωνε με τις λέξεις «κάψε το, ως συνήθως». Άγνωστο γιατί, ένα γράμμα η νεαρή Ζανέτ δεν το έκαψε, για να το βρει μετά από 60 χρόνια η κόρη της, επίσης Ζανέτ.
Έξη χρόνια μετά, το 1853 ο έρωτας του Τζέημς και της Ζανέτ είχε ευτυχή κατάληξη, τον γάμο. Το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στη οδό Πρινς, στην Αλεξάνδρεια και απέκτησαν τρία παιδιά, ένα από αυτά ήταν η Ζανέτ Φόουσετ που βρήκε το γράμμα μετά από 60 χρόνια.
Το πρώτο γραμματόσημο στον κόσμο κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1840 στην Μεγάλη Βρετανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πέντε χρόνια μετά αποφασίζουν να θεσπίσουν την προπληρωμή του ταχυδρομικού τέλους και να κυκλοφορήσουν γραμματόσημα. Επειδή τα πρώτα γραμματόσημα της ομοσπονδίας αργούσαν να ετοιμαστούν (κυκλοφόρησαν τελικά την 1η Ιουλίου 1847) η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε επιτρέψει σε 11 περιοχές, οι τοπικοί διευθυντές των ταχυδρομείων να τυπώσουν ιδιαίτερα προσωρινά γραμματόσημα για την επικόλληση στην προπληρωμένη αλληλογραφία. Μία από τις περιοχές που επετράπη αυτό ήταν η Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια. Εδώ με διευθυντή του ταχυδρομείου τον Ντάνιελ Μπράιαν δημιουργήθηκε ένα γραμματόσημο στρογγυλό. Μέσα σε έναν κύκλο από ροζέτες είναι γραμμένα: “ALEXANDRIA POST OFFICE PAID 5” (σεντς). Σε μαύρο χρώμα οι χαρακτήρες, σε σιτόχρωμο χαρτί. Εκτυπώθηκαν 2 διαφορετικοί τύποι. Στον 1ο ο κύκλος αποτελείται από 40 στοιχεία, στον 2ο αποτελείται από 39. Είναι γνωστά 3 γραμματόσημα 1ου τύπου και 3 από τον 2ο τύπο. Τα γραμματόσημα θεωρείται πιο πιθανό ότι τυπώθηκαν από τον Έντγκαρ Σνόουντεν, τον εκδότη της τοπικής εφημερίδας Alexandria Gazette που βρισκόταν πολύ κοντά στο ταχυδρομείο. Ο φάκελος που βρήκε η Ζανέτ Φόουσετ έχει επικολλημένο γραμματόσημο του 1ου τύπου  με τυπωμένους τους χαρακτήρες σε μπλε χαρτί. Αυτό είναι κάτι μοναδικό δεν υπάρχει άλλο, ούτε σε φάκελο, ούτε ασφράγιστο, ούτε σφραγισμένο. Σε αυτόν τον φάκελο υπάρχει το ένα και μοναδικό γραμματόσημο στον κόσμο. Το μπλε χρώμα του έδωσε το θρυλικό του όνομα blue boy”, το γαλάζιο αγόρι, όπως ονομάστηκε από τον φιλοτελικό κόσμο, εμπνευσμένο από το blue boy, τον διάσημο πίνακα του 18ου αιώνα του Τόμας Γκαίνσμπορω.
Γυρίζοντας στον Νοέμβριο του 1907 και στην χήρα Ζανέτ Φόουσετ, η οποία όταν βρήκε τον φάκελο άρχισε να γράφει. Έστειλε γράμμα στον Μάρεϋ Μπάρτελς στην Βοστώνη, στον οποίον γράφει πως έχει ένα πολύ σπάνιο γραμματόσημο σε γράμμα ταχυδρομημένο προς την μητέρα της, ακόμα πως το έδειξε σε κάποιον ειδήμονα στην Αλεξάνδρεια, ο οποίος της είπε πως είναι σπάνιο και έχει αξία 200 δολάρια. Ο κύριος αυτός αργοπόρησε και αντί να πάρει, όπως αργότερα έλεγε, το πρώτο τραίνο για την Αλεξάνδρεια, της απάντησε να φέρει το γραμματόσημο στην Βοστώνη για εξέταση.
Όμως η κυρία Φόουσετ προτίμησε να το στείλει σε έναν εξάδελφό της, δικηγόρο στην Φιλαδέλφεια της Πεννσυλβάνια, με όνομα επίσης Μπράουν και να του ζητήσει να χειριστεί την υπόθεση. Ο κύριος Μπράουν έτυχε να έχει πελάτη κάποιον Τζωρτζ Γουόρθινγκτον, συλλέκτη του κάθε τι, ο οποίος το αγόρασε για 3.000 δολάρια, ο ξάδελφος Μπράουν κράτησε 150 δολάρια για αμοιβή του και έστειλε στην εξαδέλφη Φόουσετ 2.850 δολάρια. Μεγάλο ποσό για την εποχή εκείνη.
Στην Διεθνή Έκθεση Γραμματοσήμων που πραγματοποιήθηκε στην Νέα Υόρκη το 1913 ο κύριος Γουόρθινγκτον εξέθεσε την συλλογή του, μαζί βέβαια και τον περιώνυμο φάκελο. Τότε γράφτηκε πως αξίζει 5.000 δολάρια.
Το 1916 η συλλογή του Γουόρθινγκτον ρευστοποιείται και το γαλάζι0 αγόρι αγοράζεται από τον συλλέκτη Χένρυ Γκίμπσον επίσης κάτοικο Φιλαδέλφειας.
Το 1922 από τον Γκίμπσον αλλάζει χέρια με νέον ιδιοκτήτη τον Άλφρεντ Κάσπαρυ, έναντι αγνώστου ποσού.   
Ο Κάσπαρυ πεθαίνει το 1955 και η συλλογή του εκποιείται σε δημοπρασία από τον οίκο Χάρμερ. Ο φάκελος με το γαλάζιο αγόρι με εκκίνηση $5.000 πωλείται σε αγοραστή ονόματι Τζόσια Λίλλυ για $10.000.
Το 1967 δημοπρατήθηκε η συλλογή Λίλλυ από τον οίκο Ρόμπερτ Σίγκελ και ο φάκελος με το γαλάζιο αγόρι  βρίσκει αγοραστή τον Τζων Μπόκερ για $18.500. Ο φάκελος άλλαξε τρείς φορές ιδιοκτήτη στην δεκαετία του 70 μέχρι που ο οίκος Φέλντμαν τον πούλησε το 1981 σε κάποιον γερμανό συλλέκτη για 1 εκατομμύριο δολάρια.
Στις 22 Ιουνίου 2019 ο περίφημος φάκελος με το γαλάζιο αγόρι θα εμφανιστεί σε δημοπρασία του οίκου Χάρμερ στην Νέα Υόρκη. Στο Collectors Club, 22 East 35th St. μαζί με πολλά άλλα, όλα αμερικανικού ενδιαφέροντος, από την συλλογή του γερμανού επιχειρηματία Εριβάν Χάουμπ. Τιμή εκκίνησης του φακέλου θα είναι 1 εκατομμύριο δολάρια, όσο το είχε αγοράσει ο κύριος αυτός στην Γενεύη το 1981.
Πιστεύω πως η τιμή πώλησης του θα είναι πολλαπλάσια της τιμής εκκίνησης.
Δεν μας μένει παρά να περιμένουμε λίγες ημέρες για να το δούμε.

Δημήτρης Περδίκης


Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

3 σχόλια :

  1. Ανυπομονώ να δώ πού θα φτάσει. Φοβερή ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To BLUE BOY πουλήθηκε στις 22 Ιουνίου στην δημοπρασία του οίκου Χάρμερ. Υπήρξε μόνο μια προσφορά για 1 εκατομμύριο δολλάρια. Μαζί με την προμήθεια της δημοπρασίας ο μη κατονομαζόμενος αγοραστής κατέβαλε συνολικά 1.180.000 δολλάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή