90 Χρόνια Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

 


 

Στις 10 Νοεμβρίου 2022 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν μία σειρά 4 γραμματοσήμων, αναμνηστική για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.

Τα τέσσερα γραμματόσημα της έκδοσης είναι ονομαστικής αξίας € 0.90 έκαστο, δηλαδή € 3.60 για την σειρά, για το φυλλαράκι.

Η ονομαστική αξία € 0.90 αντιστοιχεί στο ταχυδρομικό τέλος βάρους ως 20 γραμμαρίων, Β προτεραιότητας εσωτερικού.

Τα γραμματόσημα είναι διαστάσεων 35Χ45 mm έκαστο, είναι αυτοκόλλητα σε φυλλαράκι με τα τέσσερα γραμματόσημα μαζί.

Η σχεδίαση και η προσαρμογή έγινε από την Θεανώ Βενιέρη και η εκτύπωση σε πολυχρωμία όφσετ, στο Ίλιο Αττικής από την VERIDOS – ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ ΑΕ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ σε 5.000 σειρές – αυτοκόλλητα φυλλαράκια.

Ο Οδηγισμός στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1932 από την Ειρήνη Καλλιγά, μαζί με μία ομάδα νέων γυναικών, ίδρυσαν την πρώτη ομάδα Ελληνικού Οδηγισμού.

Ο Οδηγισμός είναι μία παγκόσμια οργάνωση, αντίστοιχη του προσκοπισμού με 10.000.000 περίπου μέλη σε όλη την υφήλιο.

Ο Οδηγισμός αν και ξεκίνησε με την ίδρυσή του το 1910 στην Μεγάλη Βρετανία, ένα χρόνο μετά τη ίδρυση του προσκοπισμού, ως η αντίστοιχη με τον προσκοπισμό οργάνωση γυναικών και νεανίδων, αργότερα δημιουργήθηκαν μεικτές ομάδες με κορίτσια και αγόρια, όπως και στον προσκοπισμό.

Ο ιδρυτής του προσκοπισμού είναι ο βαρώνος Robert Baden Powel. Ιδρύτρια του Οδηγισμού είναι η αδελφή του, Agnes Baden Powel, μετά από προτροπή του αδελφού της.

 

Δημήτρης Περδίκης

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου