Έκδοση γραμματοσήμων για το κίνημα MeToo.greece

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

 

Το διεθνές καινοφανές κίνημα MeToo (και εγώ επίσης) το οποίο έχει και ελληνικό παράρτημα που παρακινεί άτομα, άνδρες και γυναίκες, να καταγγέλλουν σεξουαλικές παρενοχλήσεις, βιασμούς, κακοποιήσεις, παρενοχλήσεις κλπ βρήκε ευήκοα ώτα στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τα οποία, για να συμβάλουν στην κίνηση αυτή, κυκλοφόρησαν 10 αυτοκόλλητα γραμματόσημα σε τευχίδιο στις 19 Μαρτίου 2021. Τα γραμματόσημα έχουν το κάθε ένα ονομαστική αξία 0.90 € έκαστο, ήτοι € 9 το τευχίδιο της σειράς των 10 τεμαχίων.


Η ποσότητα που εκδόθηκε είναι 4.000 σειρές (4.000 τευχίδια).

Δεν ανακοινώθηκε ο σχεδιαστής ή σχεδιάστρια των γραμματοσήμων, ούτε ο εκτυπωτικός οίκος. Η έκδοση διατίθεται στο φιλοτελικό κατάστημα (post collection) και στο διαδικτυακό κατάστημα των ΕΛ.ΤΑ (eshop).

 Βλέπουμε εδώ μία σημαντική διόρθωση από τα ΕΛ.ΤΑ από όσα είχαμε επισημάνει στο παρελθόν.

Όμως 10 γραμματόσημα για το κίνημα ΜeΤοο το θεωρούμε μεγάλη σπατάλη όταν υπάρχουν τόσα θέματα και επετειακά γεγονότα που αναζητούν μία θέση στο εκδοτικό (φιλοτελικό) πάνθεον. Βρισκόμαστε στο επετειακό έτος των 200 ετών από την παλιγγενεσία του 1821 με μεγάλο πλούτο γεγονότων, μορφών, τόπων, μνημείων που όλα αξιώνουν την τιμή μιας θέσης στις εκδόσεις γραμματοσήμων.

Το σωστό δεοντολογικά θα ήταν να κυκλοφορήσει ένα γραμματόσημο τέλους εσωτερικού. Όπως αυτό που κυκλοφόρησε (0.90 €).  Όμως σε φύλλα με γόμμα, σε ποσότητα ανάλογη των ταχυδρομικών αναγκών. Ακόμα θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν και αυτοκόλλητα σε τευχίδιο, όμως μόνο με το ένα γραμματόσημο στο τευχίδιο. Σε αυτή την περίπτωση το αυτοκόλλητο είναι ποικιλία της έκδοσης και έτσι δεν προσμετρείται στις εκδόσεις. Ακόμα θα μπορούσαν να εκδοθούν και σχετικά μονόφυλλα (δελτάρια ή φάκελα που φέρουν έντυπα γραμματόσημα). Κάτι από χρόνια ξεχασμένο από τα ΕΛ.ΤΑ. Με όμορφη παρουσίαση, που θα πωλούνται σε όλες τις ταχυδρομικές θυρίδες. Τα μονόφυλλα δεν προσμετρούνται στις εκδόσεις γραμματοσήμων, έτσι χωρίς να στενοχωρούν τον φιλοτελικό παράγοντα που ζητάει λιγότερες εκδόσεις. Εξ άλλου το μέγεθος των ετήσιων εκδόσεων πρέπει να είναι μία συνάρτηση εκδιδόμενων σειρών, αριθμού γραμματοσήμων και συνολικής ονομαστικής αξίας.

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

1 σχόλια :

  1. ΔΕΚΑ ΓΡΜΜΑΤΟΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή