Το ξύπνημα της Κοιμωμένης Θεάς

 

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

 


Πριν κάποια χρόνια μου δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσω τον προϊστορικό πολιτισμό που υπήρξε στο νησί της Μάλτας και στο Γκόζο, το βόρειο νησί. Υπάρχει πλήθος από αρχαιότητες ενός πολιτισμού νεολιθικού ως και της εποχής του χαλκού. Αγάλματα προϊστορικής θεάς με έντονα τα γυναικεία χαρακτηριστικά και εντελώς αφαιρετικά στα υπόλοιπα στοιχεία. Από αγαλματίδια μερικών εκατοστών μέχρι κολοσσιαίες δημιουργίες. Ο μεγαλιθικός αυτός πολιτισμός λάτρευε την θεά της φύσης και της γονιμότητας που κοιμότανε κατά τους χειμερινούς μήνες και στο τέλος του χειμώνα ο γιός της, ο θεός Ήλιος (Φαέθων) έριχνε πάνω της το φως του για να ξυπνήσει την μητέρα του ώστε να βλαστήσει πάλι η γη και να προσφέρει τους καρπούς της στους ανθρώπους. Στο εθνικό μουσείο της Μάλτας, στην Βαλέτα υπάρχει ένα αγαλματίδιο λίγων εκατοστών, παριστά μία παχύσαρκη γυναικεία μορφή που κοιμάται, για μαξιλάρι έχει ένα «Κέρας της Αμαλθείας» που ξεχειλίζει από όλα τα αγροτικά αγαθά. Κάθε χρόνο στο τέλος του χειμώνα, στις αρχές της άνοιξης, σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία, γινότανε μεγάλη εορτή. Από το προηγούμενο βράδυ θυσιάζανε στην Μεγάλη Θεά. Όλη την νύχτα τραγουδούσαν προσευχές και επικλήσεις.

Η πρώτη αχτίδα του Ήλιου, εκείνο μόνο το πρωί που η ανατολή γινότανε στην συγκεκριμένη θέση, περνούσε από το μεγάλο ντόλμεν του ναού, από διαδοχικά μικρότερα ντόλμεν και παράθυρα, στο τέλος, στο βάθος του ναού περνούσε από ένα μικρό άνοιγμα. Πίσω από το άνοιγμα σε ένα μικρό δωμάτιο, στα άδυτα του ναού η πρώτη ακτίνα φώτιζε την κοιμισμένη θεά. Ο γιός της, ο Ήλιος – Φαέθων είχε πάλι ξυπνήσει την μητέρα του, για να σηκωθεί και να βλαστήσει την φύση.

 

Σημ.Συντ. Το αγαλματίδιο με το κέρας της Αμαλθείας ως μαξιλάρι στην κοιμωμένη θεά δεν έχει εκδοθεί σε γραμματόσημο. Το γραμματόσημο λοιπόν στην αρχή του άρθρου εικονίζει ένα άλλο σχεδόν όμοιο αγαλματίδιο με διαφορετικό όμως μαξιλάρι. Στις ανασκαφές έχουν βρεθεί αρκετά παρόμοια αγαλματίδια.   

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου