Τουριστικά Τοπία από την Ρόδο



Στις 20 Ιουνίου 2019 κυκλοφόρησε από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία μία νέα σειρά 5 γραμματοσήμων με τουριστικά τοπία από το όμορφο νησί της Ρόδου.
Το κάθε γραμματόσημο έχει ονομαστική αξία ίση με το τέλος εξωτερικού για καρτ ποστάλ (σήμερα € 0.80).

Τα γραμματόσημα είναι αυτοκόλλητα και έχουν κυκλοφορήσει σε μορφή τευχιδίων. Κάθε τευχίδιο περιέχει 2 σειρές, ήτοι 10 γραμματόσημα και διατίθεται προς 8 ευρώ έκαστο.
Οι παραστάσεις των 5 γραμματοσήμων είναι: Μύλοι, Άποψη Λίνδου,
Στύλοι των Ελαφιών, Ακρόπολη Λίνδου, Κάστρο Ιπποτών.
Η συνολική ποσότητα είναι 144.000 σειρές (72.000 τευχίδια).
Όμως τα τευχίδια κυκλοφόρησαν με 8 διαφορετικά εξώφυλλα ως εξής:


Κάστρο των Ιπποτών 30.000 τευχίδια (τα 29.500 θα αποσταλούν στην Ρόδο}
Λίνδος                      20.000 τευχίδια (τα 19.500 θα αποσταλούν στην Ρόδο)
Rodos Maris                2.000 τευχίδια (τα 1.500 στο Rodos Maris)
Rodos Palace               3.000 τευχίδια (τα 2.500 στο Rodos Palace)
Rhodes Collection         2.000 τευχίδια (τα 1.500 στο Rhodes Collection)
La Marquise                 2.000 τευχίδια (τα 1.500 στο La Marquise)
Esperia                       10.000 τευχίδια (τα 9.500 στο Esperia)
Eden Roc                      3.000 τευχίδια (τα 2.500 στο Eden Roc)

Μία μικρή ακτίνα φωτός είναι το ότι οι αρμόδιοι των ΕΛ.ΤΑ. αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως πρέπει τα γραμματόσημα να εκδίδονται σε κάποια ποσότητα τέτοια που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των φιλοτελιστών ανά τον κόσμο. Το πόσα διαφορετικά εξώφυλλα κυκλοφόρησαν είναι κάτι δευτερευούσης σημασίας. Το γραμματόσημο είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Βέβαια το καλλίτερο θα ήταν η σειρά να κυκλοφορούσε με κανονική γόμμα σε φύλλα ή φυλλαράκια και τα αυτοκόλλητα τευχίδια να ήσαν πλέον ποικιλίες της έκδοσης και όχι το κυρίαρχο αντικείμενο. Δεν μπορεί κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουν να καταλαβαίνουν οι όποιοι μαθητευόμενοι μάγοι την φιλοτελική πραγματικότητα. Πρέπει!
Στην «Ειδική Εγκύκλιο» που συνοδεύει την έκδοση, η άγνοια εξακολουθεί να υπάρχει. Αναφέρεται η έκδοση Οκτώ τουριστικών συλλεκτικών τευχιδίων 10 ειδικών προσωπικών γραμματοσήμων. Τα τευχίδια περιέχουν γραμματόσημα τα οποία είναι ένσημα που πιστοποιούν την προπληρωμή του ταχυδρομικού τέλους. Δευτερευόντων γίνονται συλλεκτικά επειδή οι φιλοτελιστές  θα τα αναζητήσουν για τις συλλογές τους. Δεν είναι ειδικά ούτε προσωπικά και αυτό το έχουμε επισημάνει σε όλες τις προηγούμενες αντίστοιχες εκδόσεις. Για αυτό και τα ξενοδοχεία της Ρόδου τα προμηθεύονται. Για να εφοδιάζουν την αξιότιμη πελατεία τους με γραμματόσημα που χρειάζονται για να ταχυδρομήσουν τις καρτ ποστάλ. Προτιμούν αυτοκόλλητα γιατί επικολλούνται εύκολα. Θέλουν και τα εξώφυλλα με τα ξενοδοχεία τους για λόγους γοήτρου και διαφήμισης.
Με την ευκαιρία  να αναφέρουμε πως «αυτές» οι εκδόσεις των ΕΛ.ΤΑ των τελευταίων 12 μηνών είναι πλέον καταχωρημένες  σαν κανονικά γραμματόσημα στον διαδικτυακό διεθνή κατάλογο γραμματοσήμων Stampworld και στον κατάλογο Yvert & Tellier. Ο γερμανικός Michel ψάχνει να βρει τι συμβαίνει στην Ελλάδα και ο ελληνικός ΕΡΜΗΣ τα έχει περιλάβει σε χωριστό χώρο. Ακόμα ανεξάρτητη θεσμική αρχή της Ελληνικής Πολιτείας ασχολείται ήδη με αυτό το θέμα.
Δημήτρης Περδίκης  


Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου