Η Βρετανία κυβερνάει τα κύματα


      Το Mπαρμπάντος είναι νησί στην Καραϊβική. Βρετανική αποικία από το 1625 και δημοκρατία με ανώτατο άρχοντα της βασίλισσα Ελισάβετ από το 1966. Πρωτεύουσα έχει την Μπρίτζταουν, το νησί έχει έκταση 431 τ.χ. και πληθυσμό 278.000 κατοίκους εκ των οποίων οι περισσότεροι  είναι απόγονοι σκλάβων που μεταφέρθηκαν από την Αφρική σε περασμένους αιώνες για τις φυτείες του νησιού.
Η σειρά με το εικονιζόμενο γραμματόσημο κυκλοφόρησε το 1938. Η χάραξη σε ατσάλι είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης που τυπώθηκε από τον οίκο De La Rue. Εικονίζει αλληγορικά το άρμα της Βρετανίας να διασχίζει τις θάλασσες χάρη στα δύο κερασφόρα θαλάσσια άλογα (sea horses) και καθήμενο σε αυτό τον νέο βασιλέα Γεώργιο τον 6ο, εστεμμένο, με τρίαινα στο δεξί του χέρι και τους χαλινούς στο αριστερό. Πάνω από την παράσταση υπάρχει η ρήση στα λατινικά “ET PENITUS TOΤΟ REGNANTES ORBE BRITANNOS” (Και απόλυτα παντού να βασιλεύει στον κόσμο η Βρετανία). Η ρήση αυτή είναι παράφραση από κείμενο του Βιργιλίου «ET PENITUS TOTO DIVISOS ORBE BRITANNOS» Δηλαδή: Και απόλυτα (από) παντού διαχωρισμένη (από τον υπόλοιπο) κόσμο η Βρετανία.
     Πράγματι το 1938 η Μεγάλη Βρετανία κυβερνούσε ακόμα και τα κύματα των θαλασσών. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της, Τσάμπερλαιν υπέγραφε στο Μόναχο την ομώνυμη συμφωνία με τον Χίτλερ για την Τσεχοσλοβακία. Ο επιδιωκόμενος κατευνασμός όμως αποδείχθηκε αποθράσυνση και ξεκίνημα ενός παγκόσμιου πολέμου. Από τον πόλεμο αυτόν ναι μεν η Βρετανία θα βγει τυπικά νικήτρια, στην πραγματικότητα όμως θα είναι η μεγάλη χαμένη. Τα υπερατλαντικά ξαδέλφια. Οι παλαιοί άποικοι που το 1776 αμφισβήτησαν την εξουσία της, θα μειώσουν την δόξα της και θα δίνουν πλέον εντολές από θέσεως ισχύος. Ελευθερία και δημοκρατία στις αποικίες. Τους Βρετανούς κυβερνήτες των αποικιών θα αντικαταστήσουν οι πρέσβεις των ΗΠΑ που θα φροντίζουν να ταυτίσουν τα συμφέροντα των τέως αποικιών με αυτά της μεγάλης υπερατλαντικής φίλης και συμμάχου χώρας. Η Βρετανική Κοινοπολιτεία που θα αντικαταστήσει την αυτοκρατορία δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από ένα χλωμό φέγγισμα μπροστά στην ακτινοβολία της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας των πέντε ηπείρων.


Δημήτρης Περδίκης 
Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου