Τουριστικά Τοπία της Μακεδονίας

Στις 6 Απριλίου 2021 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν μία σειρά 10 γραμματοσήμων με τουριστικά τοπία της Μακεδονίας.

Τα γραμματόσημα σχεδίασε και επιμελήθηκε η Μαρίνα Λασηθιωτάκη και τύπωσε η Veridos - Ματσούκης Α.Ε. Εκτυπώσεων Ασφαλείας στο Ίλιο Αττικής, με μέθοδο εκτύπωσης την πολυχρωμία offset, σε μορφή αυτοκόλλητων τευχιδίων. Η ποσότητα είναι 4100 τευχίδια, ήτοι 4100 σειρές.

Η ονομαστική αξία τους είναι € 0.90 κάθε γραμματόσημο, € 9 το τευχίδιο.

Η παράσταση του κάθε γραμματοσήμου είναι:

 

Θεσσαλονίκη, Λευκός Πύργος          Κιλκίς, Λίμνη Σκρα

Σέρρες, Λίμνη Κερκίνη                    Ημαθία, Ι.Μονή Τιμίου Προδρόμου

Θεσσαλονίκη, Άγιος Δημήτριος        Άγιο Όρος

Πιερία, Κάστρο Πλαταμώνα             Θεσσαλονίκη, Πλατεία Αριστοτέλους

Πέλλα, Λουτρά Πόζαρ                     Χαλκιδική, Παραλία Βουρβουρού

 

Στο εξώφυλλο του τευχιδίου διαβάζουμε «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα» καθώς και αγγλιστί «Travelling in Greece” . Από αυτό συμπεραίνουμε πως θα ακολουθήσουν και οι άλλες περιοχές της πατρίδας μας.

Τα ΕΛ.ΤΑ. έχουν αναλάβει την υποχρέωση να εκδίδουν γραμματόσημα, ήτοι αξιόγραφα, για την προπληρωμή των ταχυδρομικών τελών. Από εδώ ξεκινάνε όλα. Το γραμματόσημο γίνεται συλλεκτικό όταν ζητηθεί και από συλλέκτες.

Πρωτογενώς είναι μέσο προπληρωμής της αλληλογραφίας και τίποτα άλλο.

Οπότε, η χρήση του όρου «συλλεκτικών γραμματοσήμων» ή «συλλεκτικού τευχιδίου» δεν είναι η πλέον σωστή και εξ όσων θυμάμαι δεν την έχω συναντήσει πουθενά σε άλλη χώρα. Αν τα ΕΛ.ΤΑ. εξέδιδαν μία σειρά που δεν επιτρεπόταν η χρήση της για ταχυδρομική χρήση, π.χ. ήσαν χρυσά ή ασημένια, τότε μπορούσαν να αναφέρουν ότι αυτά είναι συλλεκτικά. Φαίνεται πως είναι αισθητή η απουσία του ειδικού συμβούλου επί θεμάτων φιλοτελισμού, αειμνήστου Μωυσή Κωνσταντίνη.

 

Δημήτρης Περδίκης  

 

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου