Τα γραμματόσημα του δήμου Σπάρτης


 

Είχαν φθάσει μερικά e-mail. Άρχισα να τα διαβάζω και η ηρεμία μου είχε εξαφανιστεί. Το πρώτο e-mail έγραφε:

 

ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΩΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ?????????

 

Στο δεύτερο e-mail o κύριος Γ.Γ. μου έγραφε πως η τελευταία πρακτική των ΕΛΤΑ είναι αδιαφανής και παράνομη. Παραπονιότανε πως δεν μπορεί να την βρει στα καταστήματα των ΕΛΤΑ παρά το ότι η αναγραφή στα γραμματόσημα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» την κάνει επίσημη έκδοση.

Αναρωτιόταν ακόμα αν θα κυκλοφορήσει για τους φιλοτελιστές. Η απάντηση είναι: Όχι αγαπητέ μου, τα ΕΛΤΑ έχουν φροντίσει την έκδοση αυτή, και πολλές άλλες, να μην μπορείς να την βάλεις στην συλλογή σου.

Βέβαια ήμουν ήδη ενήμερος της επιστολής διαμαρτυρίας που είχε αποσταλεί από την Ελληνική Φιλοτελική Ομοσπονδία προς τα ΕΛΤΑ. Μου είχε ήδη κοινοποιηθεί στο stamps philatelic.gr, όπως είχε κοινοποιηθεί προς όλα τα φιλοτελικά σωματεία, μέλη της ΕΦΟ. Μία επιστολή απόλυτα τεκμηριωμένη και σαφής όπου αναφέρει με συγκεκριμένα άρθρα και διατάξεις πως η πρακτική των ΕΛΤΑ αντιβαίνει στις πρόνοιες της ανεξάρτητης αρχής ταχυδρομείων και τηλεπικοινωνιών, στις διατάξεις της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης και της Διεθνούς Φιλοτελικής Ομοσπονδίας.

 

Ας δούμε λοιπόν ολόκληρη την επιστολή της ΕΦΟ:

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Ταχ. Θυρίδα 3505 – 10210 Αθήνα

 

 

 

Αθήνα, 24 Μαΐου 2021

                                                                                                                            Α.Π.2000

Προς τα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ ΑΕ

Αιόλου 100

101 88   Αθήνα

 

Υπόψη Διευθυντή Φιλοτελισμού

κ. Λάζαρου Λαζαρίδη

 

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Περιήλθε όλως προσφάτως σε γνώση μας, η υπ΄ αριθ. 5.3.1/12/12.3.21 Ειδική Εγκύκλιος της Διεύθυνσης Φιλοτελισμού, η οποία ανακοινώνει την «εισαγωγή» νέου προϊόντος και ειδικότερα «φύλλου με 4 έγγομα προσωπικά γραμματόσημα χωρίς βινιέτα, τα οποία απευθύνονται σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) και επιχειρήσεις». Το συγκεκριμένο «προϊόν» είναι με βάση την εγκύκλιο «εντελώς εξατομικευμένο», «μοναδικό», έχει «διαχρονική αξία», και ο κάθε «ενδιαφερόμενος θα έχει άμεσο όφελος από την προβολή, που θα έχει σε σχέση με την πρωτοτυπία του».  Από την περιγραφή του «προϊόντος», εξάλλου,  προκύπτει ότι τα 4 «γραμματόσημα» του φύλλου θα φέρουν τις ενδείξεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ – HELLENIC POST, καθώς και έτος κυκλοφορίας και ονομαστική αξία, ενώ θα είναι δεκτά για ταχυδρομική χρήση. Τονίζεται τέλος ότι «Το τελικό προϊόν (παραγγελία πελάτη) δεν διατίθεται από το Δίκτυο Πωλήσεων ΕΛΤΑ».

 

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ έχει ανατεθεί η παροχή σε όλους τους κατοίκους της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις, ταχυδρομικών υπηρεσιών, οι οποίες ΠΡΕΠΕΙ:

Ø      να είναι προσιτές σε όλους

Ø      να πληρούν τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού

Ø      να είναι ανάλογες του κόστους παροχής των υπηρεσιών και τέλος

Ø      να πληρούν τους κανόνες της διαφάνειας και της δημοσιότητας.

 

Δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση ως προς το γεγονός ότι, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν την πλήρη ευχέρεια να καθορίζουν τον τρόπο είσπραξης των προβλεπόμενων τελών διακίνησης των ταχυδρομικών αντικειμένων. Όποιον τρόπο όμως και αν επιλέξουν πρέπει να είναι κοινός για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες. Κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιούνται τριπλότυπα είσπραξης ποσών (αποδείξεις διαφόρων τύπων), απαντητικά κουπόνια, ηλεκτρονικές μεταφορές ποσών, πιστωτικές κάρτες και άλλα ενδεχομένως μέσα. Τελευταία ανακοινώθηκε και το «ηλεκτρονικό γραμματόσημο». Ωστόσο, μέχρι σήμερα, βασικό μέσο είσπραξης ταχυδρομικών τελών παραμένει το κλασικό «γραμματόσημο», η έκδοση του οποίου αποτελεί εκχωρημένο προνόμιο προς τα ΕΛΤΑ – με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις –  από το Ελληνικό Κράτος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ταχυδρομική Σύμβαση της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, όπως ισχύει και έχει επικυρωθεί με τον Νόμο 3738/2009 (ΦΕΚ 14, τ. Α’, 30.1.2009), «Γραμματόσημα εκδίδονται μόνο από μια αρμόδια εκδίδουσα αρχή, σύμφωνα με τις Πράξεις της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης. Η έκδοση των γραμματοσήμων περιλαμβάνει επίσης το να τεθούν σε κυκλοφορία» (Άρθρο 8, παρ. 2.1), και επιπλέον «(τα γραμματόσημα) πρέπει να τίθενται σε κυκλοφορία, για χρήση ταχυδρομικής προπληρωμής ή για φιλοτελικούς σκοπούς, στην επικράτεια την εκδίδουσας Ταχυδρομικής Υπηρεσίας» (Άρθρο 8, παρ. 2.3).

 

Δυστυχώς, το νέο προϊόν «Φύλλα 4 εγγόμων προσωπικών γραμματοσήμων» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα παραπάνω. Κατά συνέπεια η χρήση του όρου «γραμματοσήμου» μας βρίσκει πλήρως αντίθετους και αυτό διότι ο Οργανισμός σας συμμετέχει στη διάθεση ψευδεπίγραφου προϊόντος, το οποίο, δεν διατίθεται στο κοινό για ταχυδρομική χρήση, δεν εκδίδεται σύμφωνα με τις καθιερωμένες μέχρι σήμερα εσωτερικές διαδικασίες (έκφραση γνώμης «Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ενσήμων», Απόφαση ΔΣ) και δεν είναι διαθέσιμο ούτε καν στους συλλέκτες γραμματοσήμων (ακόμη ούτε και στους συλλέκτες συνδρομητές σας! ).

Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ότι, ο συγκεκριμένος τρόπος διάθεσης δημιουργεί τεχνητές  σπανιότητες και ευνοεί την κερδοσκοπία.  Ήδη τα ΕΛΤΑ έχουν προχωρήσει σε τέτοιες εκδόσεις, και μάλιστα μια πριν από την κυκλοφορία της ως άνω Ειδικής Εγκυκλίου. Στις 7.2.2021 για τα 60 χρόνια της Σχολής Αεροπορίας Στρατού (1961-2021), διέθεσαν σε ενδιαφερόμενο  τέσσερα «γραμματόσημα» και αναμνηστικό φάκελο,  με χρήση μάλιστα προσωπικής (?) αναμνηστικής σφραγίδας (η οποία προσέτι δεν  αναφέρεται  ως δυνατότητα στην εγκύκλιο του «προϊόντος»), ενώ στις 11.5.2021 προχώρησαν στην «παραγωγή»  4 «φύλλων» με 4 διαφορετικά «γραμματόσημα» το καθένα (ήτοι συνολικά 16 διαφορετικά «γραμματόσημα») με την ευκαιρία  των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών, παραγγελία της «Αναπτυξιακής Πάρνωνα» (ανακοίνωση 5.3.1/287/11.5.2021). Και τα δύο αυτά «προϊόντα»  – ΠΟΥ ΠΡΟΣΙΔΙΑΖΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ –  ενώ δεν διατίθενται από τα ΕΛΤΑ στο κοινό, πωλούνται ήδη  στο διαδίκτυο σε υψηλότατες τιμές.

 

Κατόπιν όλων των παραπάνω παρακαλούμε όπως:

Α) είτε τα συγκεκριμένα «προϊόντα» να μην έχουν ταχυδρομική ισχύ, οπότε και δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως γραμματόσημα (προσωπικά ή έγγομα προσωπικά ή με άλλον όρο),

Β) είτε να εξασφαλίσετε την υποχρεωτική διάθεσή τους, πέρα των άμεσα ενδιαφερόμενων  και σε εκείνους τους συλλέκτες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον είτε με προεγγραφές, είτε με την επίσκεψή τους στο Post Collection.

Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι:

α, Να ανακοινώσουμε τον αποκλεισμό εκθεμάτων, που θα περιλαμβάνουν τέτοια «γραμματόσημα» σε Εθνικές Φιλοτελικές Εκθέσεις υπό την αιγίδα της ΕΦΟ και κατ’ επέκταση και σε διεθνείς αντίστοιχες διοργανώσεις.

β. Να ζητήσουμε από τους εκδότες Ελληνικών και Διεθνών  Καταλόγων Γραμματοσήμων να μη καταχωρίζουν  τα συγκεκριμένα «προϊόντα» στις εκδόσεις τους.

γ. Να ζητήσουμε από τις φιλοτελικές εταιρείες-μέλη μας ομοίως να αγνοούν τα συγκεκριμένα «προϊόντα» και φυσικά να μην τα παρουσιάζουν στα περιοδικά τους.

 

 

Πέρα όλων των άλλων υπενθυμίζουμε ότι  η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (UPU), μέλος της οποίας είναι και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, στον «Κώδικα φιλοτελικής ηθικής», (Philatelic Code of Ethics for the use of UPU member countries), που παραθέτει στο διαδικτυακό της τόπο (https://www.upu.int/UPU/media/upu/DL.PHIL/RecommandationC13-2016CodeOfEthicsEn.pdf) προς γνώση και συμμόρφωση από τις χώρες-μέλη της, τονίζει ιδιαιτέρως τα εξής:

 

Άρθρο 4: Για κάθε έκδοση γραμματοσήμων, οι αρμόδιες Ταχυδρομικές Αρχές πρέπει να μεριμνούν, ώστε να εκτυπώνονται (τα γραμματόσημα) σε επαρκή ποσότητα, προκειμένου να ικανοποιούνται τόσο οι επιχειρησιακές ανάγκες, όσο και η προβλεπόμενη φιλοτελική ζήτηση.

Άρθρο 4.2 Οι αρμόδιες Ταχυδρομικές Αρχές πρέπει να φροντίζουν ώστε οι ποσότητες των εκδιδόμενων γραμματοσήμων να είναι ανάλογες προς τη ζήτηση της αγοράς. Πρέπει να εξασφαλίζουν ότι ο αριθμός των γραμματοσήμων, που εκδίδονται κάθε έτος είναι ανάλογος προς εκείνον, που μπορεί να δεχθεί η αγορά τους. Οι αρμόδιες Ταχυδρομικές Αρχές πρέπει να ανταποκρίνονται με προσοχή στη ζήτηση της αγοράς, προκειμένου να αποφύγουν την υπερπροσφορά.  Δεν πρέπει να πλημμυρίζουν την αγορά με γραμματόσημα και να οδηγούν τους φιλοτελιστές και τους συλλέκτες μακριά από το χόμπι.

Άρθρο 8: Οι αρμόδιες Ταχυδρομικές Αρχές δεν πρέπει να κυκλοφορούν γραμματόσημα ή φιλοτελικά προϊόντα, τα οποία στοχεύουν στην εκμετάλλευση των πελατών τους (φιλοτελιστών, συλλεκτών).

 

Εκτιμούμε ότι η διάθεση γραμματοσήμων «κατ΄ αποκλειστικότητα» σε ένα μόνο πελάτη, έρχεται σε αντίθεση με τις παραπάνω υποδείξεις της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Σύμβασης. Γενικότερα το νέο αυτό προϊόν δεν συνάδει με την ταχυδρομική και φιλοτελική δεοντολογία.

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

 

 

Μετά τιμής,

Για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Ο Πρόεδρος                                                Ο Γενικός Γραμματέας

Παντελής Λεούσης                                       Κώστας Χριστοδουλίδης

 

Κοινοποίηση:

 

1          ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

2          ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

3          ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

4          ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

5          ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

6          ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΒΟΛΟΥ

7          ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

8          ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

9          ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

10        ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

11        ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

12        ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΕΣΒΟΥ

13        ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

14        ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΞΑΝΘΗΣ

15        ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΤΡΑΣ

16        ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ 

17        ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΕΡΡΩΝ

18        ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

19        ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΜΑΞΙΜΟΥΜ

20        ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΥ & ΝΕΟΤΗΤΑΣ

21        ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΤΑ

--           ΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ

--           ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΑ blogs.

 

 Στην συνέχεια ας δούμε το δελτίο τύπου του δήμου Σπάρτης όπου με χαρά και αγαλλίαση αναφέρει τις συνολικά 13!!! εκδόσεις γραμματοσήμων με μεγάλους Σπαρτιάτες, μνημεία, τοπία κλπ

 




«Παρουσίαση των γραμματοσήμων του Δήμου Σπάρτης

 

Το Σάββατο 29 Μαΐου, στα πλαίσια των Παλαιολογείων 2021 παρουσιάστηκαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, οι 4 πρώτες σειρές γραμματοσήμων του Δήμου Σπάρτης, που απεικονίζουν κομμάτια της ιστορίας της Σπάρτης και του Μυστρά!

Για το έργο αυτό, υπήρξε άψογη στενή συνεργασία με:

·                        Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο κ. Πολυχρόνη Γριβέα, την κ. Θεανώ Βενιέρη, τον κ. Λάζαρο Λαζαρίδη και την κ. Στέλλα Κοβάτση

·                        Το Υπουργείο Πολιτισμού και τη Λίνα Μενδώνη, για τη χορήγηση των αδειών απεικονίσεων αρχαιολογικού περιεχομένου, αρμοδιότητας ελληνικών μουσείων (Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

·                        Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για τις θετικές εισηγήσεις τους προς το Υπουργείο Πολιτισμού για τη χορήγηση των ανωτέρω αδειών

·                        Τον Τζόναθαν Μπάτλερ της εταιρείας ΑΛΑΜΥ στο Άμπινγκτον της Αγγλίας, ο οποίος μας εξασφάλισε πολλές απεικονίσεις και τις άδειες χρήσης των απεικονίσεων αυτών, αρμοδιότητας μουσείων του Εξωτερικού,

και ο Δήμος Σπάρτης τους ευχαριστεί γι’ αυτό!

Επίσης ευχαριστεί για τη συνεχή συνδρομή τους στη προσπάθεια αυτή τις: κ. Γεωργία Δεδεδήμου, Αντιδήμαρχο Οικονομικών Θεμάτων & Ανάπτυξης, κ. Ελένη Δαράκη Πρόεδρο Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, κ. Ευγενία Πρέβα Αντιπρόεδρο Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, κ. Αναστασία Σιούτου και ιδιαίτερα την κ. Ελένη Τσουλόγιαννη μέλος του N.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος που επιμελήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των διαδικασιών για την έκδοσή τους!

Οι 4 πρώτες θεματικές σειρές γραμματοσήμων (ετοιμάζουμε άλλες 9), αποτελούνται από τέσσερα γραμματόσημα η κάθε μία και είναι οι εξής:

1.                    Η 1η σειρά με θέμα την Ωραία Ελένη, με τα μάτια ζωγράφων της Αναγέννησης

2.                    Η 2η σειρά με θέμα τις αρχαίες Σπαρτιάτισσες, με τα μάτια των ζωγράφων της Δύσης

3.                    Η 3η σειρά με θέμα τον Λυκούργο, τον μεγαλύτερο νομοθέτη όλων των εποχών, επίσης μέσα από τα μάτια σπουδαίων ζωγράφων της Δύσης και τέλος

4.                    Η 4η σειρά με θέμα τον Μυστρά, τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τον Πλήθωνα

Ίσως είναι η πρώτη φορά που μια πόλη παρουσιάζει κομμάτια της Ιστορίας της σε Γραμματόσημα!»

Στην συνέχεια η έρευνα μου συνεχίστηκε στο διαδίκτυο όπου υπάρχει άφθονο υλικό. Είδα φωτογραφίες του κ. δημάρχου όπου γεμάτος χαρά δείχνει στην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας τις αφίσες των γραμματοσήμων ενώπιον

της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.



Αναρωτιέμαι η κυρία πρόεδρος της δημοκρατίας, υπουργοί, στρατηγοί, όσοι παρίσταντο. Δεν κατάλαβε κανένας το παράτυπο, το άτοπο, το περίεργο;

Έπρεπε ένας απλός φιλοτελιστής να μας φωνάξει;

ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΩΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ?????????

 

Δήμαρχος της Σπάρτης είναι ο δύο φορές τέως υφυπουργός κ. Πέτρος Δήμας. Νομίζω πως το παρόν άρθρο θα είναι πληρέστερο αν δούμε τι αναφέρεται στο διαδίκτυο για τον νυν δήμαρχο (πηγή: Wιkιpedia)

Ο Πέτρος Δούκας (1952) είναι Έλληνας πολιτικός.

Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Ο πατέρας του, πτέραρχος Γεώργιος Δούκας, διετέλεσε Αρχηγός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο πανεπιστήμιο George Washington, διοίκηση επιχειρήσεων και χρηματοοικονομικά στο πανεπιστήμιο Columbia και οικονομικά στο New York University, του οποίου αναδείχτηκε διδάκτωρ των οικονομικών.

Από το 1979 έως το 1985 εργάστηκε στην τράπεζα Citibank στη Νέα Υόρκη. Το 1986 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της ίδιας τράπεζας για την Ελλάδα. Από τον Αύγουστο του 1992 έως τον Οκτώβριο του 1993 ήταν Υφυπουργός Οικονομικών. Το 1994 επέστρεψε στη Citibank και το 1996 ίδρυσε εταιρία συμβούλων. Το Μάρτιο του 2004 εξελέγη Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής και ορίστηκε Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ανανέωσε την εκλογή του το 2007 και τοποθετήθηκε σε θέση υφυπουργού στο Υπουργείο Εξωτερικών. Το 2007 αναμείχθηκε στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.

Στις εκλογές του 2009 δεν συμπεριελήφθη στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο Κώστας Καραμανλής τον θεώρησε υπεύθυνο για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, παρότι υπήρξαν μόνο ενδεικτικά στοιχεία σε βάρος του.[1]

Το Νοέμβριο του 2010 , η Βουλή των Ελλήνων των, μετά από μακρόχρονη διαδικασία, τον παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση του Βατοπεδίου, διαδικασία όμως που δεν προχώρησε λόγω παρέλευσης χρόνου παραγραφής του αδικήματος[2] .

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, εξελέγη Δήμαρχος Σπάρτης.

Είναι παντρεμένος με την Ιλεάνα Έβερτ, κόρη του Μιλτιάδη Έβερτ και έχει τέσσερα παιδιά.

Σκάνδαλο Ομολόγων

Σύμφωνα με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, προέκυψαν ευθύνες για τον πρώην υπουργό με ταυτόχρονη πρόταση για παραπομπή σε έρευνα και για τυχόν ποινικές ευθύνες[3].

1.       Κεζα, Λώρη (20 Σεπτεμβρίου 2009). «Πέτρος Δούκας: Ο παπαγάλος και η έδρα της Αττικής». Το Βήμα online. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2009.

2.       «3 παραπομπές για το Βατοπέδι». ΤΑ ΝΕΑ. 17 Νοεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2020.

3.       «tovima.gr - Δομημένα ομόλογα
«Άρωμα» παραπομπής για Τσιτουρίδη-Δούκα»
. 
TO BHMA. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2016.

Το ρεζίλι είναι πλέον διεθνές, κάτι τέτοιες πρακτικές τις βλέπουμε σε κάποιες τριτοκοσμικές χώρες τύπου Τζιμπουτί και Τσαντ και όχι σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην συνέχεια της κατηφόρας που έχουν πάρει ήδη με τις δήθεν προσωπικές και ειδικές εκδόσεις και με άγνοια της ταχυδρομικής και φιλοτελικής δεοντολογίας τα ΕΛΤΑ μοιάζουν με καράβι χωρίς καπετάνιο. Αν βάλουμε και τις άλλες ταχυδρομικές υπηρεσίες που προσφέρει όπως ένα γράμμα στο κέντρο της Αθήνας να χρειάζεται 25 ημέρες, η απουσία ταχυδρομικών διανομέων ή η επίδοση της αλληλογραφίας, όπου αυτή γίνεται, με την μέθοδο «φεϊγ βολάν» φέρνει θλίψη για το κατάντημα της Ελληνικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας, 193 χρόνων προσφοράς της στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Ούτε στα μαύρα χρόνια της κατοχής δεν ήταν έτσι.

Δημήτρης Περδίκης

 

 

 

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου