2500 χρόνια από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας

 


Δυόμιση χιλιάδες χρόνια πέρασαν από την ημέρα εκείνη του 480 πΧ όταν κατανικήσαμε τον  στόλο των υπερφίαλων εξ ανατολών εισβολέων. Αυτό ας το έχουν υπόψη τους και οι σύγχρονοι εξ ανατολών αντίπαλοι που ζητάνε να διαφεντέψουν τις θάλασσες μας. Αν το επιχειρήσουν θα τους επιφυλάξουμε την ίδια τύχη.



Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν μία αναμνηστική σειρά 4 γραμματοσήμων και 2 μπλοκ (φεγιέ) για την επέτειο της κοσμοϊστορικής ναυμαχίας.

Οι αξίες, οι παραστάσεις και οι ποσότητες της σειράς είναι οι εξής:

 

0.90 € Άφρακτη τριήρης       750.000 τεμ.

1.00 € Κατάφρακτη τριήρης  500.000 τεμ.

1.00 € Θεμιστοκλής              500.000 τεμ.

2.00 € Εμβολισμός πλοίου   1.200.000 τεμ.

 

Συνολική τιμή της σειράς 4.90 €

 


Τα δύο μπλοκ έχουν ανά 2 τα γραμματόσημα της σειράς 1.00 + 1.00 € και 2.00 + 0.90 € με τιμή διάθεσης την ίδια με την σειρά. Τυπώθηκαν σε 25.000 μπλοκ έκαστο.

 

Το γραμματόσημο με τον Θεμιστοκλή έχει γίνει, όπως αναφέρουν τα ΕΛ.ΤΑ., «χαλκογραφικός σχεδιασμός» από τον καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιάννη Γουρζή.

Ο σχεδιασμός και η προσαρμογή είναι έργο της Μυρσίνης Βαρδοπούλου. Η εκτύπωση έγινε από την VERIDOS – ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. Εκτυπώσεων Ασφαλείας σε φύλλα των 25 τεμαχίων.

Τα ΕΛ.ΤΑ. διαθέτουν ακόμα Φακέλους Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας, σειράς και φεγιέ, Αριθμημένα Λευκώματα Σειράς και Αριθμημένες Κάρτες Μάξιμουμ.

 Τα γραμματόσημα αυτά θα διατίθεται μέχρι την 21η Σεπτεμβρίου 2021 εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα.

Περίμενα την σειρά αυτή με την προσδοκία πως θα είναι αντάξια της σημαντικής αυτής επετείου. Όμως την περίμενα καλλίτερη. Οι παραστάσεις των τριηρών έχουν ληφθεί από μακέτες, αυτό από ακαδημαϊκής άποψης είναι επιθυμητό όμως η παράσταση είναι στατική. Ο κόσμος, οι φιλοτελιστές θα θέλανε να δούνε να ζωντανεύει μπροστά τους η ναυμαχία, η υπερπροσπάθεια, οι βυθίσεις, οι ναυαγοί, ο παφλασμός των κυμάτων. Συνήθως όταν κυριαρχεί στην παράσταση το λευκό, δημιουργείται η αντίθεση με ένα πιο σκούρο βάθος για ένα πιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Στο παρελθόν έχουν εκδοθεί δύο γραμματόσημα για την Ναυμαχία της Σαλαμίνας.



Το 2δρ. του 1937, της «Ιστορικής σειράς» εικονίζει την Ναυμαχία της Σαλαμίνας από τον πίνακα του Wilhelm Von Kaulbach.



Το 1969 το 6δρ. της σειράς «Ελλάς και Θάλασσα» εικονίζει την ναυμαχία όπως την αποτύπωσε ο Κωνσταντίνος Βολανάκης στον περίφημο πίνακά του. Η κρίση ας είναι δική σας.

Ένα σημαντικό θέμα είναι το προσπέκτους της σειράς και όσα λάθη έχει:

Γράφει το προσπέκτους στο εξώφυλλο «2500 χρόνια από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας, 2500 year anniversary of the Battle of Salamis. Στην αγγλική η ναυμαχία λέγεται naval battle, battle είναι η μάχη!!!!.

Πιο κάτω γράφει: «Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων – φεγιέ. Commemorative set of stamps –Feuillet”. Στην αγγλική το μπλοκ ή φεγιέ λέγεται souvenir sheet ή και miniature sheet. Η λέξη feuillet είναι στην γαλλική και μεταφράζεται στα ελληνικά «φυλλαράκι». Τα λάθη αυτά επαναλαμβάνονται πολλές φορές στο αγγλικό κείμενο του προσπέκτους.

Στην γερμανική γλώσσα η ναυμαχία λέγεται Seeschlacht και όχι Schlacht που είναι η λέξη για την μάχη. Περιέργως πιο κάτω στο κείμενο βλέπω την λέξη σωστά γραμμένη. Στην γερμανική γλώσσα όπως και στην αγγλική συνεχίζει ο συγγράψας το προσπέκτους να αναφέρει feuillet αυτό που οι Γερμανοί ονομάζουν block (blockausgabe) και φυσικά αγνοούν την λέξη φεγιέ.

Πιο κάτω τα γερμανικά γίνονται εντελώς λανθασμένα και ακατανόητα, όπου επακριβώς μεταφράζονται από το προσπέκτους ως εξής: «Η σειρά αποτελείται από 2 γραμματόσημα (!!) 35Χ45 χιλ. σε φύλλα 25 τεμαχίων και 2 φεγιέ 90Χ75 χιλ όπου την θέση καταλαμβάνουν τα δυο γραμματόσημα.(!!)

Ακόμα στο γερμανικό κείμενο χρησιμοποιείται η λέξη Blättern ενώ για τα γραμματόσημα πιο δόκιμη είναι η λέξη Bogen.

Με την ελπίδα πως αυτό το κείμενο θα μπορέσει να διορθώσει κάποια κακώς κείμενα.

 

Δημήτρης Περδίκης

 

 

 

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

1 σχόλια :