Η πανσέληνος βγήκε στα γενέθλια της Θεσσαλονίκης

 


Στις 24 Ιουνίου 1985 τα ΕΛ.ΤΑ. κυκλοφόρησαν μία σειρά 8 γραμματοσήμων στα πλαίσια του εορτασμού των 2300 ετών της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Η πόλη ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον στρατηγό Κάσσανδρο, ο οποίος της έδωσε το όνομα της συζύγου του, κόρης του βασιλέα Φιλίππου β΄ και της Νικησίπολης. Το όνομα είχε δοθεί στην πριγκίπισσα σε ανάμνηση της νίκης των Μακεδόνων και των Θεσσαλών εναντίον του τυραννικού καθεστώτος των Φερών. Της πόλης όπου αιώνες αργότερα θα ήταν ο τόπος γέννησης του Ρήγα Φεραίου.

 

Η σειρά που κυκλοφόρησε το 1985 έχει οκτώ γραμματόσημα που παρουσιάζουν σημαντικά γεγονότα στην πορεία των 2300 ετών της ιστορίας της. Η σειρά τυπώθηκε σε φύλλα των 50 γραμ/μων σε σχέδια του Π.Γράββαλου.

Το πρώτο γραμματόσημο, της 1 δραχμής εικονίζει τον στρατηγό Κάσσανδρο

σε νόμισμα, μεταγενέστερο σε ρωμαϊκό ανάγλυφο της εποχής του Γαλερίου.



Στην 9η θέση του φύλλου, δηλαδή στο 4ο γραμματόσημο της 2ης σειράς, σε κάποια γραμματόσημα, παρουσιάζεται μία ποικιλία, ένα σφάλμα. Στην άνω δεξιά γωνία του γραμματοσήμου, όπου βρίσκεται και το λογότυπο των 2300 χρόνων της Θεσσαλονίκης, στα πρώτα τρία γράμματα «ΘΕΣ» της Θεσσαλονίκη, υπάρχει μία στρογγυλή απουσία χρώματος, σαν μία πανσέληνος.



Με αρκετή ποιητική διάθεση και κάποια φαντασία θα μπορούσαμε να πούμε πως στα 2300 χρόνια της πόλης της Θεσσαλονίκης, η πανσέληνος βγήκε και αυτή στον ουρανό.

 

Δημήτρης Περδίκης

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου