Ο Φίσερ ενάντια στον άνεμο

 Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης


Στο γραμματόσημο που βλέπετε υπάρχει στην σκακιέρα μια θέση που έμεινε στην ιστορία. Βγάλτε την σκακιέρα και βάλτε τα κομμάτια όπως τα βλέπετε και προσπαθήστε να νικήσετε.

Πριν 66 χρόνια, το 1958, στο Πόρτοροζ, ένα θέρετρο της Σλοβενίας στις ακτές της Αδριατικής πραγματοποιήθηκε το σκακιστικό τουρνουά με συμμετέχοντες μερικούς από τους καλλίτερους σκακιστές της εποχής εκείνης. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε έλθει ο Ρόμπερτ Τζέημς Φίσερ ή πιο απλά ο Μπόμπυ Φίσερ που ύστερα από κάποια χρόνια έγινε ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι. Από την Ισλανδία είχε έλθει ο Φρίντρικ Όλαφσον , ένας άγνωστος εκτός Ισλανδίας σκακιστής.

Στον μεταξύ τους αγώνα ο Ισλανδός σκακιστής αποσπά την ισοπαλία από τον Φίσερ, κάτι που κρίθηκε στη θέση που βλέπετε στο γραμματόσημο. Με αυτό το αποτέλεσμα ο Φρίντρικ Όλαφσον έγινε γκραν μαίτρ, ο πρώτος γκραν μαίτρ που αποκτούσε η Ισλανδία. Ακόμα ο Όλαφσον λάμβανετην 13η θέση στην διεθνή κατάταξη και το ELO του εκτινάχθηκε στο 2692.

Στην μικρή παγωμένη χώρα των Βίκινγκς, οι Ισλανδοί που αγαπούν ιδιαίτερα το σκάκι, πανηγύριζαν την  επιτυχία τους.

To γεγονός αυτό έγινε και κινηματογραφική ταινία με τίτλο “Fischer against the wind

(Ο Φίσερ ενάντια στον άνεμο).

Ο Φρίντρικ Όλαφσον έγινε μετά από 20 χρόνια πρόεδρος της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας, της FIDE, πρωταθλητής Ισλανδίας στο Σκάκι, επίσης πρωταθλητής σκανδιναβικών χωρών 2 φορές. Αργότερα έγινε γραμματέας της ισλανδικής βουλής. Σήμερα 89 ετών μάλλον θα αναπολεί τις παλιές του δόξες.

Το 2008 η Ισλανδία για τα 50 χρόνια εκείνου του σκακιστικού αγώνα εξέδωσε ένα αναμνηστικό γραμματόσημο. Το εικονιζόμενο.

 

  

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου