Ο Ελληνικός Φιλοτελικός Τύπος

 

Έλαβα τον «Φάρο του Φιλοτελιστή», εκδίδεται στην Πάτρα από την Φιλοτελική Εταιρεία Πατρών. Μία καλαίσθητη περιοδική έκδοση με αξιόλογη ύλη. Διαβάζοντας το περιοδικό από την Πάτρα σκέφτηκα να σας παρουσιάσω όλα τα ελληνικά φιλοτελικά έντυπα του σωτηρίου έτους 2020, ή αν προτιμάτε στην χρονιά του κορονοϊου που άλλαξε την ζωή μας. Το περιοδικό αυτό έχει παρουσιαστεί σε εννέα ελληνικές και διεθνείς φιλοτελικές εκθέσεις στην κατηγορία της φιλοτελικής φιλολογίας και έχει αποσπάσει ισάριθμες αργυρές και μεγάλες αργυρές βραβεύσεις.

 


Η «Φιλοτέλεια» εκδίδεται από την Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία από το 1924  συνεχώς και αδιαλείπτως, για 96 χρόνια. Στις σελίδες του έχουν εμφανιστεί εξαιρετικές πρωτότυπες μελέτες. Ένας τεράστιος θησαυρός φιλοτελικής γνώσης.

 

«Το Γραμματόσημο» εκδίδεται από την Φιλοτελική Εταιρεία Αθηνών. Στις 50 σελίδες του υπάρχουν εξαιρετικά άρθρα. Είναι το 2ο παλαιότερο φιλοτελικό έντυπο που εκδίδεται σήμερα. Έχει βραβευθεί σε διεθνείς και ελληνικές φιλοτελικές εκθέσεις με επίχρυσα και ένα μεγάλο αργυρό μετάλλιο.

 

Η «Φιλοτελική Λέσβος» εκδίδεται στην Μυτιλήνη από την Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου. Με εξαιρετική ύλη και προσεγμένη εμφάνιση. Μετράει 45 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Πρόσφατες διακρίσεις του: Αργυρό μετάλλιο στην ΝΟTOS 2015 και επίχρυσο στην ITALIA 2018.

 

Το «Collector’s Magazine» (Περιοδικό για Συλλέκτες) εκδίδεται στην Λευκωσία. Είναι περιοδικό με ωραία εμφάνιση και αξιόλογα άρθρα. Παρά το ότι είναι γενικότερα περιοδικό για συλλέκτες, τα περισσότερα άρθρα αναφέρονται σε γραμματόσημα.

 

Τα  «Φιλοτελικά Χρονικά» εκδίδονται στην Αθήνα και είναι το όργανο της Ελληνικής Φιλοτελικής Ομοσπονδία.

 

Ο «Κυπριακός Φιλοτελισμός» εκδίδεται στην Λευκωσία και είναι το επίσημο όργανο της Φιλοτελικής Εταιρίας Κύπρου.

 

Ο «Θεματικός Φιλοτελισμός» εκδίδεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Θεματικού Φιλοτελισμού και Νεότητας

 

Η «Μαξιμαφιλία» εκδίδεται στην Αθήνα από την Ένωση Ελλήνων Συλλεκτών Καρτών Μάξιμουμ και είναι μία ελκυστική έκδοση.  

 

Αυτά τα εννέα έντυπα με αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο φιλοτελική ύλη είναι όσα κυκλοφορούν σήμερα. Όμορφες εκδόσεις με αξιόλογη ύλη και καλή εικονογράφηση. Ένας πλούτος εκδόσεων με διεθνείς βραβεύσεις  όπου δημοσιεύονται κάποια εξαιρετικά άρθρα. Αν ξέχασα κάποιο ζητώ συγγνώμη. Πέρα από αυτά μπορούμε να βρούμε και κάπου 10 φιλοτελικές και συλλεκτικές ομάδες στο facebook. Αναφέρομαι πάντα για χώρους ελληνικούς. Αυτά όλα δείχνουν μία αναγέννηση του ελληνικού φιλοτελισμού, κάτι που έγινε ήδη και σε άλλες χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Ινδία και άλλες.

Κάποτε όταν είχε εμφανιστεί ο τηλέγραφος κάποιοι λέγανε πως αυτό θα είναι το τέλος της επιστολής, άρα και του γραμματοσήμου. Μετά από κάποια χρόνια εμφανίστηκε το τηλέφωνο. Πάλι τα ίδια ακούστηκαν. Στην συνέχεια είχαμε την εμφάνιση του φαξ και πρόσφατα του διαδικτυακού ταχυδρομείου. Οι Κασσάνδρες πάλι τα ίδια λέγανε, θα εξαφανιστεί ο φιλοτελισμός. Δαψεύδονται. Τα φαξ και το τηλεγράφημα χάνονται, το γράμμα όμως όχι. Έχει λεχθεί πως ο φιλοτελισμός είναι το χόμπυ των βασιλέων αλλά και ο βασιλιάς των χόμπυ. Το σίγουρο είναι πως είναι μία πύλη στην γνώση και μια αγάπη για πολλούς.

Δημήτρης Περδίκης

  

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

3 σχόλια :

  1. Aς αναφέρουμε επίσης τις εθνικές και διεθνείς διακρίσεις της Φιλοτελικής Λέσβου, οι οποίες δεν είναι καθόλου λιγότερες ή μικρότερης σημασίας σε σχέση με εκείνες που αναφέρθηκαν των υπολοίπων περιοδικών, καθώς και ότι εκδίδεται ασταμάτητα στην ελληνική περιφέρεια, ενα αξεπέραστο ρεκορ για ελληνικό φιλοτελικό περιοδικό.

    Με εκτίμηση,

    Νίκος Καρνιαουτάκης
    Ηράκλειο Κρήτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά, δώστε μου ακριβείς σχετικές πληροφορίες και θα τις προσθέσω.

      Διαγραφή
  2. H επί 45 έτη διαρκής έκδοση του ιστορικού αυτού φιλοτελικού περιοδικού της ελληνικής περιφέρειας έχει αποσπάσει πάρα πολλές διακρίσεις, εντός και εκτός Ελλάδας.
    Θα μπορούσαμε γρήγορα να αναφέρουμε τις πιο πρόσφατες και σημαντικές διακρίσεις της Φιλοτελικής Λέσβου, ασημένιο μετάλλιο στην Διεθνή Φιλοτελική Έκθεση ΝΟΤΟS 2015, επίχρυσο μετάλλιο στην έκθεση Φιλοτελικής Φιλολογίας Italia 2018.
    Πλήρεις αναφορές στις διακρίσεις της ΦΛ (και των υπολοίπων ιστορικών φιλοτελικών περιοδικών της χώρας μας) θα μπορούσαν να αποδειχθούν όμορφα άρθρα, δημοσιευμένα είτε στα ίδια τα περιοδικά, είτε σε ηλεκτρονικά μέσα, όπως στην όμορφη ιστοσελίδα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή