Χριστούγεννα της Κύπρου

 


Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία συμμετέχουν στον εορτασμό των Χριστουγέννων με μία σειρά τριών χριστουγεννιάτικων γραμματοσήμων τα οποία ήδη κυκλοφορούν από τις 19 Νοεμβρίου 2020. Τα δύο γραμματόσημα εικονίζουν παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων, τοποθετημένα σε ιδιαίτερο σχήμα. Στο 0.34 τα γλυκά σχηματίζουν στεφάνι και στο 0.41 σχηματίζουν χριστουγεννιάτικο έλατο.


 

Το γραμματόσημο των 0.64 εικονίζει τοιχογραφία με την Γέννηση του Χριστού, του 12ου αιώνα, από τον ναό του Χριστού Αντιφωνητή , στην Καλογραία, με απηχήσεις της Κωνσταντινοπουλίτικης υστεροκομνήνειας τέχνης. Η Θεοτόκος παριστάνεται ανακεκλιμένη σε στρώμα. Στα αριστερά σε κτιστή φάτνη εικονίζεται φασκιωμένος ο Χριστός. Δεξιά ιστορούνται οι Ποιμένες και χαμηλότερα το Λουτρό του Βρέφους.

Δυστυχώς η τοιχογραφία όπως εικονίζεται δεν υπάρχει πλέον. Μετά την τουρκική εισβολή αφαίρεσαν την μορφή της Θεοτόκου, καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα το μοναδικό αυτό έργο.     

Κάθε γραμματόσημο τυπώθηκε λιθογραφικά (όφσετ) σε 55.000 τεμάχια σε φύλλα των 8 γραμματοσήμων, στην Λετονία από την Baltic Banknote High Security Printing.

Η σχεδίαση και η καλλιτεχνική επιμέλεια των γραμματοσήμων έγινε από τις Ξένια Χριστοδούλου και Γιώτα Τσιακλίδου. Οι πληροφορίες για την αγιογραφία προέρχονται από τον Δρ. Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου.

Δημήτρης Περδίκης

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου