ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


  Στις 16 ως 26 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Κολυμπάρι Κισάμου, στην Κρήτη, στον χώρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
  Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για να τιμήσουν το σημαντικό αυτό γεγονός κυκλοφόρησαν στις 16 Ιουνίου ένα μπλοκ (φεγιέ) διαστάσεων 81Χ90 mm ονομαστικής αξίας € 0.90 με γραμματόσημο διαστάσεων 35Χ45 mm.

Επίσης ένα γραμματόσημο, ομοίως αξίας € 0.90 αλλά μικροτέρων διαστάσεων
30Χ30 mm κυκλοφόρησε σε φύλλα «προσωπικού γραμματοσήμου» των 5 τεμαχίων, στα οποία το κάθε γραμματόσημο είναι ενωμένο οριζόντια με βινιέτα. Κυκλοφόρησαν δύο διαφορετικά τέτοια φύλλα, το ένα με βινιέτα που εικονίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, το δεύτερο με βινιέτα με ΕΛΤΑ και φιλοτελισμός και αντίστοιχα σύμβολα.

    Τα ανωτέρω εκτυπώθηκαν σε offset από την VERIDOS ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, σε σχέδια και προσαρμογή της Ανθούλας Λύγκα.
Το φεγιέ κυκλοφόρησε σε 30.000 αριθμημένα τεμάχια το δε γραμματόσημο σε 50.000 τεμάχια (10.000 αριθμημένα φύλλα). Το γραμματόσημο διατίθεται μόνο σε πλήρη φύλλα και σε τιμή μεγαλύτερη της αναγραφόμενης ονομαστικής αξίας, ήτοι € 8 κάθε φύλλο αντί των € 4.50 αξίας των 5 γραμματοσήμων των φύλλων.
     Κυκλοφόρησαν ακόμα φάκελοι 1ης ημέρας του φεγιέ και απλά λευκώματα.
     Το γράφουμε ακόμα μία φορά. Και σε αυτή την έκδοση επαναλαμβάνεται μονότονα και ανούσια στο σχετικό προσπέκτους στα ελληνικά και στα αγγλικά  το «επέτειοι γεγονότα». Ακόμα θεωρούμε πως είναι καταχρηστικό και ανεπίτρεπτο το γραμματόσημο να εκδίδεται μόνο σε μορφή φύλλων προσωπικού γραμματοσήμου και όχι και σε κανονικά φύλλα που διατίθενται από τις ταχυδρομικές θυρίδες όλων των ταχυδρομικών γραφείων της ελληνικής επικράτειας. Είναι απαράδεκτο ένα γραμματόσημο να κυκλοφορεί μόνο σε φύλλα καθαρά φιλοτελικής διάθεσης και με σημαντική προσαύξηση από την ονομαστική του αξία. Ακόμα θα θέλαμε να αναφερθούμε στο ότι ένα γραμματόσημο που συνοδεύεται από μία βινιέτα είναι ένα διαφορετικό γραμματόσημο και κάθε διαφορετική βινιέτα δημιουργεί ένα ακόμα διαφορετικό γραμματόσημο. Και κάτι ακόμα, θα ήταν καλλίτερα, θεωρούμε, αν η σφραγίδα 1ης ημέρας κυκλοφορίας ανέφερε ως τόπο το Κολυμπάρι όπου και το τιμούμενο γεγονός και όχι την Αθήνα.
Δημήτρης Περδίκης        


Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου