Νόρφολκ, το τέλος ενός «κράτους»


           Το Νόρφολκ είναι νησί στον Ειρηνικό ωκεανό, βρίσκεται 877 μίλια ανατολικά της Αυστραλίας και ΒΔ της Νέας Ζηλανδίας, έχει έκταση 35 τ.χμ. και πληθυσμό 2300 κατοίκους. Η πρωτεύουσά του είναι το Κίνγκστον.

           Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του νησιού είναι απόγοναι μεταναστών που μεταφέρθηκαν το 1856 από το Πίτκαιρν και απόγονοι των στασιαστών του Μπάουντυ και Ταϊτινών, γυναικών και ανδρών που πήραν μαζί τους οι στασιαστές. Αυτό αποτελεί και ένα θέμα με κοινωνιολογικό και γλωσσολογικό ενδιαφέρον (Η εγκατάσταση σε ένα εντελώς απομονωμένο νησί πληθυσμού από δύο τελείως διαφορετικές εθνικά, φυλετικά, πολιτισμικά και γλωσσικά ομάδων). 

        Ανακαλύφθηκε το 1774 από τον Τζέημς Κούκ ο οποίος το ονόμασε έτσι στην μνήμη της δούκισσας του Νόρφολκ Μαίρης Χάουαρντ (1712-1773).

          Μέχρι το 1947 χρησιμοποιούσε γραμματόσημα Αυστραλίας. Από το έτος αυτό αποκτάει ευρεία αυτονομία, εξαρτημένο όμως από την Αυστραλία και εκδίδει τα πρώτα του γραμματόσημα.

 Το έτος 1979 κατόπιν σχετικής συμφωνίας (Norfolk island act) έγινε ανεξάρτητο.
           Όμως τον Ιούνιο του 2015 και παρά την αντίθεση των κατοίκων στο διενεργηθέν δημοψήφισμα, η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακάλεσε τα αυτοδιοικητικά δικαιώματα του νησιού και το ενσωμάτωσε στην αυστραλιανή επικράτεια. 



















Από την 1η Ιουλίου 2016 στο νησί έπαψαν να εκδίδονται και να χρησιμοποιούνται τα γραμματόσημά του, που πλέον αντικαταστάθηκαν από αυτά της Αυστραλίας.
Δημήτρης Περδίκης









Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου