200 χρόνια μετά την Επανάσταση

 


 

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

 

Τα  Ελληνικά Ταχυδρομεία στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας κυκλοφόρησαν στις 28 Ιανουαρίου 2021 την πρώτη αναμνηστική σειρά 2 γραμματοσήμων και ενός μπλοκ (φυλλαράκι). Οι ονομαστικές αξίες, η παράσταση και οι ποσότητες έχουν ως εξής:

 

0.90 € Λογότυπο επιτροπής   300.000 τεμάχια

1.00 € Λογότυπο επιτροπής   100.000 τεμάχια

 

Τα δύο γραμματόσημα σε μορφή μπλοκ εκδόθηκαν σε 3500 τεμάχια και διατίθενται προς 1.90 € με δυνατότητα αγοράς ως 3 τεμαχίων κατ’ άτομο.

 


Η σχεδίαση και η προσαρμογή είναι της Μυρσίνης Βαρδοπούλου και η εκτύπωση της Veridos – Ματσούκης Α.Ε. Εκτυπώσεων Ασφαλείας με πολυχρωμία όφσετ και σε φύλλα των 25 τεμαχίων.

Τα ΕΛ.ΤΑ. διαθέτουν ακόμα φακέλους 1ης ημέρας κυκλοφορίας και λευκώματα σειράς.

 

Τα γραμματόσημα, μεγαλόσχημα, με χρυσοτυπία, λάμψη και γοητεία. Όμως χωρίς καμία προσέγγιση με το θέμα. Δεν θίγω ούτε τα ΕΛ.ΤΑ. ούτε την κυρία Βαρδοπούλου, ούτε την εταιρεία Ματσούκη σε αυτό. Όλοι δούλεψαν εξαίρετα σύμφωνα με τις εντολές και τις δυνατότητες που είχαν. Οι γαλανόλευκες λουρίδες που σχηματίζουν το 2 και δίπλα το ένα, είναι τόσο μακριά από το πνεύμα του 1821, μπορεί να είναι στο πνεύμα των εντολέων, της επιτροπής, αλλά μακριά από το έπος των Ελλήνων.



Ας δούμε εδώ δυο γραμματόσημα που είχαν κυκλοφορήσει στο παρελθόν για να τιμήσουν τον μεγάλο αγώνα των προγόνων μας. Συγκρίνατε τα με τα καινούρια.

Το γραμματόσημο, κάθε γραμματόσημο μεταφέρει ένα μήνυμα, ένα άμεσο μήνυμα που πρέπει να περάσει με ταχύτητα στο κάθε μάτι που το βλέπει.

Στα γραμματόσημα είναι φανερή η προσπάθεια να μην υπάρξει ο σταυρός, το εθνόσημό μας. Όμως γιορτάζουμε την εθνεγερσία μας. Απελπισμένοι ραγιάδες, φτωχοί και γενναίοι, αποφασισμένοι να τα βάλουν με μία αυτοκρατορία και να ξαναγίνουν κυρίαρχοι των κατακτηθέντων εδαφών τους πολεμούσαν για την πίστη τους στον σταυρό και για την Ρωμιοσύνη.

Λάμψη έβγαζαν μόνο τα κανόνια και τα πυρπολικά. Αίμα και κακουχίες είχε ο αγώνας. Αυτό είναι το αποτύπωμα που αφήνει ο αγώνας.

Θα βγουν τμηματικά σε αυτή την χρονιά, 20, 25 γραμματόσημα; δεν ξέρω ακριβώς. Θα πρέπει όλα να έχουν την ίδια παρουσίαση και ομοιομορφία ώστε να γίνεται αντιληπτό πως αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο, με διαφορετικές ονομαστικές αξίες από την πιο μικρή ως την μεγαλύτερη. Να περιλαμβάνουν όσο το δυνατό περισσότερα γεγονότα, φυσιογνωμίες, πλοία και τόπους του αγώνα. Υπάρχουν θαυμάσιοι  πίνακες, υπέροχες γκραβούρες για να γίνουν γραμματόσημα. Η ενιαία παρουσίαση θα δώσει την ευκαιρία να γίνει στο μέλλον ένα σημείο αναφοράς μίας εξαιρετικής μεγάλης σειράς πολλών αξιών αντάξιας μίας μεγάλης επετείου.

Χαθήκαν πλέον 2 γραμματόσημα, ας μην αφήσουμε να χαθεί ούτε ένα ακόμα.

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

3 σχόλια :

  1. Το θέμα είναι ότι οι υπεύθυνοι των ΕΛΤΑ είναι παντελώς άσχετοι με το γραμματόσημο και τον φιλοτελισμό γενικότερα. Όλα τα βλέπουν ως προϊόντα και ως οικονομικά δεδομένα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τα αναμνηστικά δήθεν νομίσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλω να πιστεύω ότι τα ΕΛΤΑ εκδώσουν γραμματόσημα που να εκφράζουν ένα ουσιώδες μήνυμα για την Επανάσταση του 1821. Αυτά που βλέπουμε μπορεί να είναι καλαίσθητα, αλλά ταιριάζουν μάλλον για εμπορικό σήμα κάποιας εταιρείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή