Αρχαία Θέατρα



Κυκλοφόρησε από τα ΕΛ.ΤΑ στις 8 Απριλίου 2020 εν μέσω πανδημίας μία νέα σειρά γραμματοσήμων, η πρώτη του 2020, με θέμα «Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου». Οι ονομαστικές αξίες, οι παραστάσεις και οι ποσότητες είναι οι εξής:

0.10 €  Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων    1.000.000 τεμάχια
0.50 €  Αρχαίο Θέατρο Κασσώπης 1.000.000
1.00 €  Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης   1.000.000
2.00 €  Αρχαίο Θέατρο Νικόπολης  1.000.000
2.50 €  Αρχαίοι Θέατρο Αμβρακίας  1.500.000

Συνολική αξία σειράς 6.10 €

Τα γραμματόσημα σχεδίασε και επιμελήθηκε η Ελένη Αποστόλου. Την εκτύπωση πραγματοποίησε η VERIDOS – ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. Εκτυπώσεων Ασφαλείας στις εγκαταστάσεις της στο Ίλιο Αττικής. Τα γραμματόσημα τυπώθηκαν σε φύλλα των 25 τεμαχίων με μέθοδο εκτύπωσης την πολυχρωμία όφσετ.
Θα διατίθενται για δύο χρόνια, ως τις 7 Απριλίου 2022, εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα.
Τα ΕΛ.ΤΑ ετοίμασαν και διαθέτουν φακέλους 1ης ημέρας κυκλοφορίας και λευκώματα σειράς.

Είναι μία αρκετά ελκυστική σειρά με ένα σημαντικό θέμα. Τα θέατρα της αρχέγονης απείρου γης. Κοιτίδας των πρώτων Ελλήνων, των Σελλών ή Ελλών.
Η Δωδώνη, με το μαντείο της και το εικονιζόμενο θέατρο της. Εδώ ήταν το κέντρο που ένωσε όλους τους Ηπειρώτες. Για τούτο τον τόπο είναι η επίκληση του Αχιλλέα «Ω ΖΕΥ ΑΝΑ ΔΩΔΩΝΑΙΕ ΠΕΛΑΣΓΙΚΕ». Εδώ συνέρεαν Ηπειρώτες από την Αμβρακία ως την Επίδαμνο. Σελλοί και Μολοσσοί, Χάονες και Ατιντάνες, Αθαμάνες και Άμαντες.

Όμως έχω και κάποιες παρατηρήσεις. Το γραμματόσημο των 2 ευρώ αναγράφει «Ρωμαϊκό θέατρο Νικόπολης» !! Βεβαίως και ο Οκταβιανός διέταξε την  δημιουργία της πόλης για την νίκη του στην ναυμαχία του Ακτίου το 31 πΧ. Σε μία  κατεστραμμένη, λεηλατημένη και ισοπεδωμένη σε μεγάλο βαθμό Ήπειρο από τον Αιμίλιο Παύλο το 168 πΧ. Ο οποίος ισοπέδωσε 70 ηπειρωτικές πόλεις και οδήγησε στην δουλεία τους κατοίκους των. Όμως από Έλληνες κτίστηκε και από Έλληνες οικήθηκε. Το αρχαίο θέατρο παντού στην αρχαιότητα ήταν ελληνικό. Η ρωμαϊκή πρόταση ήταν η αρένα. Περιηγούμενος τις ελληνικές αρχαιότητες στην Μικρά Ασία έβλεπα τους Τούρκους ξεναγούς να προσπαθούν να πείσουν πως ότι υπήρχε ήταν ρωμαϊκό για να εξαφανίσουν οτιδήποτε το ελληνικό. Με αυτό το σκεπτικό ένα μοναστήρι της τουρκοκρατίας θα πρέπει να αναφέρεται ως … τουρκικό;;;.  Στο κάτω – κάτω το θέατρο της Νικόπολης είναι ένα αρχαίο θέατρο και έτσι πρέπει να αποκαλείται.
Δεύτερη παρατήρηση. Τα πέντε γραμματόσημα της σειράς εικονίζουν θέατρα στην Ήπειρο. Γιατί να ονομάζεται η σειρά: Θέατρα της Ελλάδας. Εξ άλλου υπάρχει το προηγούμενο σειρών όπως: Νησιά του Αιγαίου, Γεφύρια της Μακεδονίας κ.ά.
Η τρίτη παρατήρηση αναφέρεται στο «αναμνηστική σειρά». Δεν είναι κάτι καινούριο, δεκαετίες συμβαίνει. Είναι καιρός όμως να αλλάξει, γιατί είναι κακώς κείμενο. Αναμνηστική είναι μία σειρά που εκδίδεται για κάποια επέτειο ή για κάποιο σύγχρονο γεγονός. Τα αρχαία θέατρα κατά ποιόν τρόπο είναι αναμνηστικά σε τι; Πολύ σωστά οι Κύπριοι αδελφοί ονομάζουν την τελευταία σειρά της Κύπρου: Πεταλούδες της Κύπρου. Ούτε αναμνηστική, ούτε τίποτα άλλο. Έτσι σκέτο. Συνηθίσαμε να καλούμε αναμνηστικό κάτι σε αντιδιαστολή του κοινής χρήσεως ή οριστικής σειράς ή τακτικής σειράς, όπου ο διαχωρισμός γίνεται ανάμεσα σε εκδόσεις συγκεκριμένης διάρκειας διάθεσης και διάθεσης μέχρι εξάντλησης. Ας βάλουμε λοιπόν τα πράματα στην σωστή τους θέση.

Δημήτρης Περδίκης


Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

1 σχόλια :